4 262 15

Зеленчукът, който предпазва от всяка болест

Римляните вярвали, че той дава сила и енергия на легионерите да побеждават във всяка битка

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Има зеленчук, който с чиста съвест можем да наречем супер лек. Той е истински дар от природата, макар и да ни кара да плачем. Предпазва от поява и развитие на туморни образувания, понижава лошия холестерол, намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, спира появата на язви и подобрява храносмилането, бори се с бактериалните инфекции, облекчава респираторни проблеми и кашлица. Но, това не е всичко, защото към полезните му и лечебни свойства могат да се добавят още много други.

Чудите се кой зеленчук става дума? Става въпрос за лука!

Редовната консумация на лук подобрява имунитета и има антисептично действие. Той облекчава кашлицата, потушава симптомите на настинка, грип и бронхит.

Лукът е богат на витамини А, C и B и съдържа големи количества фибри, желязо, магнезий, хром, фосфор, и калций.

Макар да има специфичен вкус и аромат, които не се харесват на всеки, той е неизменна част от ястията и салатите, които ни именно заради способността си да им придава неотразим вкус.

Полезните свойства на лука:

При настинки и простуди

Лукът има антибактериално действие, така че редовната му консумация може да е сред успешните начини да се предпазим от болести в студеното време.

Той обаче може да се прилага и външно. Как? Нарежете лука на тънки кръгчета и ги наложете на долната част на стъпалата си, обуйте чорапи и оставите да престои една нощ. Фосфорната киселина, която съдържа (същата, която ни кара да плачем, докато го режем), се абсорбира през стъпалата и навлиза в кръвообращението, като по този начин може да помогне с борбата с бактериите и инфекциите.

За кръвната захар

Високото съдържание на сулфур и флавоноиди в лука намаляват нивата на кръвната захар, което може да е от полза при превенцията на сърдечносъдови заболявания и диабет.

Същите вещества предпазват и кръвоносните съдове от запушване и подобряват нивата на холестерола и триглицеридите.

При астма и алергии

Високото съдържание на керцитин (лукът е сред десетте най-богати на този антиоксидант храни) е причина за противовъзпалителните и анти алергенни качества на лука.

Керцитинът, освен това предпазва клетките от производство на хистамин (който е отговорен за алергичните реакции), а при хората, страдащи от астма, може и да разшири дихателния тракт, като по този начин облекчи дишането.

Срещу развалени зъби

Яденето на суров лук със сигурност води до неприятен дъх в устата, но също така убива голямо количество от бактериите в устата, които водят до развалени зъби. Две-три минути дъвчене на суров лук са достатъчни, за да убият повечето микроби в устата.

Но това е само малка част от всички ползи за здравето, които лукът притежава.

Ето още няколко:

Снимки: shutterstock

Повишава имунитета

Фитохимикалите в лука, заедно c витамин C, спомагат за подсилване на имунната ни система.

За сърцето

Суровият лук намалява производството на лош холестерол (LDL), като по този начин поддържа сърцето ни здраво.

Рак

Кверцетинът, освен за облекчаване на астма и алергии, играе важна роля за предотвратяване появата на туморни образувания и ракови клетки.

При ужилвания

Сокът му пък е чудесен лек срещу ужилвания и ухапвания от насекоми. Ако го нанесете върху кожата на проблемната зона той незабавно ще облекчи болката и усещането за парене.

Срещу гъбички

Фитонцидите на кромид лука действат добре при гъбични състояния на устната кухина, женските полови органи и кожата.

Полезен за храносмилането

Заради отделянето на стомашен сок, което предизвиква, кромид лукът влияе благотворно върху цялата храносмилателна система. Ако се гони именно тази цел е добре да бъде консумиран в суров вид.



Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • 1 16:41  30.10.18
    Този коментар е премахнат от модератор
  • Баш готвача- старата школа
    Отговор
    2 16:46  30.10.18
    Пилешка яхния с лук повдига настроението.

    Коментиран от #7

  • Taka e
    Отговор
    3 16:54  30.10.18
    Язе си поапвам сека вечер чесъна .Он гони грипа,вирусите а и вампири
  • hmhmhm
    Отговор
    4 16:55  30.10.18
    Ракия ? може би

  • 5 17:19  30.10.18
    Този коментар е премахнат от модератор
  • ежко бежко
    Отговор
    6 17:22  30.10.18
    Водният кромид , според мен е по вкусен!!Аз съм майстор на яхниите!!!
  • БАЦЕТО
    Отговор
    7 17:33  30.10.18

    До коментар #2 от "Баш готвача- старата школа":

    Ти па на всяка манджа мерудия
  • Радо
    Отговор
    8 17:58  30.10.18
    Лукът прави матрияла в топките - това един стар колега ми го каза, така че яжте лук, че да ги пълним догоре, като пълнени тиквички.
  • Предник
    Отговор
    9 18:47  30.10.18
    Какво му трябва на човек? Глава лук, къшей хляб и една яхта!
  • ИМПЕРИАЛИСТ
    Отговор
    10 19:55  30.10.18
    А праз-лукът полезен ли е колкото лука?

    Коментиран от #13

  • Предник
    Отговор
    11 20:53  30.10.18
    Праз-лукът е полезен само ако е в ансамбъл от лют червен пипер, олио и зелева чорба!
  • Празчо
    Отговор
    12 21:23  30.10.18
    Праза е полезен в дупарата мойто зайче!
  • 13 01:01  31.10.18
    Този коментар е премахнат от модератор
  • Отегчен
    Отговор
    14 02:58  31.10.18
    След тази напоителна статия се очаква масов фалит на аптеки .
  • Шаран БГ
    Отговор
    15 06:57  02.11.18
    Много са "сладки" такива писания... Нали знаете за случая със изсъхналата стърчушка на колата - дядото всеки ден си смачквал главата лук на нея ....... и тя за това изсъхнала. Все ми е в главата един случай със човек от с. Енина, Казанлъшко. Беше си наумил , че като яде само мед и масло ще живее 100-тина години. Горкия - на втората година взе че "ритна камбаната". ЧОВЕШКИЯТ ОРГАНИЗЪМ ИМА НУЖДА ОТ ВСИЧКО, НО - НИЩО ПРЕКАЛЕНО !!!

Напиши коментар:


Публикувай