5 226 11

Ново проучване показа какво се случва с тялото, когато умрем

Американски учени потвърдиха изследванията на свои колеги, но добавиха нова важна информация за смъртта

Ново проучване показа какво се случва с тялото, когато умрем
Снимка: Shutterstock
Събина Андреева

Смъртта придоби ново страховито измерение: учени твърдят, че хората осъзнават, че са мъртви, защото съзнанието продължава да работи след физическата смърт. Това теоретично означава, че някой дори може да чуе как лекарите обявяват смъртта му.

Твърденията идват от д-р Сам Парния, директор на научната дейност, свързана със спешната помощ в Университета по медицина "Лангон" в Ню Йорк. Той и екипът му изследвали хора, покосени от сърдечен удар, които са били мъртви, но са върнати към живот по-късно. Това е най-мащабното проведено проучване от този тип.

Някои от изследваните заявили, че са чували цели разговори, които се водили около тях и са виждали неща, които са се случвали до тях, дори и след като са обявени за мъртви. Тези случаи са потвърдени от медицинския екип и сестрите, които са присъствали по онова време.

Смъртта се определя като моментът, в който сърцето спира да бие и притокът на кръв към мозъка прекъсне. Д-р Сам Парния казва: "Технически, това е времето, което обявяваме като време на смъртта - всичко се базира на момента, в който сърцето спре. Веднъж, това случи ли се, кръвта спира да достига до мозъка, а това означава, че функциите на мозъка спират почти веднага. Човек изгубва всичките си рефлекси."

Въпреки това, има доказателства, които показват, че има един последен приток на енергия от мозъка, когато някой умира. През 2013 година учени от Университета в Мичиган разглеждат електрическите сигнали вътре в мозъка на 9 плъха под упойка, на които изкуствено им е причинен сърдечен удар.

Учените проследяват един и същи модел мозъчна активност, която свързват с т.нар. "хиперактивно състояние" за кратък период след обявената клинична смърт.

Д-р Парния казва: "По същия начин, по който група учени може да изследва качествения характер на човешкото преживяване на любовта например, ние се опитваме да разберем какво конкретно се случва, когато човек премине от живот към смърт, защото това ще повлияе на разбиранията на целия свят за смъртта.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • хаха
  Отговор
  1 11:53  02.11.18
  ДРЪН ДРЪН ЯРИНА!
 • антиром
  Отговор
  2 11:58  02.11.18
  Толкова роми , те мъчат горките плъхове.

  Коментиран от #6

 • МАНАФА
  Отговор
  3 11:59  02.11.18
  КАКВО ТИ ПУКА ТИ СИ УМРЯЛ.
 • 4 12:00  02.11.18
  Този коментар е премахнат от модератор

 • Тома Неверни
  Отговор
  5 12:04  02.11.18
  А-а-а... Нас миналия век ни учеха на спасителските курсове как да различаваме клинична от биологична смърт и че слухът продължава да работи след клиничната. И затова спасителят трябва да внимава какви ги дрънка, когато спасява. Тоя д-р Парния май малко е позакъснял с изследванията си. Я да се изкаже някой сведущ.
 • Gogo
  Отговор
  6 12:05  02.11.18

  До коментар #2 от "антиром":

  Те плъховете по-близки до хората, от колкото "ромите" и затова с тях експериментират
 • SINDROM
  Отговор
  7 12:06  02.11.18
  Еее лошо, ще вдигнат още пенсионната възраст, ще бачкаме докато умрем и още 10мин. след това
 • СпасЪ
  Отговор
  8 12:32  02.11.18
  А аз се чудех от къде е лафа: "Не ме е страх да умра ами как ще ме къпят като имам гъдел."
 • карагенан Е407
  Отговор
  9 12:35  02.11.18
  Не виждам никакъв смисъл в разкриване тайната на смъртта. Господ е милостив и преживяването при смъртта е "черешката на тортата”, наградата в края на живота. Всички които заслужават /това звучи малко себелюбиво/ ще я получат. Двете реалности са несъвместими, подобно на две несъвместими софтуерни операционни системи. Преживелите не говорят за нея, защото другия свят е коренно различен и несъвместим с това което си мислим, че е истинската реалност.
 • Психо
  Отговор
  10 12:39  02.11.18
  Гала да прочете статията!
 • тошибиян
  Отговор
  11 14:28  02.11.18
  Гроб ше страдат че губят потенциялна офца за рекет а иначе се отърваваш от малоумния свят

Напиши коментар:


Публикувай