23 Октомври, 2018 10:35 12 076 14

Невролог със шокиращо твърдение за рибата тон

  • ваксина-
  • живак-
  • риба тон-
  • митове-
  • специалист-
  • невролог-
  • антиваксъри-
  • д-р павел бранд-
  • ваксини-
  • антиваксърско движение-
  • болести

В една порция има повече живак, отколкото във всички ваксини

Невролог със шокиращо твърдение за рибата тон - 1
Снимка: shutterstock

В порция риба тон има повече живак, отколкото във всяка една ваксина, която поставяме на децата си. В това уверява руският невролог д-р Павел Бранд, к.м.н., коментирайки разрастващата се практика сред родителите да се опълчват на ваксините. Той оборва не само разпространяваните от антиваксърското движение митове за ваксините, но също така отрича и други твърдения за някои заболявания и здравословни състояния.

“Най-вредни уж били съединенията на живачните соли, наричани мертиолат. Но съдържанието на тези вещества във ваксините е минимално. В една стандартна порция риба тон се съдържа повече мертиолат, отколкото във всички ваксини, които поставят на детето през първата годинка от живота му. Освен всичко друго, това съединение е нетоксично и се отделя много бързо: само след месец не остават никакви следи от него в организма”, твърди специалистът.

Невролог със шокиращо твърдение за рибата тон
Снимка: shutterstock

То се добавя във ваксината, за да увеличи срока й на годност. Кампаниите, които антиваксърите подхващат за премахване на живачните съединения от ваксината, са добре дошли за фармацевтичните компании. Те вече пускат на пазара ваксините не в многодозови опаковки, а в мини шприцове, което увеличава тяхната цена.

“Що се касае до аутизма и ваксините, има само едно фалшиво изследване на Андрю Уейкфийлд по този въпрос. А цялата работа е в това, че той е измислил собствена ваксина против морбили и решил да дискредитира препарата, който към този момент се предлагал против този вид шарка. В крайна сметка, става дума за изкривено, непотвърдимо изследване, което, както по-късно се изясни, той въобще не е провеждал. Уейкфийлд си е измислил изследване, което уж показвало връзката между аутизма и ваксината против морбили. Истината е, че никой никога не е откривал каквато и да е връзка между ваксините и аутизма”, допълни д-р Бранд.

Невролог със шокиращо твърдение за рибата тон

Най-често моментът на поставяне на диагнозата “разстройство от аутистичния спектър” е между първата и втората годинка на детето, което съвпада с времето на интензивната му ваксинация. Още един аргумент на антиваксърите гласи следното: епидемиите си ги има, значи ваксината е безполезна.

“Истината е, че епидемиите намаляха и то много. Това е свързано с различни фактори: с екологията, с достъпа до чиста вода, обаче така или иначе, ваксинацията все още остава най-мощната бариера на пътя на инфекциите. Именно заради глобалната ваксинация в средата и края на ХХ век всички имаме т.нар. популационен имунитет, който ни защитава от епидемии. Но веднага щом този популационен имунитет започне да се понижава, да намалява, т.е., броят ваксинирани хора спадне под определения праг, инфекциите се възраждат и продължават да шестват, независимо от всички предприети мерки. Има редица примери в това отношение — през 90-те години избухва епидемия от дифтерия в Русия. А през седемдесетте години в Англия, когато те решили, че са победили коклюша и прекратили ваксинацията, възникнали хиляди нови случаи на това заболяване. Същата история сега се повтаря със стотиците случаи на морбили в Източна Европа. Затова съвсем естествено, в днешно време ваксинацията е не по-малко важна, отколкото преди 100 години”.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 БГман

    33 11 Отговор
    Това заглавие, няма нищо общо със статията. Самата статия е отново облъчваща за ползата от ваксините. Да питам автора той колко конкретни изследвания посочва, за да подкрепи твърденията си за ползата от ваксините? Те и без това повечето такива изследвания се правят от компаниите разработващи отровите - ваксини.

    Коментиран от #10

  • 2 Batushka

    20 7 Отговор
    Благодарение на интернет и социалните мрежи псевдознанието ,конспиративните теории и религиозните простотии са на път да победят науката....горния е типичен идиот...
  • 3 Хах

    9 9 Отговор
    А аутизма от къде дойде, да не падна от небето.
  • 4 Перър

    8 5 Отговор
    ПОлзата или вредата от ваксините - ще я разберем когато спрът да се слагат. Нищо чудно болести които сме ги забравили да се върнат но може и да не е така кой може да знае
  • 5 БРМ

    2 2 Отговор
    idi na hui
  • 6 Нострадамус

    16 6 Отговор
    Интересно пра българите, които са били доказано здрави и то до дълбоки старини, как са живели БЕЗ ВАКСИНИ, ДОБАВКИ, ХИМИКАЛИ И БЕЗ Б12? БЕЗ МЕДИЦИНСКИ УСЛУГИ?
    Без телевизия, без телефон, без интернет, без лека кола, без толкова много съвременни технологии и зависимости?

