6 Ноември, 2018 19:13 73 397

Приемът на магнезий може да навреди, защото...

  • хранителна добавка-
  • магнезий-
  • навреди-
  • здраве-
  • минерал-
  • предозиране-
  • вреда
Приемът на магнезий може да навреди, защото... - 1
Снимки: shutterstock

Магнезият е основен минерал, който спомага за доброто здраве на организма. Въпреки това, ако той е в твърде голямо количество в кръвта, може да бъде опасно.

Медицинският термин за това е хипермагнезиемия, а предозирането с магнезий е една от възможните причини.

Тялото се нуждае от магнезий, за да реализира повече от 300 биохимични процеса. Магнезиеви нива в кръвта от 1,7-2,3 милиграма на децилитър (mg/dl) са в рамките на нормалния диапазон, докато нивата над 2,6 мг/дл показват хипермагнезиемия. Това е по-вероятно да се случи при хора със съществуващи здравословни проблеми като бъбречна недостатъчност. Високата доза на добавки или медикаменти може също да причини хипермагнезиемия, пише сайта MedicalNewsToday.

Симптоми на предозиране с магнезий

Ако тялото е абсорбирало твърде много магнезий, човек може да забележи някой от следните симптоми, които могат да варират от леки до много тежки: летаргия, фатално зачервяване, диарична неразположеност, депресия, мускулна слабост, неравномерен сърдечен ритъм, високо кръвно налягане.

Тежките предозирания с магнезий са редки при здрави хора. Получаването на прекалено много магнезий от храната обикновено не е причина за безпокойство. Понякога високата доза магнезий, получена от прием на добавки или медикаменти, може да причини диария, гадене и стомашни спазми.

Рядко много висока доза от добавка или лекарство осигурява повече от 5000 милиграма магнезий на ден. Това може да причини токсичност на магнезия. Бъбреците изчистват излишния магнезий от организма, но хората с бъбречни проблеми или бъбречна недостатъчност са по-склонни да абсорбират твърде много магнезий. Докторите обикновено съветват хората с подобни заболявания да избягват добавки и лекарства, които го съдържат.

Първото лечение за хипермагнезиемията е спирането на консумацията на магнезий, съдържащ се в добавки или медикаменти. Други лечения включват: вливане на интравенозна течност, прилагане на диуретици и хемодиализа.

Лекарства, които съдържат магнезий

Приемът на магнезий може да навреди, защото...

Лаксативите често съдържат високи нива на магнезий поради естествените си слабителни ефекти. Въпреки че тези лекарства осигуряват повече от препоръчителното количество магнезий, тялото обикновено не абсорбира всичко. Например 1 супена лъжица магнезиево мляко съдържа 500 милиграма елементарен магнезий. Дневната доза за възрастни е до 4 супени лъжици на ден, но тялото екскретира голяма част от магнезия поради лекарственото слабително действие. Някои лекарства за мигрена също съдържат магнезий, както и медикаменти за лошо храносмилане и киселини.

Защо имаме нужда от магнезий?

Тялото изисква магнезий, за да остане здраво. Това е от съществено значение за над 300 процеса, включително мускулна функция, протеин синтез на формация ДНК, поддържане на нивата на кръвната захар, поддържане на кръвното налягане.

Някои проучвания предполагат, че магнезият може да помогне да се лекува или предотвратява: високото кръвно налягане, сърдечносъдови заболявания, диабет тип 2, остеопороза, главоболие.

Обаче потвърждаването на ефекта на магнезия върху тези състояния изисква повече изследвания. Магнезиевият дефицит е много по-разпространен от хипермагнезиемията, особено при здрави хора. Някои проучвания показват, че 10-30% от хората имат ниски нива на магнезий.

Службата за хранителни добавки в Американските национални здравни институти препоръчва следните дневни дози на магнезий: 400-420 милиграма за възрастни мъже, 10-320 милиграма за възрастни жени, 350-360 милиграма по време на бременност.

Източници на магнезий

Приемът на магнезий може да навреди, защото...

Хората могат да задоволят нуждите си от магнезий чрез подходяща диета. Магнезият присъства в много храни включително: бобови растения, като черен боб, бадеми, кашу, фъстъци и зърна от фъстъчено масло, кафяв ориз и овесени ядки, прясно и кисело мляко.



Свързани новини