1 639 12

10-годишно българче би съучениците си в Пекин на теста по китайски (СНИМКА)

Завидните знания и умения на детето бяха възнаградени с грамота от училището

10-годишно българче би съучениците си в Пекин на теста по китайски (СНИМКА)
Снимка: shutterstock

Все повтаряме, че българчетата са умни и природно интелигентни, че се справят далеч по-добре от всяко друго дете от различна националност. Е, едно 10-годишно момиченце доказа на практика това твърдение като победи китайските си съученици от пекинското училище, което посещава, на теста по родния им език - китайския.

Това е 10-годишната Красиана Стоянова. Тя е родом от Велико Търново, но в момента учи и живее в Пекин. И макар момичето да е в далечната стана само от половин година, то вече знае така добре китайски език, че е изкарала най-висок брой точки на езиков теста в училище. Резултатът й е толкова добър, че я е извел пред всички нейни съученици, за които китайският е роден език!

Снимка: borbabg.com

10-годишно българче би съучениците си в Пекин на теста по китайски (СНИМКА)

Изпитът е задължителен за всички ученици и е част от срочните оценки на децата. Краси трябвало да се яви на първия си тест само няколко месеца, след като въобще започнала да изучава китайските йероглифи. Но резултатът й бил зашеметяващ — 99,5 точки от 100 възможни, съобщават от borbabg.com. За невероятното си постижение търновчето получило награда от училището и предложение да се снима в реклама за онлайн приложение за изучаване на китайски. В края на годината, на втория тест Краси постигнала 91 точки и отново се оказала най-добрата в класа си, в който е единствената чужденка.

Майка й — доцент Искра Мандова, преподава в Пекинския университет за езици и култура и се занимава с писане на проекти.

"Краси имаше месец време да се адаптира в Пекин. Бяхме ангажирали бавачка, която да й говори на китайски, но истината е, че когато тръгна на училище, не знаеше езика. Пуснахме я в дълбокото, но тя се справи прекрасно и сега говори пекинския диалект без никакъв акцент", разказва доц. Мандова. И уточнява, че Краси постъпила в първи клас в Пекинското базово училище, макар тук да е била завършила вече втори клас. В неделното училище обаче продължавала да изучава предмети от родната учебна програма едновременно за ІІІ и ІV клас, за да може да положи приравнителни изпити и да тръгне на 15 септември със съучениците си, които са четвъртокласници, в ОУ "Св. Патриарх Евтимий".

"Беше ми трудно в началото, само седях на чина и се опитвах да слушам. А когато децата ми казваха имената си, аз постоянно си ги повтарях в ума, за да мога да ги запомня. После започнах да говоря, но понеже не зная всички йероглифи, ми беше проблем да разбирам условията на задачите по математика", разказва Краси.

България

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • 1 14:09  12.09.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • ванката
  Отговор
  2 14:09  12.09.18
  браво на момичето
 • goni
  Отговор
  3 14:10  12.09.18
  Изключително талантливо дете!

 • 4 14:12  12.09.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • 5 14:19  12.09.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Черен Циганин
  Отговор
  6 14:23  12.09.18

  До коментар #5 от "До ком. 1 и 4":

  Ние циганите ще сме повече от вас българите в България, гладниат българин прави по 1 дете или изобщо не прави, ние ромите правим по 3 - 4 ще видим сщв бъдеще как ще стоят нещата

  Коментиран от #10

 • Хитър Петър
  Отговор
  7 14:24  12.09.18

  До коментар #1 от "999":

  Когато някое турче спечели олимпиада по математика, физика, химия или биология както редовно печелят нашите деца, тогава са обадете. А до тогава не злобейте, че само се излагате

 • Уую от Пичковци
  Отговор
  8 15:37  12.09.18
  Баща и ми е много добър приятел . Чудесно дете е . Браво
 • JEEP
  Отговор
  9 16:10  12.09.18

  До коментар #1 от "999":

  А ти кЪв го играеш? Или извън БГ си българин, а тук....индианец. Крайно време е такива като теб да ходят бити и е*@ни всеки ден. Хората написаи нещо хубаво, а ти - веднага да се из**реш.

  Коментиран от #12

 • JEEP
  Отговор
  10 16:14  12.09.18

  До коментар #6 от "Черен Циганин":

  И като станете повече, какво ще правите? Кой ще ви храни чаветата. Тогава няма да има не само социални, а и кофите за боклука ще са празни. Дори да изчезнем, вие ще сте малко след нас. Връщане на тухларните и строителни войски - това ще ви оправи вас.
 • Бесен Язовец
  Отговор
  11 21:58  12.09.18
  Браво на тази умна българка ! Китайчеата нервно пушат отстрани !
 • Бесен Язовец
  Отговор
  12 22:05  12.09.18

  До коментар #9 от "JEEP":

  Турчулята и рублерастнята негодуват ! Е, как така може, умно девойче, а нито рускинче нито туркинче ??

Напиши коментар:


Публикувай