19 Септември, 2018 13:42 13 840 7

7 причини защо трябва да отглеждате рибки

  • рибки-
  • домашни любимци-
  • риби-
  • отглеждане-
  • аквариум
7 причини защо трябва да отглеждате рибки - 1
Снимки: shutterstock

Сигурно и вие сте чували да казват, че да имаш риби, не е като да имаш куче или кота. Някак рибките в аквариума изглеждат повече като хоби, а не като отглеждане на домашен любимец. Но всъщност не е така.

Макар рибките да не приличат на „традиционните” домашни питомци, те изискват също толкова грижи, внимание и обич като един сухоземен четириног другар.

Ето няколко причини, изброени от сайта pet-happy.com, които да ви убедят, че трябва да се спрете именно на аквариум с рибки, когато решите, че искате да имате домашен любимец.

Забавно е да ги наблюдавате.

7 причини защо трябва да отглеждате рибки

Мнозина ще се съгласят, че наблюдаването на рибки в аквариум е отпускащо и приятно занимание, дори хипнотизиращо. Още повече, че и науката го е доказала. Някои психоаналитици умишлено поставят в кабинета си аквариум с най-различни шарени рибки, за да придадат повече уют и усещане за домашна атмосфера, каквито са необходими, за да се отпусне пациентът. Освен това, ако се загледате, ще видите, че рибите си имат характер — някои са „единаци”, други търсят компанията на сродни души. Случва се дори да общуват с хората през стъклото на аквариума.

По-малко ангажиращи са.

7 причини защо трябва да отглеждате рибки

Този израз не звучи добре, когато става дума за живо същество — всички животинки заслужават стопаните им да са ангажирани с тях. Но да си говорим честно — начинът ви на живот и свободното време са от ключово значение дали и какъв домашен любимец да си вземете. Ежедневните разходки на кучето или смяната на настроенията на котката ви не могат да се сравнят с грижите и вниманието, които изискват рибките. Особено ако не сте особено социален тип, няма да ви се налага да търсите компания за животинките.

Поддръжката на аквариума е приятна и разсейваща.

7 причини защо трябва да отглеждате рибки

Особено ако те креативна натура. Можете да подходите като към обзавеждане на апартамент, на който правите цялостен ремонт веднъж годишно примерно. Само че без прахоляка и местенето на тонове багаж и мебели. Впуснете въображението си да „обзаведете” аквариума с различни водорасли, камъчета, корали, светлини и всякакви други неща, които ще бъдат не само красиви, но забавни за рибките ви, а и за вас, докато ги наблюдавате. Знаете ли, че някои хора си обзавеждат дома по специални дизайнерски идеи, които много често включват огромни аквариуми с изумително красива цветна флора и интериор.

Тихи са.

7 причини защо трябва да отглеждате рибки

Няма лаене преди разходка, няма мяукане посред нощ, няма чуруликане от кафеза… кротко и елегантно плуване. Но тук идва и уловката. Ако забравите да нахраните рибките си, те няма да започнат да лаят от глад, за да ви напомнят. Затова е добре да помислите за някакъв вид аларма, който да ви напомня да пускате храна в определено време. Не можете да сложите наведнъж прекалено много с идеята да не забравите после, защото могат да умрат от преяждане.

Могат да бъдат оставени сами за дълъг период от време.

7 причини защо трябва да отглеждате рибки

Всеки собственик на куче или котка се е сблъсквал с проблема как да постъпи, ако му се наложи да пътува за дълго време. Особено ако живее сам. Да го даде на приятел? Да го остави на кучешки или котешки хотел? Да моли някого да идва да го храни и/или разхожда всеки ден? Сложна работа. Е, тук няма да имате такива проблеми. В днешно време има толкова модерни системи, че почти всичко може да бъде нагласявано с таймер (включително храненето). Само за чистенето все още се налага да се грижите сами.

Учат децата на отговорности.

7 причини защо трябва да отглеждате рибки

Това се отнася за всеки домашен любимец впрочем. Рибките изискват специфични грижи все пак, те са деликатни и крехки същества. Животът им зависи от добрата хигиена. Всяка седмица водата в аквариума трябва да се сменя, не бива да допускате да помътнява. Освен това е добре да прехвърлите рибките на друго място, докато чистите със специални препарати стъклата. Добре е също така от време на време да измервате нивото на pH на водата. Да не говорим за ежедневната необходимост от хранене. Учете децата си да изпълняват те тези задължения.

Добра тема за разговор са.

7 причини защо трябва да отглеждате рибки

Ако ви се е случвало да имате някой мълчалив гостенин и да се чудите за какво да си говорите, рибките са винаги добър вариант. Можете да бъдете сигурни, че темата ще бъде подхваната от госта ви. Подгответе се да ви засипят с въпроси!

Това са само някои от предимствата на това да отглеждаш рибки.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Луда 🐞

    10 1 Отговор
    Аз имах златна рибка! Когато и говорех ,тя ме слушаше! Изпълни ми някои желания!Вярно е което казват за нея!
  • 2 рибояд

    6 10 Отговор
    Рибата изглежда най-добре в тигана.
  • 3 onq s konq

    9 3 Отговор
    Язе па имах риби и котка ама сега имам само котка

    Коментиран от #4

  • 4 456

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "onq s konq":

    Хахахаха
  • 5 Христо

    3 5 Отговор
    Бе занимавка си е. Всеки ден трябва да ги храниш, да ги оглеждаш за признаци на болест, да следиш температурата на водата... Веднъж седмично се чисти аквариума и се сменят 20% от водата. Отделно трябва да се внимава с условията за да не плъзнат водорасли по растенията...
  • 6 Радо

    1 4 Отговор
    Ако се вземе тънко под наем някой хубав язовир и се зариби със шаранчета или сомчета, могат да се изкарат добри парици.
  • 7 MT Гонтан

    1 3 Отговор
    Да гледал съм едни видеа с едни рибки дето ги пъхат в аспуха на едни известни плеймейтки с фуния , и после ислански гейзер в лихеня , мда интересно хоби е тва с рибките