4 301 5

Само 120 грама от този продукт на ден убиват лошия холестерол

Изследване, проведено от Юнивтрсити колидж в Дъблин, разкри, че не всички млечни продукти повишават холестерола в кръвта

Само 120 грама от този продукт на ден убиват лошия холестерол
Снимки: shutterstock

Съществува млечен продукт, чиято дневна употреба намалява нивата на "лошия холестерол" в организма. Това показват резултатите от ново изследване, проведено от учени от Food For Health Ireland (FHI) към университета в Дъблин.

Според тези скорошни проучвания ирландското пълномаслено сирене чедър не повишава нивата на холестерол в кръвта, пише вестник Independent.

Изследователският екип от университетския колеж в Дъблин — University College Dublin (UCD) е провело тестове за период от шест седмици сред доброволци, разделени на 3 групи. В едната били поставени хора, които консумират чедър, във втората такива, които консумират сирене с намалено съдържание на мазнини, а в третата били отделени онези, които не ядели сирене, но пък използвали в ежедневието си обикновено масло или масло с добавени протеини и калций.

Снимка: shutterstock

Само 120 грама от този продукт на ден убиват лошия холестерол

Резултатите показали, че групата, която консумирала пълномасленото ирландско сирене чедър, е имала намалени нива на холестерола в сравнение с другите две групи.

Експертите смятат, че 120 гр. пълномаслено сирене чедър на ден могат да бъдат полезни за сърцето.

"Това е чудесна новина за онези, които обичат да ядат сирене, защото поставят този млечен продукт в категорията на здравословните хранителни продукти. Той има потенциала да повлияе на общественото здраве и хранителните препоръки в бъдеще и предлага възможността да върне сиренето в менюто на онези, на които е било казано, че не бива да го консумират заради повишени нива на лош холестерол", казва Йенс Блейл, главен изпълнителен директор на FHI.

"Ние сме доволни от резултатите, защото те потвърждават, че яденето на ирландско сирене чедър няма да повиши вашия холестерол. Потребителите вече не трябва да се притесняват за здравословната си диета, що се отнася до този продукт, който е много питателна храна", заявяват изследователите от екипа.

Снимка: shutterstock

Само 120 грама от този продукт на ден убиват лошия холестерол

Ирландия

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • реклама
  Отговор
  1 18:36  11.09.18
  Елементарен маркетинг....Защо не пишат кой е поръчал и платил за това толкова хубаво изследване?

  Коментиран от #2

 • Бате Б
  Отговор
  2 18:43  11.09.18

  До коментар #1 от "реклама":

  По принцип като "отлежат" правилно колбаси и сирена мазнините им се трансформират от лош в добър холестерол /омега 3,6,9 ...../ това важи за западните сирена, бутове, българсите луканки и суджуци ...... При правилно отлежаване при ниска температура и определена влажност
 • 3 18:58  11.09.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Тръцко
  Отговор
  4 19:46  11.09.18
  Ако изследват българско домашно козе сирене съм сигурен, че ще е още по-добро. Ама няма сирене!
 • менти майорни
  Отговор
  5 01:22  12.09.18
  Този кашкавал е фалшив. Цветът му е много оранжев, което показва използването на каротин. На снимка 2 имаме много по-отлежал кашкавал.

Напиши коментар:


Публикувай