4 136 5

Половината от сладката вода на планетата е „заключена” под Антарктида

Дори умерено затопляне на климата ще застраши ледената покривка в източните райони на замръзналия континент

Половината от сладката вода на планетата е „заключена” под Антарктида
Снимки: shutterstock

Глобално затопляне, свързано с повишаване на температурите с 2 градуса по Целзий, ще е достатъчно, за да се стопи част от огромната ледена покривка над източната част на Антарктида, сочат резултатите от ново изследване. Ако това стане, то ще доведе до покачване на глобалното морско ниво с няколко метра.

Експертите досега се интересуваха най-вече от западната част на континента, която е засегната от сегашното топене. Но ледената покривка в Източна Антарктида, където е складирана около половината от сладката вода на планетата, включва подводна част, която е много уязвима към затоплянето.

Учени са изследвали морски седименти, образувани при последното топене в района на земя Уилкс преди около 125 000 години. Било установено, че повишаване на температурите с 2 градуса ще е достатъчно, за да се възобнови топенето там.

„За пръв път виждаме начина, по който в миналото тази част на ледената покривка се е променила под въздействието на умерено затопляне”, заяви ръководителят на изследването Дейвид Уилсън от Лондонския имперски колеж.

„Значимостта на промените ще зависи от затоплянето, но увеличаване на температурите с 2 градуса ще е достатъчно, за да има промяна”, допълва той.

Парижкото споразумение за климата от 2015 г. постави пред света редица важни цели, с които да се ограничи затоплянето на климата с 2 градуса по Целзий, като се има предвид, че те вече са се повишили с 1 градус.

Според учените, ако за няколко века живачният стълб показва увеличаване на температурите с 2 градуса по Целзий, ледът на земя Уилкс ще изчезне, довеждайки до повишаване на глобалното морско ниво с около 4 м. Ако парниковите емисии съхранят сегашното си ниво, температурите ще се повишат с около 3 градуса по Целзий или дори с 4 - 5 градуса по Целзий.

Екипът е изследвал седиментни проби от различни ледникови периоди, връщайки се 450 000 години назад във времето.

Снимки: shutterstock

Половината от сладката вода на планетата е „заключена” под Антарктида

Поставете оценка:
Оценка 0 от 0 гласа.

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Пиандур
  Отговор
  1 18:22  11.10.18
  Тая вода е за Водка никой да не я закача за нищо....!!
 • Гост
  Отговор
  2 18:31  11.10.18
  Лондонския имперски колеж откога е фактор в науката? Тези празнодумства и неприкрит лобизъм започват яко да дразнят. Глобалното затопляне е единствено инструмент на демагогията и лобизма. Най-големия проблем на планетата е животинското безконтролно множене на негрите, както и обезлесяването.

  Коментиран от #5

 • Денислав
  Отговор
  3 09:18  12.10.18
  Повече такива статии да пишете, а не "какъв е нормалния размер на вагината" и "кое е новото гадже на Златка Райкова".

  Коментиран от #4

 • ОНЗИ
  Отговор
  4 16:13  12.10.18

  До коментар #3 от "Денислав":

  ЛОНДОН ЩЕ Е ПЪРВИЯ ГРАД ПОД ВОДА
 • 5 18:48  12.10.18
  Този коментар е премахнат от модератор

Напиши коментар:


Публикувай