13 Ноември, 2018 13:12 13 386 3

Билката, която наричат „божа ръчица“ (ВИДЕО)

  • билка-
  • божа ръчица-
  • здраве-
  • природа-
  • лекува

Освен че е една от най-красивите билки, тя се слави и с множеството си ползи за здравето

Билката, която наричат „божа ръчица“ (ВИДЕО) - 1
Снимки: shutterstock

Тази билка расте из цяла България. Всички я познаваме и сме я срещали безброй пъти, без дори да подозираме за лечебните ѝ качества. Именно заради тях, това красиво "цвете" е получило наименованието "божа ръчица".

Можем да я видим покрай оградите, по протежението на пътни банкети, в непосредствена близост до обработваеми земи и полета, както и из родните паркове и градинки, където озеленителите безмилостно я скубят и косят с останалата трева.

А тя има толкова много приложения!

В българската народна медицина се използва при възпаление на бъбреците и пикочния мехур, обриви, трудно уриниране и дори при рак на гърдата.

Билката, която наричат „божа ръчица“ (ВИДЕО)

Билката има отхрачващо, омекчаващо и спазмолитично действие. Прилага се при кашлица, задух, емфизем, астма, бронхит, инфекции на гърлото, рани в устната кухина, възпаления на стомаха и червата, коремни спазми и газове.

Благодарение на бактерицидните си свойства, божата ръчица стимулира функцията на имунната система, като така участва в предпазване на организма от намесата и отрицателното действие на чужди организми в него.

Използва се цялото растение - както стръковете, както и листата и цветът на билката. Сушат се на сенчесто и проветриво място. Листата се берат на ръка лист по лист. Цветовете се берат само свежи заедно с чашката и с дръжка до 1 см. и се сушат се на сенчесто и проветриво място. Освен че е една от най-красивите билки, божата ръчица е и особено полезна.

Цветът и листата на това растение съдържат слуз, етерично масло, каротин, витамин С, минерални соли, а цветът – пигмента малвидин. Корените съдържат голямо количество слуз (състои се от хексози, пентози, галактуронова киселина, глюкоза) – до 35%, аспарагин, бетаин, мазнини, скорбяла, пектин, минерални вещества, нишесте.

Едно от многобройните ѝ предимства е, че няма как да усетите каквито и да е странични ефекти - освен ако сериозно не надвишите дозата, разбира се - каквито могат да се появят при приема на други билки.


Поставете оценка:
Оценка 3 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Анонимен

    2 10 Отговор
    Молитви, знахари, врачки, магии... Храна за невежите.
  • 2 Иванов

    1 2 Отговор
    Много полезна статия! Билки, гъби, венерически заболявания, пътни знаци и маркировка, тарифа за рушвети, адвокати на съдии, трафик и контрабанда, незаконно оръжие, групи за мокри поръчки. Хубаво е да пишете и за честни политици, ама едва ли тук има такива.
  • 3 Радо

    7 0 Отговор
    Преди няколко години четох, че България била на първо място в света по износ на билки...10 000 тона билки по спомени.