26 Август, 2018 01:31 5 261 11

Газовата печка предизвиква рак?

  • газова печка-
  • рак-
  • уред-
  • вреда-
  • здраве

Тя образува канцерогенни изпарения, която могат да причинят рак.

Газът, разбира се, има много предимства – по-евтин е и много по-бързо можем да приготвим нужното с него. Учените обаче стигнаха до много неприятно откритие. Оказва се, че при готвенето с газова печка, се образуват канцерогенни изпарения, която могат да причинят рак.

Първоначално учените се притеснили от факта, че в Китай честотата на рака на белите дробове сред готвачите е много висока. В Близкия изток шефовете готвят масово на газови печки. След анализ на изпаренията и дима, които се получават именно при готвене с газ, експертите установиха, че те съдържат много мутагенни алдехиди. Тези вещества са способни да причинят рак на пикочния мехур, шийката на матката и белия дроб.

Все пак, много по-голям е рискът да заболеете от коварната болест, ако наистина ежедневно използвате този уред. Ако готвите при по-ниска температура, рискът за развитие на онкологично заболяване, също доста намалява.

Учените са установили още 4 неща, които могат да предизвикат развитието на рак. Сред тях са прекалената консумация на месо и сирене, липса на сън и заседналия начин на живот. Отказът да ядете каквото и да е месо също не решава проблема. Според учените, ако месоядните са изложени от риск за рак на хранопровода, то тогава веганите са предразположени към онкологични заболявания на гениталните органи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Питам

    33 0 Отговор
    Има ли нещо , което не предизвиква рак ?
  • 2 Луд с кирка

    20 0 Отговор
    ми то да си жив също е канцерогенно. И кои са тези учени, бе майсторе писач.
  • 3 СссереМ

    7 24 Отговор
    Освен газовите печки трябва да се забранят със закон и АГУ-тата,това са си чисти бомби,а и най ме дразни в някое задръстване от някой 15 -годишен таралясник де почне да лъха на газ.

    Коментиран от #6, #7, #8

  • 4 Учен до учения

    11 3 Отговор
    Тая новина да не е заради увеличението на газта ...с две думи газта е лоша, не гответе с нея, не карайте коли с нея, не се топлете с нея, нищо че други учени викат, че една от най-щадящите природата горива и цяла Америка е газифицирана.... Ама сега други по-ученк, викат не става ..
  • 5 Аз казах

    9 0 Отговор
    Китай и близкия изток вие как сте по география?
  • 6 Гост

    16 0 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    А саждите от някоя нафтова печка с изтърбушени филтри не те дрязнят, нали?
  • 7 САП

    6 1 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    Отдавна е известно, че бензина е карциногенен, но го използваме много по-често от газта. Гарантирам ти, че имаш дневно много повече досег до него, от колкото до газта. А и в статия та се говори за хора прекарващи ежедневно не по-малко от 8 часа над печките с газ. И до колко има нужната вентилация за целта също е под въпрос.
  • 8 Бат Саше

    8 0 Отговор

    До коментар #3 от "СссереМ":

    То със закон трябва да се забранят и идиотите, но какво да правим? Ще трябва да те търпим.
  • 9 год

    2 1 Отговор
    всичко които пият водя някога ще умрат, правете си сметката и решавайте дали ще пиете вода или ще мрете
  • 10 CL500

    1 1 Отговор
    Наистина поредната тъпня. Първо, че авторът, както спомена друг форумец, хал хабер си няма от понятието 'близък изток' и колко аджеба е близък и къде е Китай. Второ говорят за професионални готвачи, т.е. изложени по едно 12-14 часа на денонощие на тези изпарения. В нормално домакинство готвенето е далееч по-кратко, всеки си има аспиратор, който изсмуква голяма част от всякакви изпарения и т.н.. Интересно е също дали тези случаи на рак са именно точно от тези изпарения, защото доколкото знам в почти всички професионални кухни вкл. Европа и САЩ и т.н. се готви също на газ.
  • 11 vasik atanasova

    2 2 Отговор
    ГАЗТА Е БОМБА В КЪЩАТА
    СЪОТВЕТНО И В КОЛАТА
    НО МИЗЕРИЯТА ДО ТОВА ВОДИ
    КОЙ КОЛКОТО МОЖЕ