Last news in Fakti

7 Ноември, 2018 17:31 14 636 18

Какво може изведнъж да ни откаже от месото?

  • месо-
  • причини-
  • здраве-
  • месовдни-
  • отказване-
  • вегетарианство-
  • здравословни причини

Човекът е всеяден и консумира месо от над 1000 години

Какво може изведнъж да ни откаже от месото? - 1
Снимка: shutterstock

Месото е един от основните източници на пълноценни белтъчини за човешкия организъм, както и на ценни минерали и витамини. Въпреки това не всеки човек обича да яде месо. Някои избират да си набавят протеини от други източници, наблягайки на растителни храни. Има обаче и такива, които са принудени да се откажат от сочната пържола в полза на марулите.

Случва се, от любител на месото, човек внезапно да се превърне в заклет вегетарианец. И това не е заради морални убеждения, а по изискване на собствения му организъм.

Защо може да възникне отвращение от месото и на какви здравословни проблеми може да се дължи?

Бъдете внимателни, ако някой от близките ви изведнъж промени хранителните си навици и започна да яде само растителна храна. Това е сигнал, че нещо се случва със здравословното му състояние.

Човекът консумира месо повече от хиляда години, но споровете за ползите или вредите от тази храна никога не са престанали. Някои казват, че с месото ние получаваме необходимите протеини и аминокиселини, които не могат да бъдат извлечени от растителни храни. Други твърдят, че месото е източник на причинители на различни заболявания. Все още няма толкова много вегетарианци. В развитите страни не повече от 10% от населението решава да се откаже изцяло от месото, въпреки че броят на вегетарианците расте всяка година.

Но какъв вид здравословни проблеми може да се дължат на внезапен отказ от месото?

Причини за отказ от месо

Депресия

Месото е твърда храна, която изисква много енергия от тялото. Но ако то е прекалено изтощено от депресия или често умствено утежняване, то вече няма достатъчно сила да смила месо. В това състояние организмът е готов да приема сладки храни в безпрецедентни дози. Препоръчваме ви да замените сладкишите с по-здравословни зеленчуци, плодове или ядки, които също са богати на въглехидрати.

Инфекции

Тежките инфекциозни заболявания често се съпровождат от повишена температура, гадене, повръщане. В това състояние, човек често се отказва от месото. В края на краищата, в борбата с болестта, организмът изразходва всичките си сили и няма останалата енергия да смила тежка храна. Ето защо, в случай на заболявания, дори лекарите препоръчват да ядете това, което искате. И в такива случаи нещо леко и питателно.

Бременност

По време на бременността вкусовите предпочитания на жените могат да се различават значително. Не е изненадващо, че по това време лекарите препоръчват на бъдещите майки повече да слушат тялото. Ето защо, ако има отвращение към месото, решително откажете тази храна. Но не забравяйте, че протеиновите резерви трябва да бъдат заредени и следователно да се включат в храненето яйца, риба и млечни продукти.

Алергии

При децата алергиите към месо не са необичайни. Те се проявяват в киселини, метеоризъм, гадене, кожен обрив. Но при възрастни, които преди това са консумирали месо без проблеми, появата на такава алергия е малко вероятна. Но ако подозирате, че отказът от месо се дължи на непоносимост към животински протеини, по-добре да не се колебаете и да се свържете с лекар.

Болести на храносмилателния тракт

Вече казахме, че месото е тежка храна. И ако част от стомашно-чревния тракт не функционира нормално, става по-трудно да се справи с такава храна. Ето защо има колики, тежест, киселини, повръщане. При тези проблеми човек на подсъзнателно ниво ще избегне месото.

Онкологични заболявания

Отхвърлянето на месо заедно с тежката умора и загуба на тегло могат да бъдат признаци на рак. Следователно, след като откриете тези симптоми в себе си, веднага се консултирайте с лекар.

Разбира се, алергията към месото или безразличното отношение към този продукт не означава непременно сериозен здравословен проблем. Отвращението към месото може да мине бързо, но винаги е по-добре да бъдете внимателни, за да избегнете сериозни проблеми.

Източник: Е-здравей


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ванката

    19 13 Отговор
    единствено и само слабата психика може да те откаже от този жизнено необходим продукт за нас ! промиването на малките мозъчета е лесно когато няма много в тях

    Коментиран от #11

  • 2 Вечния кмет

    27 4 Отговор
    Откажете наркотиците, не месото!
  • 3 никой

    17 3 Отговор
    какви ти 1000г бре.откакто ходи прав човекът яде месо
  • 4 Стилиян

    19 13 Отговор
    Аз не ям месо вече 1година и половина... Не защото ми има нещо, а защото з самият се чувствам много по добре без месо. Има толкова много храни богати на мазнини, въглехидрати и прочие... Така, че не е необходимо на човек да ну има нещо за да спре месото

    Коментиран от #16, #18

  • 5 Месояд

    1 3 Отговор
    Не е вярно, човекът яде месо не повече от десет години. Егати журналята!
  • 6 Месояд

    0 2 Отговор
    Не е вярно, човекът яде месо не повече от десет години. Егати журналята!
  • 7 Алфа Ромео

    0 2 Отговор
    Ха-ха, аз май съм от тея депресираните, ям малко месо но на моменти приемам безпрецедентни количества сладки.
  • 8 Va60

    5 0 Отговор
    Имам подагра А така ми се яде месо че съм направо откачил
  • 9 Pompev

    6 3 Отговор
    Хубу де,месото е силна И пълноценна храна,а изчислявате мотора в конски сили,не в човешки.
    А той яде листа И трева-как да го разбирам?
  • 10 Pompev

    3 1 Отговор
    Май И тая теория на науката ше се окаже невярна-за незаменимите аминокиселини.Дрън-дрън
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Pompev

    4 2 Отговор
    В далечната 2003/04 отказах наркотици И понеже имах изменение на паренхима на черния дроб,станах вегетарианец.В следващите години малко по малко изсклучих оцветители,консерванти И подобрители.2015/16 отказах и цигарите.
    Следващото ще е алкохола май!

    Коментиран от #13

  • 13 ЦСКА умре

    5 3 Отговор

    До коментар #12 от "Pompev":

    Най-полезното нещо е да се откажеш от наркотиците, цигарите и Чорбаспор (ако подкрепяш отбора Централен Селски Клуб на Армията).

    Коментиран от #15

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Pompev

    1 1 Отговор

    До коментар #13 от "ЦСКА умре":

    само Берое !
  • 16 хахахах

    2 3 Отговор

    До коментар #4 от "Стилиян":

    Ми хрупай си марули и си трай хахахах
  • 17 Гост

    4 1 Отговор
    Нищо не може да ме откаже от месо! Важно е да се яде разнообразно от всичко, даже и постно ядене понякога, но да се отказва даден продукт и да се минава в крайности не е добре! И постно понякога е добре, ама друго си е да зацвърчи мръвката в тигана! ;)
  • 18 Аз Варна

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Стилиян":

    Точно така,това,че е постно,не означава,че не е вкусно.Аз също се отказах от месото.Консумирам единствено риба в различни вариации,много плодове и зеленчуци ,ядки.Особено противни са колбясите с неясно съдържание,всичко друго ,но не и месо.А месото е толкова натъпкано с хормони ,антибиотици и т. н. ,че е по добре за организма на човека да не се консумира.