2 549 7

Каква е тайната на японското дълголетие?

Медицинският елит на Европа се събра на Девети международен медицински конгрес в Босна и Херцеговина

Каква е тайната на японското дълголетие?
Снимки: shutterstock

"Тайната на японското дълголетие е здравно осигуряване за всички." Това заяви президентът на Световната медицинска асоциация д-р Йошитаке Йококура по време на Деветия международен медицински конгрес, който се проведе в Босна и Херцеговина от 6 до 9 септември 2018г.

Д-р Йококура обясни, че през 1947 година средната продължителност на живота в Япония е била 50 години, но през 1961 година въвеждат задължителна осигурителна система за всички, което дава възможност хората да получат медицинска грижа в ранните фази на заболяването. По думите на д-р Йококура това е увеличило средната продължителност на живота на японците с близо 30 години.

"Всъщност няма никаква тайна или ако трябва да говорим за тайната на дълголетието на японците е именно това — когато всички са здравноосигурени, имат по-ранен достъп до медицински грижи, това веднага води до увеличаване на продължителността на живота", заяви д-р Йококура.

Той обясни, че сред целите на Световната медицинска асоциация са въвеждане на единни медицински стандарти, универсално здравно покритие, тоест достъп до здравеопазване на всички хора по света и непрекъснато подобряване на квалификацията на лекарите. По думите му идеята е да бъде осигурена точната грижа за точния човек в точния момент.

"Първата и основна грижа на лекарите е да пазят живота на пациентите. Те трябва да се грижат за хората, които са в критична ситуация, тоест са по-уязвими в обществото. Затова е изключително важно лекарят в своята дейност да разсъждава и да действа от гледната точка на пациента, на болния", заяви президентът на Световната медицинска асоциация.

В доклада си той посочи, че сърдечно-съдовите и онкологичните заболявания са сред най-големите проблеми в здравеопазването в световен мащаб.

"В сферата на онкологията е изключително важно да се развива и да се навлиза все повече в тайните на генните технологии. Колкото по-скоро се разберат фините механизми на взаимодействието при гените, толкова по-скоро ще има развитие в онкологията и ще се постигне напредък в овладяването на онкологичните болести", отбеляза д-р Йококура. Що се отнася до сърдечно-съдовите заболявания, той обясни, че те могат да бъдат овладени преди всичко с промени в начина на живот на хората, като повече физическа активност, намаляване на холестерола и тютюнопушенето.

"Те зависят до голяма степен от човека", подчерта д-р Йококура.

Каква е тайната на японското дълголетие?

Япония
Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ГосТ
  Отговор
  1 17:27  10.09.18
  А така,от кога пиша ,че в Япония е по-скоро социализъм, отколкото див капитализъм както некои си мислат.Корпоративен,но социализъм. Корпоративния данък, след този в сащ,но парите не отиват за война и спонсориране на тероризма, прогресивно данъчно облагане,и сигурност на работното място. Впечатляваща е средната класа-почти всички. За да си беден, трябва наистина да не работиш нищо,а богатите изобщо не парадират с богатството си. Въпрос на възпитание и ценности. Сентенцията на Конфуций,при сравнението бг-Япония важи с пълна сила "срамно е да си беден в уредена държава,но е срамно да си богат в неуредена държава" Био храните, между другото не са на мода и ГМО растенията не попадат под Тея безумни рестрикции. Само за инфо ;)
 • п.с.
  Отговор
  2 17:29  10.09.18
  ммммм,са я дочетох и видях за генното инженерство ;) То е като атомната енергия-по добро нема ;)
 • Угазаки Шибакура
  Отговор
  3 18:22  10.09.18
  100 години да живея като робот-мишка,ааа не мерси.

 • no name no face no number
  Отговор
  4 18:25  10.09.18
  Редовни дози радияция гарнирана със земетресения и така до 500-600 години после у Тибет.
 • CL500
  Отговор
  5 20:54  10.09.18
  Малко е неуместно да говорят за тютюнопушенето, защото баш японците са такива заклети пушачи, че ... Сигурно, ако го намалят, ще почнат да живеят по 120 години :-)
 • Войната
  Отговор
  6 15:35  11.09.18
  Намалява средната продължителност на живота , докторче лъжливо. Насилствената, преждевременна смърт
 • Радо
  Отговор
  7 21:23  11.09.18
  Бях чел навремето, че японците консумирали три пъти повече риба от останалия свят...може би пък това да е причината за дълголетието.

Напиши коментар:


Публикувай