1 182 5

Постенето удължава живота

Положителният ефект от по-продължителното гладуване се наблюдава, независимо от количеството калории и вида на консумираните продукти

Постенето удължава живота
Снимка: shutterstock
Милена Трачева

Увеличаването на времето между отделните хранения допринася за подобряване на общото здравословно състояние и повишава продължителността на живота, пише научният портал Science Daily, позовавайки се на проучване, направено от група американски учени.

Положителният ефект от по-продължителното гладуване се наблюдава, независимо от количеството калории и вида на консумираните продукти, твърдят учените.

Изследователите са провели експеримент с 292 опитни мишки, които били разделени в две групи. Половината от гризачите се придържали към диета, богата на белтъчини и фибри, докато другата половина не спазвали никакви ограничения в храненето.

Животните от първата група обаче, имали достъп до храни с по-малко съдържание на захари и мазнини.

През втория етап от проучването мишките били разделени на три подгрупи: първата имала денонощен достъп до храна, втората получавала 30% по-малко калории, а третата подгрупа се хранила веднъж на ден, но със същото количество калории като първата подгрупа.

При втората и третата подгрупи се получавал по-дълъг интервал между отделните хранения. В резултат на това общото физическо състояние на гризачите се подобрило и се увеличила продължителността на живота им.

"Увеличаването на периода на гладуване, без да се намалява приемът на калории, независимо от диетата, води до подобрение на общите здравни показатели при самците. По всяка вероятност този по-продължителен период на ежедневен пост позволява да се възстановят и запазят функциите, които не се проявяват при непрекъснатата консумация на храна“, твърди ръководителят на експеримента доктор Рафаел де Кабо от Националния американски институт по проблемите на старостта.

Учените подчертават, че метаболизмът при мишките е изключително сходен с човешкия и по всяка вероятност изводите им са валидни и за хората.

Изследователите смятат, че резултатите от работата им ще помогнат на хората да поддържат здравословно тегло и да се ограничат някои възрастови изменения, които оказват негативно влияние на обмяната на веществата.

САЩ


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Няма отрови има дози
  Отговор
  1 10:44  10.09.18
  Храната е лекарство и отрова! Всичко зависи от дозите!
 • 2 10:49  10.09.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 3 10:52  10.09.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Джери
  Отговор
  4 11:53  10.09.18
  Еж леб ,сол и лучец!Хем полезно ,хем витаминозно!От време на време и .....забравих го!!!!!
 • Alfa Romeo
  Отговор
  5 11:58  10.09.18
  Че то така живот ли е?

Напиши коментар:


Публикувай