6 Септември, 2018 14:31 11 163 2

5 важни причини защо детето трябва да учи стихчета наизуст!

  • развитие-
  • дете-
  • деца-
  • стихчета-
  • стихотворения-
  • уча наизуст-
  • наизуст

Според повечето специалисти е добре паметта да се тренира отрано

5 важни причини защо детето трябва да учи стихчета наизуст! - 1
Снимки: shutterstock

Защо да караме децата да учат наизуст в днешния съвременен и твърде динамичен свят? Освен огромното желание на някои родители да покажат колко умно и талантливо е отрочето им пред другите майки , роднини или приятели, това наглед неприятно занимание е изключително важно за оформянето на малките детски мозъчета.

Според повечето специалисти е добре паметта да се „тренира“ със стихчета, но според други този метод не е достатъчен и те залагат на други упражнения като игри за памет и пъзели.

Ако не сте убедени, че методът със наизустяването е подходящ за детето ви и сте на мнение, че подобен тип задача само ще обремени и затормози милия ви наследник, то вижте 5 довода в подкрепа на ученето на стихотворения на изуст, които ще ви убедят, че грешите.

Тези причини, могат да ви убедят в предимствата, които дава на детето ученето да рецитира стихове, — метод, който се практикува от древността. Те са описани от експерта по трениране на паметта Екатерина Додонова, автор на книгата “100% памет. 25 полезни метода за запомняне в 10 тренировки“.

1. Стихотворението, което детето учи наизуст, помага за структуриране на информацията

Всяко стихотворение има определена вътрешна логика и структура. Като се опитва да го запомни, детето попива тази структура, анализира я, а това значи, че мозъкът му се развива активно.

2. Стихотворението го учи да изпълнява задачата до край

Това качество е особено необходимо за училище. А като се учат стихчета то се тренира лесно и приятно.

За да помогнете на детето да научи текст наизуст, спазвайте правилото на трите „П“ — прочетете, преведете му съдържанието, за да го разбере и представете действието (може да го изиграете или нарисувате).

Вашата помощ е от значение, защото често има думи, които детето не разбира. А, когато нарисувате последователността на лист, ученето става интересно, а подсещането — онагледено. За да улесните запомнянето, го направете като театър — нека детето се движи, да включи в работа ръце и крака.

„В горичка на полянка, грее ягодка засмянка. Меченцето щом я зърна, то към нея се обърна.“
Като види пантомимата, която разигравате, детето ще се подсети и думите, които е забравило.

5 важни причини защо детето трябва да учи стихчета наизуст!

3. Стихотворенията правят детето по-уверено в себе си

Паметта ни е устроена така, че човек не може да запомни това, което не разбира. В детските стихотворения често има думи, които хлапето не знае. И докато не ги разбере, не очаквайте да запомни стихотворението.

Непознатата дума бързо „излита“ от главата му и затруднява процеса. Ако детето не се страхува да пита, то ще научи много повече подробности от значението на конкретна дума.

Много деца обаче не обичат (не умеят) да задават въпроси. Тези, които го правят, и не се страхуват да навлизат до същността на проблема, стигат много по-далеч.

4. Стихотворението разширява кръгозора и дава емоционален заряд на детето

Стихотворенията разкриват пред детето един фантастичен свят, в който то се чувства спокойно и го изучава с любопитство.

5 важни причини защо детето трябва да учи стихчета наизуст!

5. Стихотворенията осигуряват умствено дълголетие

От най-ранна възраст е важно да се грижим както за здравето си, така и за паметта.

Още след 40-те човек може да стана жертва на Алцхаймер. А мозъкът, както и мускулите, има нужда от редовни тренировки.

За да се поддържат в добра форма, невроните трябва да правят връзки. За да се случи това, мозъкът трябва да работи.

5 важни причини защо детето трябва да учи стихчета наизуст!


Поставете оценка:
Оценка 5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дрън

    5 10 Отговор
    Глупости , по-добре да чете някакви книги тия стихотворения са глупави и безмислени
  • 2 олигофрен

    3 1 Отговор
    Полезна статия за някои родители!Понякога е много трудно ,да накараш дете ,да наизусти стихотворение! Но тези кратичките стихчета ,веднага се запомнят!!!!!?