Last news in Fakti

22 Септември, 2018 18:21 47 152 9

Колко често е нормално да се ходи до тоалетна през нощта?

  • здраве-
  • никтурия-
  • често уриниране-
  • нощно уриниране-
  • симптоми-
  • заболявания

Кога то се превръща в проблем?

Колко често е нормално да се ходи до тоалетна през нощта? - 1
Снимка: shutterstock

Колко пъти на нощ е нормално да посетите тоалетната по малка нужда? Според здравните специалисти броят им не трябва да надвишава 2.

Ако усещате желание да ходите до тоалетна повече от обичайното през нощта, то може би имате някакъв здравословен проблем. Честото ходене до тоалетна през нощта прекъсва вашия сън, което на свой ред води до недоспиване, което пък е причина да се чувствате уморени, нервни и отпаднали през деня и нарушава вашата концентрация.

Честотата на уриниране през нощта е различна за всеки човек. Но ако броят на нощните ви посещения в тоалетната се увеличи, това може да е симптом на някакво заболяване.

Колко пъти е нормално да се уринира през нощта?

Повечето хора чувстват позив за уриниране около 6 до 7 пъти в рамките на 24 часа. Въпреки това се приема, че здрав възрастен индивид е нормално да посещава тоалетна по малка нужда между 4 и 10 пъти в денонощие. Това означава, че средно трябва да уринирате веднъж на всеки 4 часа. Но това се променя в зависимост от количеството течности, които приемате през деня и количеството пот, което тялото ви отделя.

Събуждането веднъж или два пъти през нощта, за да идете до тоалетна, е нормално. Въпреки това, ако уринирате повече от два пъти на нощ, е добре да обърнете внимание на здравословното си състояние.

Повечето хора могат да спят 6 до 8 часа, без да уринират. Пиенето на твърде много течности преди лягане, особено съдържащи кофеин или алкохол, е най-честата причина за нощно уриниране. Друга често срещана причина е инфекция на уриналния тракт.

Честото ставане до тоалетна нощем се означава с медицинския термин "никтурия". Този симптом може да се срещне във всяка една възраст, но е особено характерен за по-напредналата възраст.

Причините за възникване на никтурия могат да бъдат много различни. Те най-лесно могат да се разделят на три групи:

– никтурия, поради нарушаване на водния баланс на организма
– неврологични причини
– заболявания на пикочните пътища

Сама по себе си никтурията не е болест, но може да е индикатор за някои патологии.

Някои от по-честите причини за никтурия са:

Сънна апнея
Диабет
Старост
Кофеин и алкохол
Медикаменти
Неврологични нарушения
Инфекции на пикочните пътища
Приемането на твърде много течности
Затлъстяване
Бременност
Сърдечна недостатъчност


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 15 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 2 ДЯДО ЙОЦО ГЛЕДА

    15 4 Отговор
    ПРОСТАТАТА МЕ АЛАРМИРА...
  • 3 ежко бежко

    48 2 Отговор
    Добре е да сме здрави,весели и обичливи!Това го пожелавам на моите любими хора,и на тези които са доброжелателни!Това ще го повтарям винаги!!!!!!
  • 4 Пенчо

    19 1 Отговор
    Зависи колко бира съм изпил..........
  • 5 71 лом

    0 2 Отговор
    Кои з са тези момичета с какво се занимават
  • 6 Кибик

    24 3 Отговор
    Когато броят на нощните посещения на тоалетна почне да надвишава броя на ерекциите, нещата не отиват на добре...

    Коментиран от #7, #8

  • 7 ехоооооо!!!!

    8 5 Отговор

    До коментар #6 от "Кибик":

    Който има много ерекции, значи простатата му е супер,като на млад мъж!!!!!!
  • 8 hitdobavki

    3 0 Отговор

    До коментар #6 от "Кибик":

    За това си има сайтове който помагат при проблеми, тъй като медицината е много напреднала и продължава да създава нови и по-добри медикаменти за стабилна и качествена ерекция. Не е срамно вече да ползваш такива когато имаш проблем! Все пак сме 21 век и за това има напреднала фармацефтична индустрия.
  • 9 ЗаюБаю

    1 0 Отговор
    Ношно уринирсне през три часа,през деня два или три пъти ! Без пиене на течности и алкохол . Също и хапчета не взимам . Нормално ли е това?