Last news in Fakti

23 Октомври, 2018 13:55 2 940 3

Чуйте призрачната песен на антарктическия леден шелф (ВИДЕО)

  • антарктида-
  • земя-
  • ледник рос-
  • сеизмични вълни-
  • шелфов ледник

Шелфовият ледник плава на повърхността на Южния океан

Чуйте призрачната песен на антарктическия леден шелф (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Природата създава не само приказно красиви и смразяващо злокобни пейзажи, но също така е ненадминат композитор. Едно от нейните смразяващи музикални творения може да бъде чуто сред вечните ледове на Антарктика.

Тази своеобразна „песен” създава вятърът, който духа над антарктическия шелфов ледник Рос, предизвиква вибрации на масивната ледената плоча и учените са убедени, че биха могли да използват тези звуци за дистанционно наблюдение на промените в ледения шелф. Тези констатации са описани в ново проучване, представено в списание Geophysical Research Letters.

Шелфовият ледник Рос е най-големият подобен ледник в Антарктида, с площ около 500 000 кв. км, което по размер е почти половината от територията на България. Дебелината му е стотина метра и се захранва от вътрешността на ледения континент. Шелфовият ледник плава на повърхността на Южния океан и подпира ледените щитове на континенталната част на Антарктида, спирайки ледът от сушата да се изсипе във водата, като коркова тапа на бутилка, пише ScienceDaily.

Чуйте призрачната песен на антарктическия леден шелф (ВИДЕО)
Снимка: shutterstock

Джулиън Чапут, геофизик и математик в Университета на Колорадо във Форт Колинс, разполага 34 изключително чувствителни сеизмични сензора на шелфовия ледник Рос, за да проучи физическите му свойства. Сензорите наблюдават вибрациите и движенията на ледения шелф за период от две години, от края на 2014 г. до началото на 2017 г. Но когато изследователите анализират данните, стигат до учудващо заключение: най-външният слой на ледения шелф почти непрекъснато вибрира.

Шелфовите ледници са покрити с дебело снежно одеяло, обикновено дълбоко няколко метра, което изолира като кожух леда от топлината.

Сеизмичните данни показват, че докато свирепият вятър брули снежните дюни, този "кожух" вибрира като огромен барабан. Изследователите записват тези сеизмични вълни, преминаващи през ледения шелф. Макар да са високочестотни за сеизмични вълни, тези вибрации имат твърде ниска честота, за да се уловят от човешкия слух.

Песента на "ледения шелф" е трансформирана, за да бъде чута, от Джулиън Чапут, който ускорява записа на вибрациите на ледения шелф около 1200 пъти. Може да я чуете тук:

Самите учени се шегуват, че са записали саундтрак към филм на ужасите.

Изследователите също така забелязват, че тези сеизмични вибрации се променят с промяната на повърхността на снежния слой спрямо метеорологичните условия. Те откриват, че ледът вибрира с различни честоти, докато силните бури пренареждат снежните дюни или когато температурите на повърхността на въздуха се повишава или спада, което променя колко бързо преминават сеизмичните вълни през снега.

"Сякаш постоянно духате флейта", заяви Чапут.

Чуйте призрачната песен на антарктическия леден шелф (ВИДЕО)
Снимка: American Geophysical Union, NOAA and Scripps Institution of Oceanography at UC San Diego

И точно както музикантите извличат различни ноти от флейтата, като притискат различни отвори и регулират бързината, с която преминава въздухът, метеорологичните условия могат да променят честотата на вибрациите на снежното одеяло, изменяйки топографията на дюните, според Чапут.

Новото проучване е важно, защото предполага, че могат да се използват сеизмичните станции за наблюдение на условията на шелфовите ледници в реално време. Това е така, защото вибрациите в изолиращото одеяло на ледения шелф могат да дадат на учените представа, за това как целият леден шелф реагира на климатичните условия. Например промените във вибрациите може да показват наличието на езера с разтопен лед или пукнатини в леда.

"Реакциите на ледения шелф ни говорят, че можем да проследим изключително деликатни подробности за него", отбелязва Чапут. "По принцип това, което имаме, е инструмент за мониторинг на околната среда. И влиянието ѝ върху ледения шелф.

Чуйте призрачната песен на антарктическия леден шелф (ВИДЕО)
Снимка: American Geophysical Union, NOAA and Scripps Institution of Oceanography at UC San Diego


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Холивуд

    0 0 Отговор
    Докато едните си играят на Холивуд и записват звуци там, другите ходят с ледоразбивачи и помпат петрол )
  • 2 XEPMEC

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Шелфовият ледник Рос е най-големият подобен ледник в Антарктида, с площ около 500 000 кв. км, което по размер е почти половината от територията на България.
    Отлични познания по география на екипа! Поздравления, с ваша помощ страната ни се нареди на 28мо място по територия, между Танзания и Египет. Успяхте да направите България на три морета и от едни си жалки 110 993,6 km² успяхте за няколко секунди да завладеете територия колкото 9 Българии.
    Поклон.
  • 3 Атака

    1 0 Отговор
    Ще бъде човек далеч от цивилизацията,ще релаксира и ще слуша тази призрачна песен!!!!Няма нищо лошо е това,дори и да е измислица!Кое е истина за човека.....?!Само пошлото ,гадното и ........!?