11 Октомври, 2018 18:17 5 879 5

Половината от сладката вода на планетата е „заключена” под Антарктида

  • антарктида-
  • сладка вода-
  • глобално затопляне-
  • покачване на температурата-
  • ниво на океана

Дори умерено затопляне на климата ще застраши ледената покривка в източните райони на замръзналия континент

Половината от сладката вода на планетата е „заключена” под Антарктида - 1
Снимки: shutterstock

Глобално затопляне, свързано с повишаване на температурите с 2 градуса по Целзий, ще е достатъчно, за да се стопи част от огромната ледена покривка над източната част на Антарктида, сочат резултатите от ново изследване. Ако това стане, то ще доведе до покачване на глобалното морско ниво с няколко метра.

Експертите досега се интересуваха най-вече от западната част на континента, която е засегната от сегашното топене. Но ледената покривка в Източна Антарктида, където е складирана около половината от сладката вода на планетата, включва подводна част, която е много уязвима към затоплянето.

Учени са изследвали морски седименти, образувани при последното топене в района на земя Уилкс преди около 125 000 години. Било установено, че повишаване на температурите с 2 градуса ще е достатъчно, за да се възобнови топенето там.

„За пръв път виждаме начина, по който в миналото тази част на ледената покривка се е променила под въздействието на умерено затопляне”, заяви ръководителят на изследването Дейвид Уилсън от Лондонския имперски колеж.

„Значимостта на промените ще зависи от затоплянето, но увеличаване на температурите с 2 градуса ще е достатъчно, за да има промяна”, допълва той.

Парижкото споразумение за климата от 2015 г. постави пред света редица важни цели, с които да се ограничи затоплянето на климата с 2 градуса по Целзий, като се има предвид, че те вече са се повишили с 1 градус.

Според учените, ако за няколко века живачният стълб показва увеличаване на температурите с 2 градуса по Целзий, ледът на земя Уилкс ще изчезне, довеждайки до повишаване на глобалното морско ниво с около 4 м. Ако парниковите емисии съхранят сегашното си ниво, температурите ще се повишат с около 3 градуса по Целзий или дори с 4 - 5 градуса по Целзий.

Екипът е изследвал седиментни проби от различни ледникови периоди, връщайки се 450 000 години назад във времето.

Половината от сладката вода на планетата е „заключена” под Антарктида
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Пиандур

    5 2 Отговор
    Тая вода е за Водка никой да не я закача за нищо....!!
  • 2 Гост

    12 1 Отговор
    Лондонския имперски колеж откога е фактор в науката? Тези празнодумства и неприкрит лобизъм започват яко да дразнят. Глобалното затопляне е единствено инструмент на демагогията и лобизма. Най-големия проблем на планетата е животинското безконтролно множене на негрите, както и обезлесяването.

    Коментиран от #5

  • 3 Денислав

    1 2 Отговор
    Повече такива статии да пишете, а не "какъв е нормалния размер на вагината" и "кое е новото гадже на Златка Райкова".

    Коментиран от #4

  • 4 ОНЗИ

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Денислав":

    ЛОНДОН ЩЕ Е ПЪРВИЯ ГРАД ПОД ВОДА
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.