2 Ноември, 2018 12:00 5 734 5

Отриха огромен изумруд на стойност над $2,5 милиона! (СНИМКИ)

  • изумруд-
  • смарагд-
  • скъпоценен камък-
  • замбия-
  • мина-
  • джемфийлдс

Камъкът ще бъде продаден на търг в Сингапур

Отриха огромен изумруд на стойност над $2,5 милиона! (СНИМКИ) - 1
Снимки: shutterstock

Огромен смарагд, беше изваден от мина в Замбия, собственост на британската компания "Джемфийлдс" — най-големият производител на зелени скъпоценни камъни в света.

5,655-каратовият смарагд, който тежи повече от 1,1 кг., е открит в мина в Кагем на 2 октомври от геолога Дебаприя Ракшит и миньора Ричард Капета, съобщиха от компанията в изявление тази седмица.

Отриха огромен изумруд на стойност над ,5 милиона! (СНИМКИ)
Снимка: Gemfields

Камъкът, наречен "Инкаламу" — което на местния език Бемба означава "лъв" — е със "забележителна яснота и перфектно балансиран златистозелен оттенък", се казва в изявлението.

Той ще бъде нарязан на по-малки парчета и ще бъде продадена на търг в Сингапур през ноември.

Отриха огромен изумруд на стойност над ,5 милиона! (СНИМКИ)
Снимка: Gemfields

Смарагдите се намират изключително рядко и са по-ценни от диамантите. Повечето зелени камъни се добиват от мини в Замбия, Колумбия и Бразилия.

Елена Басалия, гемолог от "Джемфийлдс", заяви пред CNN, че има все по-голям интерес към замбийските изумруди, особено от дилърите в Европа.

Отриха огромен изумруд на стойност над ,5 милиона! (СНИМКИ)
Снимки: shutterstock

"Наблюдаваме поразително увеличение в търсенето на висококачествени замбийски смарагди от големите бижутерии по света, но най-вече от тези в Европа. Всички се възхищават на богатия и наситен цвят на камъните и на тяхната уникална прозрачност — качества, които ги правят уникални сред изумрудите", обяснява Басалия.

Скъпоценният камък не е най-големият изумруд, откриван в мините на компанията. През 2010 г. миньорите на компанията в Замбия откриха 6,225-каратов смарагд, който нарекоха "слон", заради размера му.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Алекс

    31 4 Отговор
    Сигурно плащат десет паунда на десетилетие за тази концесия. А хората там умират от глад, тея узроди копая камъни за да може богатите да си ги слагат на гъ..за. Много сбъркан свят
  • 2 Гост

    28 1 Отговор
    "Огромен смарагд беше изваден от мина в Замбия, собственост на британската компания "Джемфийлдс" "!!!
    Найс, а! Какво прави британската компания "Джемфийлдс" в Замбия? Същото, което и американците в Близкия изток и къде ли още не по света! Помпят ресурсите на бедните държави и ги оставят в мизерия и нищета! Гадове! Затова едни само ше богатеят, а другите ше мизереят ЗАРАДИ ТЯХ! Пример от България - "Дънди прешъс металс"!!! За нас остава някакъв мижав процент, другото се изнася, НАШ РЕСУРС!!! И пак се опира до политика, дупедавци и продажници!!!
  • 3 Сиромаха

    11 1 Отговор
    Този който го е намерил ще пие една "Студена Вода " БОНУС !! Така Де , Там водата е много ценна !!!
  • 4 гост

    8 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Той ще бъде нарязана на по-малки парчета и ще бъде продадена на търг.Аз говоря циста български
  • 5 КОКИ

    0 0 Отговор
    МУНДАРИ,И КОКОШКАРИ.ГРАБЯТ ДЪРЖАВИТЕ