Last news in Fakti

11 Ноември, 2018 11:42 67 122 25

Най-скъпата подправка в света завладя Родопите (СНИМКИ/ВИДЕО)

  • родопи-
  • шафран-
  • скъпа подправка-
  • производство-
  • отглеждане-
  • кърджали
Най-скъпата подправка в света завладя Родопите (СНИМКИ/ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Най-скъпата подправка в света, шафранът, вече се отглежда и в Кърджалийско. Въпреки всеобщото схващане, че грижите за него са трудоемки, това съвсем не е така, твърди Нермин Исмаил от село Глухар, която вече трета година отглежда шафрановия минзухар и дори увеличава посевите си, разказва 24rodopi.com.

Причината е високото качество на това нетипично за нашата страна цвете.

Най-скъпата подправка в света завладя Родопите (СНИМКИ/ВИДЕО)

Подкрепа, да замени отглеждането на трайни насаждения като овошки с шафран, ѝ дава председателят на Асоциацията на производителите на шафран в България — Хасан Тахиров. Той от години говори за това, че тук в планинските райони красивото лилаво цвете може да замени доскорошната прехрана на хората тук — тютюна.

В райони като Кърджали се работи усилено шафранът да стане основно препитание, още повече, че е доста доходоносно.

Най-скъпата подправка в света завладя Родопите (СНИМКИ/ВИДЕО)
Снимки: shutterstock

В подкрепа на това предстои пътуване на български производители, начело с Хасан Тахиров, до Иран, страната с най-голямо производство на шафран в света. Там родните земеделци ще почерпят опит не само за отглеждането, а и за обработването му. Това би донесло още по-големи печалби за родните производители, които тепърва се учат да отглеждат ценното цвете.

Шафрановият минзухар е доста непретенциозен за отглеждане, но все пак изисква подходящи условия. Най-важното е почвата да е достатъчно отцедлива, така че да не загине луковицата от твърде много влага. Ниските температури не са от толкова голямо значение и тънките листа на цветето продължават да растат и през зимата и изсъхват чак напролет. Тогава растенията изпадат в покой докъм октомври-ноември, когато листата избуяват наново и се появяват първите цветове.

Най-скъпата подправка в света завладя Родопите (СНИМКИ/ВИДЕО)

Шафран се отглежда на доста обширна територия и в много страни – от Португалия до Кашмир в Индия, а най-северните насаждения за добив на подправката са в Швейцария и Австрия. В Африка един от най-сериозните производители на шафран е Мароко, където се отглеждат много растения. Шафранът е пренесен дори в Австралия и в Северна Америка. Най-прочут обаче, си остава шафранът, който идва от Испания и Ла Манча.

Най-скъпата подправка в света завладя Родопите (СНИМКИ/ВИДЕО)


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 По български

    8 12 Отговор
    Цветето се казва Карпо кожух. Цу ВТИ, освен есента и през пеолетта

    Коментиран от #19

  • 2 Оня с Коня

    44 33 Отговор
    Много ми е интересно някой опитвал ли е изобщо ШАФРАН , не за друго а защото няма вкус има само цвят в ястието в което е добавен и то ако е със светъл сос!!!
    Цената на тази глупост е извън всякакви мерки и теглилки. Като искате да си ,,боядисате'' ориза примерно има всякакви кулинарни бои и един куп подправки (куркума , суха горчица, дори обикновенно кубче пилешки бульон примерно ) ще свършат същата работа , а ако ви е слаб интензитета на цвета има сладкарски бои в пълната гама от цветове.

    Коментиран от #6, #7, #16, #21, #23, #24

  • 3 Минзухарко

    28 16 Отговор
    Братко имаш ли сестриче? Моето сестриче, е бялото кокиче! Толкова за минзухара. Авторката, типично е за България това цвете! Кърпи кожух е името на есенния мизухар! А на пролет е след кокичето и кокуряка!
  • 4 Бул шит

    61 17 Отговор
    Такава измама няма, това е една голяма далавера на един сакат турчин хасан таиров и вече умрелия наим сюлейман... тия двамата мушенници (вече само асанчо ) обикалят из селата и яко лъжат простите и необразовани хора да започнат да гледат тази глупост. Не могат с години да си избият инвестицията, защото качеството на тоя шафран е бул шит и им го изкупуват на стотинки и я се сетете кой го изкопува, да асанчо. Интересно защо самия той не гледа в големи количества а в двора на къщата си има две лехички и една сто квадрата ливадка с която да заблуждава простите медии.

