2 Ноември, 2018 16:47 52 873 12

Кои са най-ранните симптоми на рак

  • рак-
  • онкологични заболявания-
  • ранна диагностика-
  • заболяване-
  • превенция-
  • симптоми

Симптомите са сигнали за заболяване или увреждане — сигнали, че нещо в организма не е наред

Кои са най-ранните симптоми на рак - 1
Снимки: shutterstock

Повечето хора не разпознават предупредителните знаци, сочещи появата и развитието на онкологични заболявания.

Обезпокоителни проучвания сочат, че голям процент от хората не са запознати с нито един от ранните симптоми на рака.

Сега, в ново изследване, учени назовават най-ранните видими симптоми на рак, които се появяват от 3 до 5 години преди пълното развитие на болестта.

Все по-често лекарите говорят за рака и злокачествените туморни образувания, за начините на диагностициране, опасностите, които ни дебнат и как да се предпазим.

В същото време, ранната диагностика и лечение на различните форми на рак могат значително да увеличат шансовете ни, ако все пак ракът започне да се развива.

Проблемът с откриването на рака в този съвсем ранен стадий обаче, е свързан с факта, че в началото симптомите са незабележими и често пъти грешно определяни. Въпреки това има сигнали, които помагат за откриването на онкологични заболявания от 2 до 5 години преди ракът да започне стремително да се развива, разпространява и превзема организма ни.

Ракът представлява голяма група заболявания (над 200) и може да се прояви с всевъзможни признаци и симптоми. Те зависят от локализацията тумора, размерите му и в каква степен засяга дадени органи и тъкани. Ако туморът е метастазирал, симптомите могат де се проявят от различни области на тялото.

Въпреки това има някои симптоми, чиято поява често е свързана с определен вид рак. Тези симптоми не трябва да се пренебрегват, а да послужат като червена светлина, че е нужна консултация със специалист, най-малко за наше успокоение.

Ето кои са те:

Рак на гърдата

Кои са най-ранните симптоми на рак

Първите симптоми на появяващия се проблем може да са новообразувания или внезапна деформация на гърдите при жените. Тревожен сигнал, освен това е и асиметрията на млечните жлези. Ако бюстът започна да променя формата си, а зърната – цветът и също така се появят и уплътнения, трябва незабавно да отидете при лекар. Също така за онкология може да подсказва появата на сърбеж и обриви, които не са свързани с менструация или бременност.

Рак на черния дроб и белия дроб

Кои са най-ранните симптоми на рак
Снимки: shutterstock

Ако човек не вдига температура при простуда в продължение на няколко години, това не е повод за радост. Напротив, това показва, че имунитетът на индивида е така отслабен, че той не може повече да функционира нормално и да реагира на агресията от вируси и бактерии.

Честото събуждане в 1 – 3 часа през нощта говори за рак на черния дроб. А ако това се случва в 3 – 5 часа, не е изключено проблемът да е в рак на белите дробове. Такива събуждания могат да се наблюдават в продължение на 2 – 3 години.

Дългосрочното усещане на умора и слабост също може да показва рак на черния дроб, особено ако се наблюдава и загуба на тегло, която не е свързана с диета. Това е така, защото именно черният дроб носи отговорността за поддържането на пълноценния метаболизъм и процеса на почистване на тялото.

Рак на червата

Кои са най-ранните симптоми на рак

Продължителният запек може да бъде основният симптом на онкологията, тъй като чревната лигавица е раздразнена от вредните токсини. При нормални условия, желанието да отидете до тоалетната се проявява сутрин, когато тялото трябва изисква да бъде изчистено от токсините.

Сред другите неочевидни симптоми на онкологията, учените посочват отсъствието на акне в продължение на няколко години, дори ако в менюто присъстват мазни и сладки храни. Освен това усещането за глад при развитие на онкология може да се притъпява.

Друг признак на рак е постоянното усещане, че ви тресе, а температурата е в нормалния диапазон. Това е особено очевидно в края на ден, когато и кръвоносните съдове върху очната ябълка стават видими.

Рак на панкреаса

Кои са най-ранните симптоми на рак

Депресията и загуба на апетит често са предшественици на рак на панкреаса. Някои от ранните симптоми на този вид рак могат да бъдат дискретни и неопределени за дълго време. Най-честите индикации за появата на карцином са болка в горна част на корема, която преминава към гърба, загуба на апетит, загуба на тегло, гадене и повръщане, силно изразена слабост и безсилие. Други тревожни сигнали могат да бъдат промяна в цвета на кожата, тъмна на цвят урина и изпражнения с цвят на глина.

Рак на яйчниците

Кои са най-ранните симптоми на рак

Подуване на корема, храносмилателни проблеми, болка в таза или гърба са част от симптомите, които сигнализират за различни здравословни проблеми, сред които е и ракът на яйчниците. Болката в таза или в долната част на гърба е изключително важен индикатор за рак, особено когато произходът й е неясен. Други характерни симптоми за този вид онкологично заболяване са лошото храносмилане, запек или дискомфорт в стомаха. Ако коремът ви се подува често без причина то имайте предвид, че това също е предупредителен знак за евентуална поява на рак на яйчниците.

Ако забележите, някой от тях не се колебайте да потърсите консултация със специалист.

Кои са най-ранните симптоми на рак
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 3 от 10 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Azazel

    41 5 Отговор
    Миленааа, Миленааа, зорлем всички ни направи хипохондрици!...
  • 2 Д-р Фройд

    39 4 Отговор
    тези симптоми могат да бъдат и един куп други неща!
  • 3 Не се тровете

    15 3 Отговор
    Ако зиме кожата на лицето на бял човек стане мургава или тъмно червен загар, то е от прекомерно пушене и пиене, то вътре в органите нещата не са добре, индивидът няма чувствителност за това , същевременно носи на цигари и алкохол . . . .
  • 4 Пища Хуфангел

    19 8 Отговор
    Продавам Сиво мозъчно вещество лекува българския манталитет!
  • 5 Алфа Ромео

    18 3 Отговор
    Не бях вдигал температура от около 15 години, често имам запек и от дълги години на моменти болки от стомаха към гърба, лекарите ми казаха че от гастрита, и о чудо още съм жив...
  • 6 Мислено моме

    6 6 Отговор
    Ти верно, акъл имаш ли!!!
  • 7 Коментар

    7 1 Отговор
    И последно Ако си Жив Вероятно Имаш или Нямаш
  • 8 топур

    14 0 Отговор
    Аз пък се будя през нощта ,щото ми се пикае.
  • 9 Свети Петър

    5 2 Отговор
    Съдейки по информацията на тази статия, аз имам рак на:
    - черния дроб
    - белия дроб
    - на червата
    - на панкреаса
    - на яйчниците
    Добре е, че статията не е по-дълга, иначе щях да се колебая дали изобщо съм жива !
    Отивам да си купувам ковчег и елитно "паркомясто" в гробищата, че могат да свършат!
  • 10 РИС

    0 1 Отговор
    Незнам какво да кажа
  • 11 Merilin nikolova

    1 1 Отговор
    Интересувам се от това дали може тази болест на яйчниците да се оправи.
    Искам да знам има ли ЛЕК!!

    Коментиран от #12

  • 12 Операция и

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Merilin nikolova":

    Операция и премахване на яйчници,матка и всички лимфни възли.Въпрос на шанс!