1 945 5

Отриха огромен изумруд на стойност над $2,5 милиона! (СНИМКИ)

Камъкът ще бъде продаден на търг в Сингапур

Отриха огромен изумруд на стойност над $2,5 милиона! (СНИМКИ)
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Огромен смарагд, беше изваден от мина в Замбия, собственост на британската компания "Джемфийлдс" — най-големият производител на зелени скъпоценни камъни в света.

5,655-каратовият смарагд, който тежи повече от 1,1 кг., е открит в мина в Кагем на 2 октомври от геолога Дебаприя Ракшит и миньора Ричард Капета, съобщиха от компанията в изявление тази седмица.

Снимка: Gemfields

Отриха огромен изумруд на стойност над ,5 милиона! (СНИМКИ)

Камъкът, наречен "Инкаламу" — което на местния език Бемба означава "лъв" — е със "забележителна яснота и перфектно балансиран златистозелен оттенък", се казва в изявлението.

Той ще бъде нарязан на по-малки парчета и ще бъде продадена на търг в Сингапур през ноември.

Снимка: Gemfields

Отриха огромен изумруд на стойност над ,5 милиона! (СНИМКИ)

Смарагдите се намират изключително рядко и са по-ценни от диамантите. Повечето зелени камъни се добиват от мини в Замбия, Колумбия и Бразилия.

Елена Басалия, гемолог от "Джемфийлдс", заяви пред CNN, че има все по-голям интерес към замбийските изумруди, особено от дилърите в Европа.

Снимки: shutterstock

Отриха огромен изумруд на стойност над ,5 милиона! (СНИМКИ)

"Наблюдаваме поразително увеличение в търсенето на висококачествени замбийски смарагди от големите бижутерии по света, но най-вече от тези в Европа. Всички се възхищават на богатия и наситен цвят на камъните и на тяхната уникална прозрачност — качества, които ги правят уникални сред изумрудите", обяснява Басалия.

Скъпоценният камък не е най-големият изумруд, откриван в мините на компанията. През 2010 г. миньорите на компанията в Замбия откриха 6,225-каратов смарагд, който нарекоха "слон", заради размера му.

Замбия

Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Алекс
  Отговор
  1 12:06  02.11.18
  Сигурно плащат десет паунда на десетилетие за тази концесия. А хората там умират от глад, тея узроди копая камъни за да може богатите да си ги слагат на гъ..за. Много сбъркан свят
 • Гост
  Отговор
  2 12:08  02.11.18
  "Огромен смарагд беше изваден от мина в Замбия, собственост на британската компания "Джемфийлдс" "!!! Найс, а! Какво прави британската компания "Джемфийлдс" в Замбия? Същото, което и американците в Близкия изток и къде ли още не по света! Помпят ресурсите на бедните държави и ги оставят в мизерия и нищета! Гадове! Затова едни само ше богатеят, а другите ше мизереят ЗАРАДИ ТЯХ! Пример от България - "Дънди прешъс металс"!!! За нас остава някакъв мижав процент, другото се изнася, НАШ РЕСУРС!!! И пак се опира до политика, дупедавци и продажници!!!
 • Сиромаха
  Отговор
  3 12:24  02.11.18
  Този който го е намерил ще пие една "Студена Вода " БОНУС !! Така Де , Там водата е много ценна !!!
 • гост
  Отговор
  4 12:58  02.11.18
  Публикувано във факти.бг: Той ще бъде нарязана на по-малки парчета и ще бъде продадена на търг.Аз говоря циста български
 • КОКИ
  Отговор
  5 21:21  04.11.18
  МУНДАРИ,И КОКОШКАРИ.ГРАБЯТ ДЪРЖАВИТЕ

Напиши коментар:


Публикувай