Last news in Fakti

20 Октомври, 2018 16:04 20 074 33

Олио или зехтин? Учените отговориха

  • олио-
  • зехтин-
  • слънчогледово-
  • хранене-
  • мазнини-
  • холестерол-
  • изследване-
  • учени-
  • здраве

Слънчогледовото олио влияе по-добре на организма

Резултатите от изследване на учени от Германския институт за хранене Potsdam-Rebrybruck доказаха, че заместването на наситените мазнини в храната с ненаситени мазнини намалява нивото на вредния холестерол. Това беше съобщено в "Медицински новини Днес" преди дни.

Според нови изследвания слънчогледовото олио има по-добър ефект от зехтина върху нивото на холестерола в кръвта.

Изследователите стигнали до това заключение, анализираха ефекта на няколко масла и твърди мазнини върху кръвните липиди. Работата на учените може да се намери в "Journal of Lipid Research".


Поставете оценка:
Оценка 3 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ежко бежко

    66 7 Отговор
    Според мен зехтин за салати,но не и за готвене и пържене!!!!Пък си е и скъпичък!
  • 2 Мукавей

    34 22 Отговор
    Глупости на търкалета.

    Направете си естперимент - в две чаши поставете свинска мас, в едната долейте олио, а в другата - зехтин. След два дена ще видите кое е по- доброто, а тия учени са като нашите в бан.

    Коментиран от #3, #5

  • 3 кучето шаро

    37 4 Отговор

    До коментар #2 от "Мукавей":

    За какво ще си съсипваш свинската мас ?!
  • 4 Само че

    67 2 Отговор
    Ако спонсорирам учените ще докажат ,че палмовото масло не е вредно ,а лековито.
  • 5 Патриарх

    24 4 Отговор

    До коментар #2 от "Мукавей":

    Без да имам и най-малка представа за резултата от екперимента с олиото, зехтина и маста, как точно това е свързано с нивото на холестерола в кръвта?

    Коментиран от #6, #7

  • 6 ПОЗНАВАЧ

    10 7 Отговор

    До коментар #5 от "Патриарх":

    Мукавей не е от БАН, явно е от РАН.
  • 7 Мукавей

    39 6 Отговор

    До коментар #5 от "Патриарх":

    Ще ти напиша.

    МОНОненаситените мастни киселини разтварят НАСИТЕНИТЕ. Консумацията на зехтин чисти стените на кръвоносните съдове и мазнината почва да циркулира в тялото. Привидно холестеролът се покачва (и HDL , и LDL), но МОЖЕ ДА БЪДЕ "изгорен" с движение, като това е огромно предимство на зехтина.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Gordy

    33 10 Отговор
    Бабите и дядовците ни едно време само зехтин да яли

    Коментиран от #22

  • 10 стоян георгиев

    18 2 Отговор
    тази новина определено е под съмнение.лесно може да се останвои как влияе зехтина ако се видят народите дето го употребяват.всички те са дълголетници,справка страните отоколо средиземно море.

    Коментиран от #12

  • 11 Компетентен

    18 6 Отговор
    За салати - препоръчително зехтин ;
    За готвене - слънчогледово , рафинирано масло ( олио ) .

    Коментиран от #13

  • 12 Да да

    48 2 Отговор

    До коментар #10 от "стоян георгиев":

    Храната трябва да е според мястото на което живееш! Това са яли родителите ти, това си ял ти от малък! Ако в Африка ядеш храната на ескимосите, или обратното, няма да изкараш дълго! Примера е краен, за да асимилирате информацията. За гермнците зехтина е мор, ние обаче сме кучета - носим на жега и студ, на вино и ракия и на глад и преяждане! Само здравето на всеки е различно и докторите трупат кинти, защото не живеем според мястото си. А най-вредно е обездвижването!
  • 13 гост

    3 9 Отговор

    До коментар #11 от "Компетентен":

    Кажи нещо ново!Не повтаряй като папагал!!!!!

    Коментиран от #14

  • 14 Компетентен

    20 1 Отговор

    До коментар #13 от "гост":

    Когато пиша коментар , той е обоснован на познания и опит .
    Никой не е длъжен да харесва това , което пиша . Просто сложи минусче на коментара , след това валидол под езика и всичко ще е ок !

