Last news in Fakti

27 Октомври, 2018 14:49 6 412 11

Съпрузи от Стокхолм сбъднаха мечтата на всички българи (СНИМКИ)

  • мечта-
  • сбъдната мечта-
  • българи-
  • българия-
  • стокхолм-
  • швеция

Двойката по оригинален начин решила проблема си с отоплението

Женена двойка от Стокхолм реши по оригинален начин проблемът с отопление на дома си - построи около него огромен парник. Така те успяха да сбъднат една от съкровените мечти на българина - да се отоплява безплатно през зимата. Засега обаче патентът е само шведски и все още не е стигнал до нас.

Жителите на шведската столица Чарлс и Мари Гранмар са успели така да наредят живота си, че живеят на топло и включват уредите за отопление само в най-големите студове. Те черпят топлина единствено от слънцето. Оказало се, че решението им да вкарат дома си в гигантски парник, е много оригинално.

Двойката била вдъхновена за създаването на тази необичайна конструкция от подобен проект под наименованието Naturhus, разработен преди повече от 40 години - през 1974 година. Както шведските медии пишат, парникът на Чарлс и Мари е в два пъти по-голям от дома им и е построен от метални конструкции, покрити с 4-милиметрово противоударно стъкло.

За да могат максимално да използват пространството във вътрешността на парника, стопаните на необикновения дом разглобили покрива и направили вместо него открита веранда, където могат да си почиват и да си играят с детето.

Но с това не се изчерпвали полезните свойства на парника. Оказало се, че парникът осигурявал топлина не само в дома, но и на неголяма площ около него. Сега съпрузите използват мястото под прозорците си за малка градина, където отглеждат плодове и зеленчуци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ювсьш

    30 1 Отговор
    през зимата добре,ама през лятото??!?
  • 2 БашМиеДраго

    19 4 Отговор
    "всички българи" аре много ви се моля не ни причислявайте "всички" към вашите небивалици..

    Коментиран от #4

  • 3 FAN

    3 0 Отговор
    Що не тройка?
  • 4 фжр

    21 1 Отговор

    До коментар #2 от "БашМиеДраго":

    Ти за шведските българи с лилави венци и златни зъби дето не чуват и само крещят, не си ли чувал? А иначе идеята си я бива, то и лятото не е толкоз лято в Швеция, но пък другия вариант беше да търсят геотермален източник- нещо, което по българското Черноморие изобилства, но пък не бива да се ползва, защото е собственост на Държавата, а държавата е Правителството и затова в Япония улиците се отопляват с термална минерална вода, а у нас се мият само, когато Папата дойде...

    Коментиран от #5

  • 5 БашМиеДраго

    6 0 Отговор

    До коментар #4 от "фжр":

    Швеция е едно, България е друго. Не ми е фикс идея да си направя къщата "парник" в моя край има няма най-много 14 дни в годината където да е някакъв ацки студ. И без това го дават до 2050 климата в българия да се измени към по-горещ.
  • 6 Гост

    10 1 Отговор
    "Уловили слънчевата топлина' и как така ?зимата пестили от ток!!!ми че там зимата е 5 месеца нощ как го ловят това слънце ?
  • 7 Хайл

    7 1 Отговор
    А вие знаете ли колко струва конструкцията закаленото стъкло?Ако плаща за парно или дърва дали за 10-15 г.ще си избие инвестицията?
  • 8 Петко

    8 2 Отговор
    А кат свърши кислорода ко праим? 3 човека спокойно може да се задушат със CO2 ако ги домързи да излезнат някоя събота и неделя.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 kick

    4 0 Отговор
    Каква влага, мухъл и плесен ще е...
  • 11 hmhmhm

    1 0 Отговор
    Нека поживеят пък ще видим. Не забравяйте че и растенията когато няма слънчево греене използват кислород за метаболитните си процеси. Предполагам този патент ще е нещо като масов гроб с много мухал и плесен. Благодаря ви за идеята няма да се възползвам.