2 112 7

Рекорден срив в биоразнообразието на планетата

Природата осигурява услуги на стойност около 125 трлн. долара годишно

Светослава Ингилизова

Популациите на гръбначните животни в световен мащаб са намалели средно с 60% само за 40 години. Това е един от основните изводи на доклада „Жива планета 2018“ на WWF.

Данните потвърждават, че водеща предпоставка за това е нарастващото потребление, изразено в свръхексплоатацията на природните ресурси.

Публикуван за първи път през 1998 г., докладът на WWF „Жива планета“ излиза веднъж на всеки две години. Според тазгодишното издание, ние оказваме все по-силен натиск върху екосистемите, които поддържат живота на Земята.

„Опазването на природата не се прави само, за да осигурим бъдеще за тигрите, пандите, китовете и за цялото невероятно разнообразие от живот, което обичаме. Става дума за нещо повече. Не може да има добро, щастливо и проспериращо бъдеще за хората на планета с дестабилизиран климат, изчерпани водни ресурси, деградирала почва и празни гори“, казва генералният директор на WWF Марко Ламбертини.

Според доклада, природата осигурява услуги на стойност около 125 трлн. долара годишно, включително жизненоважния достъп до въздух, прясна вода, храна, енергия и лекарства.

Става ясно обаче, че има многобройни връзки между цялостното въздействие върху здравето, ресурсите, храната и сигурността, неравномерното разпределение на тези блага, и влошаващото се състояние на природните системи на Земята. Услугите на природата и биологичното разнообразие изчезват с тревожна скорост. Въпреки опитите тази загуба да се спре чрез международни споразумения като Конвенцията за биологичното разнообразие, ние се проваляме. Действията ни дават в най-добрия случай контролиран спад. За да се постигнат ангажиментите по отношение на климата и на устойчивото развитие, обръщането на негативната тенденция за природата е от решаващо значение.

Неотдавнашен доклад на сп. Nature потвърждава, че ключовите двигатели за спада на биологичното разнообразие остават прекомерното използване на ресурсите на природните ресурси и на селското стопанство. От всички видове растения, земноводни, влечуги, птици и бозайници, изчезващи от 1500 г. насам, 75% са били засегнати от свръхексплоатация, селскостопанска дейност или и от двете едновременно.

През последните десетилетия обаче човешката дейност е засегнала много повече жизненоважни местообитания. Сред тях са океаните, горите, кораловите рифове и влажните зони. Двадесет процента от Амазонските джунгли са изчезнали само за половин век, а през последните три десетилетия Земята е изгубила половината от своите плитководни корали.

Като се има предвид, че горите са дом на всеки 8 от 10 сухоземни вида, става ясно, че опазването им е критично за осигуряване на биоразнообразието. „У нас са оцелели безценни вековни гори, но голяма част от тях още не са защитени“, припомня Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България. WWF работи за проучването и сертифицирането на българските гори, както и за ограничаване на мащабните незаконни сечи, които ощетяват държавата с около 150 млн. лв. годишно, допълва Кавръкова.

В продължение на работата по доклада, WWF си сътрудничи с консорциум от близо 40 университета и междуправителствени организации в научноизследователска инициатива за коригиране на кривата на загубата на биологично разнообразие. Днес решения взима първото по рода си поколение, което има ясна представа за ценността на природата и за огромното въздействие, което хората имат върху нея. Може би то ще е и последното, което все още има какво да направи, за да се обърне негативната тенденция.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • ЕвроЗона
  Отговор
  1 23:43  04.11.18
  За всичко са виновни белите консерватицни мъже... къде са да ги питаме, че не останахм?
 • Реалист
  Отговор
  2 01:23  05.11.18
  Еволюцията не търпи грешки . Например в България изчезнаха седесарите .
 • Зайко Байко многознайко
  Отговор
  3 01:29  05.11.18
  Предложение към Българския Парламент. Въведете закон със следното съдържание: Всеки български гражданин за незаконен дърбодобив да бъде осъждан да засади 1000 бързорастящи вида дървета ( липи, тополи, брези ) или 500 бр. дъб, бук или ясен. Изпълнението на наказанието да бъде извършвано под контрола на полицивта и то незабавно! Вие представителите на тази организация ( WWF),вместо да седите в бюрата и търкате столовете да засаждате всяка седмица по 10 дървета. Дайте пример.
 • ЗАКОНЪТ
  Отговор
  4 05:30  05.11.18
  ЗАКОН ЗА ДЕТСКИТЕ ПОМОЩИ - ХОРА БЕЗ НАЧАЛНО ОБРАЗОВАНИЕ ДА НЕ ПОЛУЧАВАТ ТАКИВА защото раждат престъпници, СЕМЕЙСТВА СЪС СРЕДНО ОБРАЗОВАНИЕ - помощи за до 2 деца, СЕМЕЙСТВА С ВИСШЕ - помощи за неограничен брой деца

  Коментиран от #5

 • 5 06:52  05.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Uflaf
  Отговор
  6 07:05  05.11.18
  Който иска повече от две деца да си бере крушите . Направил си е сметка ,че може да ги гледа. Добре. Стига обаче с тези помощи и отново за едни може -за други не . Средно образование, собствена фирма с 9 човека на работа ,плащаш всичко което се иска като собственик и реализираш труда. Имаш висшист като работник ,закупчик доставчик и маркетинг. Да те питам ли от кои данъци точно за него може ,а за мен не ? А знаеш ли колко деца на престъпници си купиха образованието и то в юридическата област за да продължат законно дейността на тати си и мама си ,докато се прави на адвокат ,следовател или по-нагоре из коридорите на властта. А за статията -Чувал съм ,че горските едно време са били наравно с полицията и от тях е зависило много за държавата. Сега 90 % са на процент от каруците и камионите. Щяха да ги ловят в дворовете като не могат да се справят в гората. Ами хайде де , от кога е в сила това нещо. И камери наслагаха по възлови места по селата за стотици хиляди усвоени средства . Все тая обаче . Дори и една черга не слагат върху каруците с дърва . Все едни и същи каруци на бащи и синове цигани. Болни с пенсии .Безработни. А как дигат трупите .
 • Борис
  Отговор
  7 22:46  05.11.18
  WWF по принцип са едни големи шарлатани!

Напиши коментар:


Публикувай