19 Септември, 2018 16:59 9 939 7

Литературна критичка попиля Венета Райкова

  • венета райкова-
  • писател-
  • книги-
  • литературна критика-
  • силвия недкова-
  • романи-
  • нова книга-
  • критика

ТВ водещата, която усилено пише романи, отговори вбесена: Дърти лъжи!!!

Венета Райкова изпадна в криза заради критиките по отношение на книгите й. Водещата очакваше други рецензии за тях, но много от потребителите в социалните мрежи твърдяха, че те са предназначени за не толкова образовани читатели.

Истинският повод за недоволството на Венета Райкова стана първото издание на "Библиотеката" по БНТ.

Предаването се завърна в ефира на Националната телевизия в нов час и с нов водещ. И още с първия му брой се разрази буря. В рубриката „Изборът на книжаря“ беше спомената последната книга на Венета Райкова — веднага след „Все още аз“ на Джоджо Мойс и „Едно лято в Италия“ на Пип Уилямс.

Контекстът беше ясен — това се купува през лятото. Никой не може да го знае по-добре от един книжар. Бяха употребени „правилни“ епитети — леки книги, летни книги, а „Скандал“ на Венета Райкова беше наречена дори „булеварден роман“.

До този момент този непретенциозен читател познава от телевизора само същата тази Венета Райкова. И я разбира, тя говори на неговия език. Затова я чете. Високомерието на „разбирачите“, на онези с високите критерии и естетически изисквания, го плаши. То го кара да се чувства смален и нищожен“, коментира Силвия Недкова.

Именно тези думи вбесиха амбициозната блондинка Венета Райкова, която се ядоса и за пореден път натърти, че романът й бил на първо, а не на второ място:

„Лъжа още в увода!! Книгата ми не е след Джоджо Мойс и т.н., а на първо място!!!! Лесно проверим факт!! Само погледнете профила ми от 10 август, когато излезе “Скандал” до днес!!! Първи места във всички големи вериги книжарници — “Хеликон”, “Хермес”, “Сиела”, Ориндж”! Какви са ми на мен тези хора, че да ме слагат на първо място, а не книгите, които те издават???? Чест и почитания, че не манипулират класациите!“, обяснява водещата на „Папараци“.

Писателката изля болката си и във Фейсбук, където призна, че е тъжна от всичко това.

"Ето така Ви наричат!! Това сте Вие — хилядите, които прочетохте петте ми романа! — “Това са обикновени хорица — те работят нещо скучно и натоварващо. Те не търсят литература, но им трябва откъсване. Не искат да надраснат себе си, искат да забравят за малко живота си. По света този тип книги са бестселъри — защото повечето от милиардите жители на планетата са в тази целева група.” Извинявам ви се, мои читатели!! Заради всичко, което чувате и четете за себе си последните дни!!!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 КАТ

    12 1 Отговор

    До коментар #1 от "ЗАХАЖАЕВА":

    Винетка стоит 97 лев!
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 тито

    19 0 Отговор
    За подобни книги си има дума: гъзобришки.
  • 5 асддса

    13 0 Отговор
    Както казва един човек: Това е най-продаваната книга, не най-добре написаната.
  • 6 месара

    9 1 Отговор
    от кога венета дълбокото гърло е станала писателка, какво пише в неините "творби", сигурно за това как, е правила кавали на тарикатите под масата?
  • 7 Азис

    6 1 Отговор
    Тая пръдла да мълчи, взе се много насериозно, не може да описваш разни случки и интриги и клюки и да си мислиш че правиш литература, това си е обикновена рипарография или изобразител на простотията, каквато е тя самата!