12 Септември, 2018 14:04 2 890 12

10-годишно българче би съучениците си в Пекин на теста по китайски (СНИМКА)

  • българче-
  • пекин-
  • китайски език-
  • роден език-
  • съученици-
  • тест-
  • награда-
  • красиана стоянова-
  • велико търново

Завидните знания и умения на детето бяха възнаградени с грамота от училището

10-годишно българче би съучениците си в Пекин на теста по китайски (СНИМКА) - 1
Снимка: shutterstock

Все повтаряме, че българчетата са умни и природно интелигентни, че се справят далеч по-добре от всяко друго дете от различна националност. Е, едно 10-годишно момиченце доказа на практика това твърдение като победи китайските си съученици от пекинското училище, което посещава, на теста по родния им език - китайския.

Това е 10-годишната Красиана Стоянова. Тя е родом от Велико Търново, но в момента учи и живее в Пекин. И макар момичето да е в далечната стана само от половин година, то вече знае така добре китайски език, че е изкарала най-висок брой точки на езиков теста в училище. Резултатът й е толкова добър, че я е извел пред всички нейни съученици, за които китайският е роден език!

10-годишно българче би съучениците си в Пекин на теста по китайски (СНИМКА)
Снимка: borbabg.com

Изпитът е задължителен за всички ученици и е част от срочните оценки на децата. Краси трябвало да се яви на първия си тест само няколко месеца, след като въобще започнала да изучава китайските йероглифи. Но резултатът й бил зашеметяващ — 99,5 точки от 100 възможни, съобщават от borbabg.com. За невероятното си постижение търновчето получило награда от училището и предложение да се снима в реклама за онлайн приложение за изучаване на китайски. В края на годината, на втория тест Краси постигнала 91 точки и отново се оказала най-добрата в класа си, в който е единствената чужденка.

Майка й — доцент Искра Мандова, преподава в Пекинския университет за езици и култура и се занимава с писане на проекти.

"Краси имаше месец време да се адаптира в Пекин. Бяхме ангажирали бавачка, която да й говори на китайски, но истината е, че когато тръгна на училище, не знаеше езика. Пуснахме я в дълбокото, но тя се справи прекрасно и сега говори пекинския диалект без никакъв акцент", разказва доц. Мандова. И уточнява, че Краси постъпила в първи клас в Пекинското базово училище, макар тук да е била завършила вече втори клас. В неделното училище обаче продължавала да изучава предмети от родната учебна програма едновременно за ІІІ и ІV клас, за да може да положи приравнителни изпити и да тръгне на 15 септември със съучениците си, които са четвъртокласници, в ОУ "Св. Патриарх Евтимий".

"Беше ми трудно в началото, само седях на чина и се опитвах да слушам. А когато децата ми казваха имената си, аз постоянно си ги повтарях в ума, за да мога да ги запомня. После започнах да говоря, но понеже не зная всички йероглифи, ми беше проблем да разбирам условията на задачите по математика", разказва Краси.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ванката

    22 1 Отговор
    браво на момичето
  • 3 goni

    18 1 Отговор
    Изключително талантливо дете!
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Черен Циганин

    4 14 Отговор

    До коментар #5 от "До ком. 1 и 4":

    Ние циганите ще сме повече от вас българите в България, гладниат българин прави по 1 дете или изобщо не прави, ние ромите правим по 3 - 4 ще видим сщв бъдеще как ще стоят нещата

    Коментиран от #10

  • 7 Хитър Петър

    14 1 Отговор

    До коментар #1 от "999":

    Когато някое турче спечели олимпиада по математика, физика, химия или биология както редовно печелят нашите деца, тогава са обадете. А до тогава не злобейте, че само се излагате
  • 8 Уую от Пичковци

    4 1 Отговор
    Баща и ми е много добър приятел . Чудесно дете е . Браво
  • 9 JEEP

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "999":

    А ти кЪв го играеш? Или извън БГ си българин, а тук....индианец.
    Крайно време е такива като теб да ходят бити и е*@ни всеки ден.
    Хората написаи нещо хубаво, а ти - веднага да се из**реш.

    Коментиран от #12

  • 10 JEEP

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Черен Циганин":

    И като станете повече, какво ще правите? Кой ще ви храни чаветата. Тогава няма да има не само социални, а и кофите за боклука ще са празни. Дори да изчезнем, вие ще сте малко след нас. Връщане на тухларните и строителни войски - това ще ви оправи вас.
  • 11 Бесен Язовец

    2 0 Отговор
    Браво на тази умна българка ! Китайчеата нервно пушат отстрани !
  • 12 Бесен Язовец

    2 0 Отговор

    До коментар #9 от "JEEP":

    Турчулята и рублерастнята негодуват ! Е, как така може, умно девойче, а нито рускинче нито туркинче ??