Last news in Fakti

23 Октомври, 2018 19:19 5 136 4

С какво може да се заразиш, докато си бъркаш в носа?

  • бъркане в носа-
  • бактерии-
  • заразяване-
  • пневмококи-
  • инфекции-
  • проучване

Страшните неща, които превземат тялото ти

С какво може да се заразиш, докато си бъркаш в носа? - 1
Снимки: shutterstock

Бъркането в носа — присъщо на повечето деца, а и на много възрастни — може да бъде опасно. На теория ние всички сме наясно с това, но ново изследване, разкрива какви са конкретните заплахи, които дебнат зад този ужасен, грозен и много вреден навик.

Международен екип от учени, наскоро излезе с ново проучване, резултатите, от което бяха публикувани в специализираното издание European Respiratory Journal.

Специалистите изследват разпространението на пневмококите (Streptococcus pneumoniae) — бактерии, които причиняват менингит, отит, синузит и пневмония.

Всяка година от болести, причинени от пневмококови инфекции, умират 1,3 милиона души по света. В рисковите групи са децата и възрастните хора с отслабена имунна система, обяснява ръководителят на изследователската група — Виктория Конър от Школата за тропическа медицина в Ливърпул.

Нейният екип за пръв път доказва, че пневмококите се предават не само от въздушно-капков път. Според резултатите от тяхното изследване патогенът, попаднал върху пръстите и след това влязъл в контакт с носната лигавица, може лесно да проникне в организма.

За да прецени възможните рискове от контакта на ръцете с носа, екипът провежда изследване с 40 здрави доброволци, разделени на случаен принцип на 4 групи, които се излагат на пневмококи по различни начини.

Изследователите подчертават, че този експеримент не е застрашил здравето на доброволците, тъй като концентрациите на микроорганизми са минимални.

Участниците от първата група трябвало да потапят ръцете си във вода, заразена с бактерии, а след това внимателно да подушат пръстите си.

Участниците от втората група трябвало да разтрият носа си с опакото на ръката си след изсъхването на "заразената с бактерии вода".

Доброволците от третата група и четвъртата група също трябвало да потопят ръце в заразената вода и след това да бръкнат в носа си, като тези от група номер 3 били с влажни ръце, а тези от група номер 4 — със сухи.

След това изследователите определили съдържанието на бактерии в организмите на участниците (по-точно в носовете им).

Оказало се, че участниците от третата група са с най-висок процент на разпространение на бактерии. Най-малко патогенни микроорганизми успяват да се размножават при хората от първата група.

Темповете на увеличаване на количеството на бактериите във втората и четвъртата групи са малко по-ниски. С други думи, за бактериите, сухата и влажна среда по същество няма съществена разлика, казват авторите. Според тях малко пневмококи умират при изсушаването на мокрите ръце.

Коментирайки резултатите от изследването, Конър отбеляза, че често пъти отучването на децата да си бъркат в носа, не е лесна задача. Да им се забрани да го правят пък е абсолютно невъзможно. Ето защо най-добрата предпазна мярка срещу заразяване с различни бактерии и вируси е да се научи детето редовно да мие ръцете си.

Специалистите обаче уточняват, че също така е важно да не превръщаме стремежа си към хигиена в параноя, тъй като наличието на малък брой бактерии стимулира развитието на имунната система на детето, а прекомерните грижи за неговата хигиена ще го направят податливо на ред болестотворни микроби, които при засилена имунна защита не биха му навредили.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    15 0 Отговор
    Глупости, ако така ставаше, то нашите депутати щяха първи да се изтрополят, те освен да си бъркат в носа друго не правят.
  • 2 Радо

    4 1 Отговор
    На моменти бъркането ф носъ доставя по-голям кеф и от ношките.

    Коментиран от #4

  • 3 Гост

    5 2 Отговор
    По интересно е .. когато преди да си бръкнеш в носа си бръкнеш в бъза
  • 4 Без име

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Радо":

    Да, особено когато станеш сутрин и си отчоплиш засъхналия като коричка сопол и го направиш на топче! Нема такъв кеф!:)))))