4 195 10

Ето защо се пристрастяваме към алкохола

Американски невролози са изследвали механизма за възникване на зависимост

Ето защо се пристрастяваме към алкохола
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Екип от американски невролози са установили механизма за възникване на зависимост към алкохола, а също и причините за рецидив при алкохолиците, които са се въздържали в продължение на години.

Според резултатите от изследване, публикувано в интернет списанието MedicalXpress, голямото количество изпит алкохол променят центъра на удоволствието в мозъка.

Учените са използвали за проучването плодови мухи, които са били обучени да откриват алкохол, след което са били манипулирани техните гени, отговарящи за формирането на зависимост.

Един от тези гени отговаря за кодирането на белтъка Notch, който има ключова роля в нервната система и който е част от системата, която отговаря за получаване на чувство за удоволствие и удовлетвореност. Именно последните са отговорни за формирането на непреодолимо желание към спиртните напитки.

Учените смятат, че ако същият механизъм е наличен и при хората, то дори едва три чаши вино са способни да предизвикат дълготрайни изменения в биохимията на мозъка, които не изчезват след 24 часа. Това именно играе ключова роля при формирането на алкохолна, а вероятно и на други зависимости.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Д-р Фройд
  Отговор
  1 18:28  30.10.18
  Измислици! Пристрастяването към алкохола се получава защото мозъка се храни с една глюкоза която си извлича от храната приета през деня чрез кръвта а формулата на Алкохола е близка до тази на формулата на Глюкозата. При честа употреба на Алкохол мозъка се научава че може да си набавя Глюкозата на готово и ви кара да поемате Алкохол!! Мозъка не прави разлика от вредно и грешно той е една машина!

  Коментиран от #4

 • Радо
  Отговор
  2 18:47  30.10.18
  Тия хамериканските учени пак откриха Америката - аз откакто правя вино и все едни виненки искат да влизат вътре в джибрите....все ги гоня и затварям джибрите с капака и те все искат да влизат вътре у бидоня.
 • кучето шаро
  Отговор
  3 19:20  30.10.18
  Настане вечер, ракия налеем, мезета обсипят хола ни тесен, метъл зашуми, климатик повее, животът отдалеч мяза на песен...!

  Коментиран от #5

 • Има още
  Отговор
  4 19:42  30.10.18

  До коментар #1 от "Д-р Фройд":

  Това е само физическата страна на нещата. А има и психологически фактор. Много алкохолици страдат от психически проблеми, слаби нерви, и още, и още... И като съчетаем казаното от теб и от мен, ето го налице пристрастяването.

 • Браво Шаро
  Отговор
  5 21:55  30.10.18

  До коментар #3 от "кучето шаро":

  Много яко...и метъл дааааа !!! We rock
 • ЕКСПЕРТА
  Отговор
  6 01:45  31.10.18
  ДЕФЕКТЕН ГЕН ОТГОВОРЕН ЗА АЛКОХОЛИЗЪМА СЪЩЕСТУВА,НО НЕ ПРИ ВСИЧКИ.АКО ДНКАТО НА АЛКОХОЛИК Е ГОЛЯМО КОЛКОТО 1-ИН ПЛАЖ,ДЕФЕКТНИЯ ГЕН Е ГОЛЯМ КОЛКОТО 1-НА ПЕСЪЧИНКА,КОЯТО ОБАЧЕ МОЖЕ ДА ПРЕОБЪРНЕ ЦЕЛИЯ ТИ ЖИВОТ.
 • Ром
  Отговор
  7 02:37  31.10.18
  Ядем и пием , Айшето бием ,а тя ме гледа мила засмяна ! Бутилка "Пещерска" в САЩ е 20$ !
 • Казанджия
  Отговор
  8 03:15  31.10.18
  Вече пия 8-а ракия и още не се чувствам пристрастен !
 • Бай хой
  Отговор
  9 10:26  31.10.18
  Пристрастявате се към алкохола защото сте алкохолисти. Който иска да живее много и със здраве да не пие, пуши и ходи по жени. Ма това пък живот ли е? И здравето не е психическо.
 • Свинявай
  Отговор
  10 12:11  31.10.18
  Вчера търкулнах не колко буркана с вино, че не маше посуда, мезето завърши.... Средно образование... Комшийката озвучи квартала,а вие си гледайте сериала..

Напиши коментар:


Публикувай