    Коментиран от #16

  • 15 Вичев

    17 4 Отговор
    Тигър - котаракът ми, предпочита зехтина пред олиото. Ето ви най-неподкупният барометър за истината.

    Коментиран от #33

  • 16 гост

    1 8 Отговор

    До коментар #14 от "Компетентен":

    Не обичам да слагам минусчета,и валидол не обичам...!

    Коментиран от #18

  • 17 hmhmhm

    10 2 Отговор
    Някой от тук присъствашите има ли представа как се метаболизират наситени и не наситени мастни киселини? Не ми отговаряйте! И защо решихте че холестерола е вреден? това също не ми отговаряйте. Имате ли най-малка престава за какво служи холестерола? Знаете ли какво означава Low density lipoprotein а hight density lipoprotein? А знаете ли как се получават. Аз ще ви отговоря не знаете но всеки се мисли за професор включително и тези в статията.

    Коментиран от #26

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Голям прос

    19 4 Отговор
    Преди и за рапичното олио писаха хубави неща. Това което не се продава, започват да го хвалят. Аз си маам мекиците с мас и сланината с чесън. На салатите зехтин, че екстра върджина е скъпичък, а Боко няма изобщо намерение да си изпълни предизборните лъжи

    Коментиран от #24

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 ежко бежко

    6 1 Отговор
    Без да прочета за холестерола ,ще кажа , че това просто един показател ,а не орган,и ако той е в нормите ,значи мазнините в организма не се натрупват в черния дроб, ако не са в норма показателите всичко се натрупва и човешкия организъм боледува и страда!За днес стига ,с прости думи обясних,да е ясно за всички!
  • 22 Чарли

    9 2 Отговор

    До коментар #9 от "Gordy":

    Нечии дядовци са яли зехтин, а други шарлан. Олиото е боклук, който не трябва да се ползва!
  • 23 Сексолог

    4 3 Отговор
    А на ко шийката зехтин ли да и сложа или рафинирано олио, та да го набутам с топките.
    Кое би повлияло по-позитивно на естествените и слабинни мазнини.
    Без да и вредя на здравето разбира се. Нали искам пак там да потъвам с години.
  • 24 Ако баба ти беше мъжка

    5 0 Отговор

    До коментар #19 от "Голям прос":

    Боко рупа мас.
  • 25 vasik atanasova

    0 2 Отговор
    А ТАКА
  • 26 Пръцко

    0 0 Отговор

    До коментар #17 от "hmhmhm":

    Аха, имаме бегла представа, за разлика от тези, дето си представят кръвоносната система като прост ВиК, дето ще го прочистят с малко сода каустик.
  • 27 Мимо

    0 0 Отговор
    Всеки,може да разбере сам къде е истината!
  • 28 Мимо

    0 1 Отговор
    А на сексолога комшийката,само докато го види колко е хубав и ще се подмокри! Няма нужда от омазняване.
  • 29 Баба на 57 г

    3 3 Отговор
    Готвя си с олио,медиците си ги пържа,също с олио,и на салатите,слагам,също олио.Зехтина,не ми е вкусен,и Неми е по джоба.

    Коментиран от #30

  • 30 Дядо

    4 0 Отговор

    До коментар #29 от "Баба на 57 г":

    И аз съм набелязъл няколко медици за изпържване .
  • 31 Гост

    6 2 Отговор
    В България и по света има много столетници които цял живот са карали само на олио дори не познават зехтина, как на тях слънчогледовото олио не им влияе. Всичко написано за ползата от зехтина е платена търговска реклама, лошото е че много шарани се хванаха........
  • 32 Зехтинчо

    3 0 Отговор
    Ако си въобразявате, че консумирате истински зехтин, купувайки си го в тенекиени кутии от OLX по 2-3 лв. за килограм, много се лъжете.... Зехтина се консумира само студено пресован, първа преса, и без никакви други обработки, и струва поне 15 лв. за кг. Най-добре бутилиран, от големите вериги, на нормална цена от 15-18 лв. за 700 мл. Всичко останало е майтап !
  • 33 Инживтипляктор

    0 0 Отговор

    До коментар #15 от "Вичев":

    Котаракът ти предпочита Зехтина защото е животно което обира лошата (негативната) енергия ! Това доказва, че си се объркал !