Last news in Fakti

14 Октомври, 2018 17:45 11 163 7

Мравешкият "кръг на смърта" около един смартфон (ВИДЕО)

  • мравки-
  • смартфон-
  • обикалят-
  • вибрации-
  • феномен-
  • научно обяснение

Мравките са със слабо зрение и разчитат предимно на обонянието и осезанието си

Мравешкият "кръг на смърта" около един смартфон (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Защо мравките се впускат в шеметна обиколка около iPhone, лежащ на земята, точно когато зпочва да звъни?

Отговорът на загадката, показана в едно популярно видео в мрежата, може да се крие в особеностите на химическия език на мравките.

Публикуваното през 2015 г. клипче, в което се виждат как мравките започват да се движат в кръг около iPhone, веднага след като приеме повикването, пак привлече интерес в края на миналата седмица.

Сега вниманието се насочи отново към видеото заради представянето на различни обяснения за странното поведение на насекомите.

Авторите на канала ViralVideoLab, където се появи първият видеоклип, обясняват този поход с "електромагнитните вълни" на входящото обаждане, но всъщност не е ясно какво имат предвид. Радиовълните заобикалят всичко, включително и мравките постоянно и защо насекомите реагират точно на този входящ сигнал, а не на другите, изпълващи ефира, е неясно.

Ентомологът от Университета на Нова Англия, Найджъл Андрю обяснява, че мравките имат магнитни сензори, които насекомите използват за ориентация. Всъщност, някои видове, например, южноамериканските мравки — листорези Atta colombica) се ориентират в магнитно поле с помощта на органи, разположени в антените им. Но на първо място, не е известно какъв вид мравки се движат на видеото и на второ място е малко вероятно смартфонът да създава колебания на магнитното поле, които могат да повлияят на поведението на мравките дори на конкретния вид.

Но оказа се, че подобно явление, но без телефон, вече е наблюдавано. Наричат го "спирала на смъртта".

Мравките са със слабо зрение и разчитат предимно на обонянието и осезанието си, а понякога обонянието може да им изиграе лоша шега. В търсене на храна една мравка освобождава миризливо вещество, феромон, така че другите мравки да я последват. Ако една мравка загуби своя източник на миризмата на храна, тя случайно може да попадне на собствените си следи и да ги последва, оставяйки още повече феромони.

Усещайки феромона, и други мравки се присъединяват към кръга, засилвайки химическия сигнал. Мравките решават, че следват все по-ясна следа, докато всъщност вървят в кръг, докато умрат от изтощение.

Понякога стотици и хиляди насекоми попадат в капана.

Най-големият мравешки кръг на смъртта е наблюдаван от американския пътешественик Уилям Биб през 1921 г. в Гвиана — диаметърът му е 635 метра и продължава около 2 дни.

Може би с мравките, които се разхождат около iPhone, се е случило нещо подобно, а образуването на кръга съвпада с телефона и позвъняването му случайно.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 вредно

    47 0 Отговор
    Няма нищо случайно, питайте мравките трябва ли да си купуватe iPhone ?
  • 2 Гъл

    33 0 Отговор
    Това явление не е случайно! Ако беше случайно, вероятността да се случи е малка , но още по малка - направо нулева е да се случи когато някой си сложи телефона на земята между движещи се мравки. Че и на всичко отгоре да го заснеме. Това явление се случва системно! Именно за това е и заснето! А статията се опитва да ни излъже и да ни заблуди по отношение на нещо много по съществено от мравките! Май иска да ни заблуди относно въздействието на електромагнитните вълни на човешкия организъм. Но още повече иска да ни заблуди за въздействието на електромагнитните вълни върху човешкото съзнание! А HAARP е само началото! Да живее демокрацията! Да живее лъжата и лицемерието!
  • 3 Кикимора

    13 4 Отговор
    Не, бе, просто са фенове на марката... :-)
  • 4 Batushka

    36 0 Отговор
    Хихихи те и притежателите на айфоня са така въртят се в мъртвешкия кръг на кредита от единия модел до другия(още по скъпия Хахахаха)..хахах
  • 5 Янко

    9 0 Отговор
    После чудите защо има бум на мозъчните тумори в цял свят !
  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Овца

    1 0 Отговор
    Кво ми триеш коментара бе примат, оправи си заглавието.