    Коментиран от #9, #12

  • 7 Георги

    13 3 Отговор
    Относно: "Но съдържанието на тези вещества във ваксините е минимално. В една стандартна порция риба тон се съдържа повече мертиолат, отколкото във всички ваксини"
    Аз не знам за деца под годинка да се хранят с порция риба тон, но очивидно във ваксината има мертиолат, който 'трябва' да се изхвърли в рамките на месец.

    Т.е да разбираме че за дете под годинка да има в организма си мертиолат в рамките на поне месец е напълно безопасно и научни изследвания вече са доказали че в 100% от случаите е напълно безвредно?

    Коментиран от #14

  • 8 Илко

    17 5 Отговор
    До тия дето са против ваксините и особено до оня дето обяснява за прабългарите които са били в перфекта кондиция без вит. В 12. Вие имате ли придстава какво представлява морбили или рубеола или кощлюш или полиомиелит и.т.н.? От това се мре бе. Аз съм боледувал от морбили и съм ходил на оня свят, щото по някаква причина не съм направил имунитет като дете, въпреки, че съм имунизиран. Вас майките ви що са ви водили на имунизации а сега се правите на отворени. Иначе яжте консерви със срок на годност до 2025г. Отворковци.
    !
  • 9 НАТО ВЕЦ

    10 1 Отговор

    До коментар #6 от "Нострадамус":

    Горски, 70% детска смъртност, здраве ли ти се вижда?
  • 10 gchdgchc

    7 0 Отговор

    До коментар #1 от "БГман":

    То няма изследвания за ползите от яденето , но ти си хапваш . Нали умнико недодялан..
  • 11 Reptile

    4 1 Отговор
    БГман - подобни слабоумни писания водят до ЕПИДЕМИИ! Какви излседвания?! Въобще, Вие не познавате смисъла да думата ИЗСЛЕДВАНЕ! Това е търсене на значима статистическа връзка между събития. В слчая с епидемиите връзката е 100% - няма ваксини, появява се епидемия!
    Колкото до Аутизма - той дойде от ВЪЗРАСТНИТЕ бащи, най-вече, както и от начина на хранене на съвремнния човек. Тук изследвания има достатъчно и статистическата им значимост е потвърдена.
  • 12 Шабиха

    2 1 Отговор

    До коментар #6 от "Нострадамус":

    Какви дълбоки старини - средната продължителност на живот по това време е към 30 до 35 години. Жокер - войните не са главния причинител на смърт, а болестите и развалените зъби в частност.

    Коментиран от #13

  • 13 Уточнение

    2 0 Отговор

    До коментар #12 от "Шабиха":

    По кое време средната продължителност е била ниска? По времето, когато хората са се скапвали от бачкане на нивата или във фабриките, тоест в ранните аграрни и индустриални общества. При древните ловци-събирачи средната продължителност на живота е била почти колкото днес в най-развитите западни страни. Умирали са не толкова от болести, колкото от злополуки и рани по време на лов и междуплеменни войни. Ловците-събирачи са били високи, стройни хора, с много по-голям и развит мозък от хората в земеделските и индустриалните общества. Земеделската революция не е повишила благосъстоянието на отделния човек, а просто е дала възможност човечеството да се размножи неимоверно. Селяните земеделци в Месопотамия, в Древен Египет или Китай са били хем по-бедни, хем по-болни, хем са работили от сутрин до вечер, хем са умирали много по-млади от древните общества на ловците-събирачи.
  • 14 Браво Георги

    3 0 Отговор

    До коментар #7 от "Георги":

    Много точен коментар. Съединенията на живачните соли не са "уж" вредни, както се изразява този доктор или по-скоро "говорител" на фармацевтичните компании, производители на ваксини, а вредни за всеки жив организъм. Дори да приемем, че никой никога не е откривал връзка между ваксините и аутизма, от това не следва логически, че такава връзка няма. Може и да няма, но може и да има. Ваксините са голямо постижение на медицината и с тях наистина са преборени ужасяващи болести като едната шарка. Ваксините са нужни и трябва да се прилагат. Създаването и прилагането на нови ваксини обаче трябва много добре да бъде проучвано. Например, липсата на задълбочено проучване как точно имунизира БЦЖ-ваксината води до излишно многократно поставяне на тази ваксина. Едва напоследък това се разбра и проверката с манту и преваксинация на 17-годишните с бцж се премахна. Мисълта ми е, че изследванията и проучванията на ваксините и тяхното действие са изключително важни и трябва да има много по-силни закони, принуждаващи към такива изследвания и проучвания производителите на ваксини.