Last news in Fakti

13 Септември, 2018 05:46 3 558 3

5 от най-странните погребални ритуали по света (ВИДЕО)

  • погребение-
  • ритуали-
  • странни-
  • гана-
  • филипините-
  • южна корея-
  • тибет-
  • нова гвинея
5 от най-странните погребални ритуали по света (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Погребалните ритуали по света са различни и се подчиняват на строги правила, традиции и вярвания. Има дори места, където погребват хората с песни и танци. Вижте 5 от най-странните погребални ритуали:

1. Тибетско небесно погребение

Сред будистите съществува традиция, която може да звучи ужасяващо, но в същото време някои я смятат за доста разумна. Според техните вярвания дух и плът са две отделни структури, затова след като някой почине и духът си отиде, няма смисъл тялото да се пази. Поради тази причина те оставят тялото обикновено на върха на някоя планина, където го нарязват, за да привлече животните. След това неизядените останки от тялото се правят на прах.

5 от най-странните погребални ритуали по света (ВИДЕО)
Снимки: shutterstock

2. Рязане на пръсти, Нова Гвинея

В племето Дани, когато почине мъж, съпругата му трябва да отреже върха на пръста си. Местният шаман завързва пръста на жената здраво, за да изтръпне, а след това го реже с брадва. Отрязаният връх на пръста се изгаря или пази на специално място. По този начин се вярва, че тя отблъсква лошите духове от мъжа си.

5 от най-странните погребални ритуали по света (ВИДЕО)

3. Цветни топчета, Южна Корея

В Южна Корея, вместо да поставят в урна пепелта на близките си, те ги правят на малки, лъскави синьозеленикави, розови или черни топчета. След това ги поставят в буркани и често ги използват за декорация. Основателят на компания, която се занимава с такъв тип кремиране, разказва, че през последните години все повече души избират този начин на погребение. Той вярва, че това е бъдещето.

5 от най-странните погребални ритуали по света (ВИДЕО)

4. Висящи ковчези, Филипините

Хората от народа Сагада вярват, че починалите трябва да се намират на тихо място. Окачвайки ги с въжета за скали, те помагат на духа им да намери път към бога. През последните години гробището се е превърнало в атрактивна туристическа дестинация.

5 от най-странните погребални ритуали по света (ВИДЕО)

5. Ковчег според професията, Гана

В Гана е прието да ги погребват в ковчег във формата на нещо, което представлява живота на починалия. Най-често това е професията му. Така например погребват пилотите в ковчег във формата на самолет, рибарите в ковчег във формата на риба и т.н.

5 от най-странните погребални ритуали по света (ВИДЕО)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Зорлем

    7 0 Отговор
    Доколкото съм чел, тибетската традиция си има чисто практически причини - просто там нито има достатъчно почва (хумус), в която да се заравят труповете, нито дървета, че да правят клади, и затова трябва да прибягват до това тяхно "погребване". А при тези във Филипините, не ми се мисли каква смрад е покрай висящото им гробище!
  • 2 Гост

    12 0 Отговор
    Тая от Нова Гвинея бая мъже е уморила. Като гледам скоро май трябва да почнат да й режат пръстите и на краката й.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.