    Коментиран от #9

  • 5 Салам Алеко

    44 12 Отговор
    А можеха да засадят всичко с хашиш или кока, и да си избият парите за нула бройки!А така Сакатия серсемин си прави парата и лъже будалите из Родопа!
  • 6 джил тейлър

    35 7 Отговор

    До коментар #2 от "Оня с Коня":

    Много си прав!Дадох 5лв. за 0,2 грама шафран.На вкус беше горчив.Сложен в ястие променя цвета му , но вкуса не особено.Това е една спекула , но защо хората по селата да не си изкарват парите от нея.
  • 7 160

    30 3 Отговор

    До коментар #2 от "Оня с Коня":

    Има много странен вкус, малко на метал, но важното му качество е отпускане на нервната система, живял съм в Испания дълги години и минава време докато се свикне с вкусът, а и трябва доста шафран - оризи и яхнии стават оранжеви, но е главно за горещите държави - помага да се изтрае жегата, не е за зимата, вярно че куркумата също е отличен заместител
  • 8 Радослав

    29 8 Отговор
    Отглеждането на шафран е скъпо удоволствие.Инвестицията която трябва да се направи е голяма и не може да се върне за 10 години,а през това време трябва и да се издържаш.Качеството на българския шафран е по-ниско.Имам сертификат от европейски лаборатории. Затова едвали можете да вземете добра цена.Освен това търговците в България го изкупуват за жълти стотинки ( седем лева за един грам)
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 али баба

    30 9 Отговор
    не слагайте Кърджали в родопите!!!

    Коментиран от #13

  • 11 Реалист

    16 3 Отговор
    Споко бе - с това глобално затопляне храста на коката скоро ще вирее в диво състояние в Родопите и Стара Планина. Те тогава и ще прокопсат тютюнджиите. Щото то и тютюна си е наркотик, нали?
  • 12 Будала производител

    19 4 Отговор
    Защо ли ни налазват такива, които търсят ръчен труд и евтини работници.
  • 13 Знаещ

    16 5 Отговор

    До коментар #10 от "али баба":

    Ами къде в бе сведем? В Стара планина ли?
  • 14 луда 🐞

    12 1 Отговор
    Шафрана е специална подправка, която я използват най вече азиатците! Европейските шеф готвачи я използват най вече за десерти,в много малко количество!може да няма мирис ,но е силна подправка!

    Коментиран от #15

  • 15 Психо

    10 7 Отговор

    До коментар #14 от "луда 🐞":

    "може да няма мирис ,но е силна подправка! ". Познавам доста луди, но не са глупави!

    Коментиран от #18

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #15 от "Психо":

    Що ти от тях ли си?Успокоявай се!Лежи на тази кълка!
  • 19 Просветете се малко де

    8 1 Отговор

    До коментар #1 от "По български":

    Кърпи кожух (колхикум) е съвсем друго растение от друго семейство. Да, масово есенните минзухари (крокус) се наричат така, но това е грешно название за тях.
    Що се изказват толкова хора, дето малко или нищо не разбират и от растения, и от подправки, че и от география...

    Коментиран от #20

  • 20 Цветето

    2 0 Отговор

    До коментар #19 от "Просветете се малко де":

    В дланите, на снимката, е минзухар, нали?
  • 21 Оная без коня

    2 0 Отговор

    До коментар #2 от "Оня с Коня":

    Шафрана има и други качества освен да оцветява храната. А относно пилешкия бульон-виж на опаковката какво пише, дали пък случайно няма оцветители(куркумин например)
  • 22 gost

    1 0 Отговор
    Mnogo prosti bulgari ste be puuuuu,qjte si bob i mal4ite kato ne razbirate ot ni6to
  • 23 Деспина

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Оня с Коня":

    Няма вкус?! Качественият шафран има наситен мирис и придава на ястията специфичен вкус и цвят. Аз лично готвя от години с гръцки шафран. Понякога го използвам и за оцветител, но рядко на десерти, заради силния аромат. Използа се успешно в лечението на ракови заболявания. И определено не е глупост!
  • 24 Деспина

    3 0 Отговор

    До коментар #2 от "Оня с Коня":

    P. S. Относно сладкарските бои и кубчетата бульон...абсолютна химия! Съветвам ви редовно да си правите профилактика за онкологични заболявания :)
  • 25 гост

    4 0 Отговор
    Една подправка може даже силна без мирис ,пак го твърдя!Колкото вкусови качества има ,сети се за тях!Който не се сеща ,да не се подиграва!