Last news in Fakti

23 Октомври, 2018 18:47 4 409 5

Учени разработиха метод, определящ точно времето на смъртта на даден човек

  • смърт-
  • нов метод-
  • разработен-
  • учени-
  • време на смъртта
Учени разработиха метод, определящ точно времето на смъртта на даден човек - 1
Снимка: shutterstock

Американски учени разработиха метод за оценка продължителността на живота на човек по генетични вариации. Резултатите от изследването им бяха представени на ежегодното събрание на Американското дружество за генетиката на човека (ASHG) в Сан Диего. Това съобщава в специална публикация за резултатите от събранието Eurekalert.

Специалистите са анализирали генетичните данни на 500 хиляди души, обобщени в рамките на дългосрочно изследване на UK Biobank. Това е позволило на учените да определят участъците от генома, отговорни за продължителността на живота и рискът от развитието на заболявания с нарастването на възрастта.

Биолозите са потвърдили шест установени и по-рано асоциации между гените и дълголетието, включително генът APOE, кодиращ протеиновия компонент на алипопротеина и свързан с риска от болестта на Алцхаймер.

Освен това изследователите са определили 21 нови участъци, влияещи на времето за живот. Тези сведения са позволили да се даде на всеки индивид персонален бал, оценяващ вероятността да доживее до определена възраст.

Учените твърдят, че са успели да установят, че 10 процента от хората притежават гени, способстващи дълголетието. Тези хора ще живеят средно с 5 години повече, в сравнение с тези, при които ДНК, наопаки, способства за намаляване на продължителността на живота.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО ВЕЦ

    19 0 Отговор
    А "методът" показва ли кога би те блъснала кола например?!!!
  • 2 Или, ако си журналист с:

    10 1 Отговор
    Важно разкритие, и да знаеш кога ще наредят да те убият уж случайно!!!
  • 3 Или, ако си журналист с:

    0 3 Отговор
    Важно разкритие, и да знаеш кога ще наредят да те убият уж случайно!!!
  • 4 vasik atanasova

    3 0 Отговор
    няма такъв метод
  • 5 Гост

    2 0 Отговор
    Да бе, сигурно е супер точен метод, ако си поставен да живееш в буркан! Ама като излезеш навън и падне цигла от някой покрив и те хлопне по главата или те удари кола и к'во? Уравненията отиват по дяволите и най-добре тея дето са ги измислили да си ги заврат отзад и да не ни занимават с глупости!