Last news in Fakti

19 Октомври, 2018 13:23 4 049 7

Винаги сме подреждали грешно продуктите в хладилника (ИНФОГРАФИКА)

  • подреждане-
  • храна-
  • продукти-
  • съхранение-
  • грешно-
  • хладилник

Експерт сподели шокиращата истина за местата, на които трябва да се съхраняват различните храни

Винаги сме подреждали грешно продуктите в хладилника (ИНФОГРАФИКА) - 1
Снимка: shutterstock

Знаете ли, че да прехвърлите яйцата, които току-що сте купили от магазина, от кутията в отделеното за тях място на вратата на хладилника, не е най-доброто решение?

Експертът от Института по безопасност на храните от Австралия — Мишел Бойевски, разкри какви са основните правила за подреждане на продуктите и организиране на пространството в хладилника.

Оказва се, че сме грешали за доста неща, а това може да се отрази зле на храната ни, съответно и на здравето ни.

Винаги сме подреждали грешно продуктите в хладилника (ИНФОГРАФИКА)
Снимка: shutterstock

Един от примерите, които Бойевски дава, е свързан с плод, който не трябва да държим в хладилника, защото последствията може да са много неприятни.

Ето как трябва да съхраняваме хранителните продукти в хладилника:

Винаги сме подреждали грешно продуктите в хладилника (ИНФОГРАФИКА)
Снимка: shutterstock

Отгоре

Това е място, където е добре да държим готови за консумация храни и продукти. Важно е те да се съхраняват далеч от суровите, изискващи топлинна обработка. Не може да ги смесвате. Изключение са плодовете и зеленчуците, но за тях, след малко.

Отдолу

Долният рафт е за сурово месо, риба, домашни птици и мляно месо. „Тези продукти се съхраняват най-добре в затворени кутии, ако не са запечатани”, съветва Мишел.

Според нея това ще предотврати възможното разпространение на бактерии, които могат да бъдат върху суровото месо. Те лесно могат да плъзнат в хладилника и да „заразят” останалите храни.

Вратата

Това е най-топлото място в хладилника. Идеално е за съхранение на мляко и млечни продукти.

„На върха на вратата дръжте сирене и кисело мляко, сосове, подправки и други напитки”, казва Мишел.

Зеленчуци и плодове

Ако във фреш зоната имате две отделни отделения за зеленчуци и плодове — страхотно. Добре е тези продукти да се съхраняват отделно. Ако нямате — не се притеснявайте Има само един плод, който не може да се съхранява в хладилника и това са ябълките. Те изпускат вещество, което влошава качеството на зеленчуците и плодовете и те се развалят много по-бързо.

Най-удобният начин да ги съхранявате, е в плътно затворена торбичка или пък просто ги поставете до лука.

Един малък съвет: Добре е да застелите долното отделение за зеленчуци и плодове с хартиени кърпи. Те ще абсорбират влагата и плодовете ще се съхранят свежи по-дълго време.

Още един малък трик: Ако искате бананите ви да не се развалят бързо, то просто увийте дръжките им с алуминиево фолио.

Винаги сме подреждали грешно продуктите в хладилника (ИНФОГРАФИКА)
Снимка: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коРа

    20 3 Отговор
    Тази статия, нас българите, не ни засяга.В скоро време ако изобщо ще можеме да си купиме и кофичка мляко, ще бъде пак нещо.С тези нови данъци,цени на тока,водата,гражданската и куп други такси и прочие, изобщо дали ще останат пари за ядене, камо ли за лекарства,защото и като цяло сме много бона и застаряваща нация.Еваха ни майката всички и БСП и ГЕРБ и всички до момента, дори и да падне ГЕРБ,няма реално кой да управлява,Волен щял с оня Бареков радкапиратката да правели нещо,пак ще изпълзят разни Раданкъневци и други боклуци.Хардресет и нова операционна система и само тогава може, да се промени нещо в тази тотално фалирала държава.
  • 2 фен на танас

    3 4 Отговор
    В моя има само бира и лубриканти. Кат са напия с бира и не моя да свърша.

    Коментиран от #3

  • 3 Боко каза, като няма кремвирши яжте ми..

    5 0 Отговор

    До коментар #2 от "фен на танас":

    Баце, залепи си вътре лика на Боко Б. или Менда Стоянова или и на двамата и ще се подобри работата! Само не лепи на Марешки и Сидеров, че ще ти омекне завинаги !
  • 4 сойкаПрисмехулка

    8 1 Отговор
    Ами аз, когато ви напиша в коментарите, че не си пишете правилно статиите и веднага ме изтривате. Тогава от къде на къде вие ще ми казвате как да си редя продуктите в хладилника?
  • 5 onq gladniq

    2 0 Отговор
    Аз поничките си ги слагам на к**а и ги подавам директно. Иначе се развалят.
  • 6 ДаниотВиницаобичачипс

    0 2 Отговор
    Аз съм лакум за бургери и кола!
  • 7 Капо

    3 0 Отговор
    А ракията и сланината къде да ги държа?