14 Ноември, 2018 00:30 10 066 32

Какво му е лошото на случайния секс?!

  • секс-
  • случаен-
  • лошо-
  • морал

Ползата или вредата от случайния секс зависят от нашето отношение към него

Какво му е лошото на случайния секс?! - 1
Снимка: Shutterstock

Сексът за една нощ погубва политически кариери и „захранва” редица медии. Той е обсъждан и осъждан от почти всички. Но толкова ли е праведен гневът ни по отношение на мъжете и жените, които търсят случаен секс? И какво се крие зад нормите на сексуалния морал?

Строгите моралисти най-добре да си сипят чаша студена вода преди да прочетат следващите редове, съветва sroditeli.com. И така – случайните сексуални връзки са полезни от психологична гледна точка. Макар и не за всички, а за онези, които смятат случайния секс за допустим.

Хората, склонни на нетрайни сексуални връзки, демонстрират психологично благополучие. До този извод стигнали учените от университета в Ню Йорк, пише Social Psychological and Personality Science. Същото изследване съдържа и противоположния извод: случайният секс е вреден от психологическа гледна точка, ако е извършен от хора, склонни да осъждат сексуалната разкрепостеност и падението на морала.

Т.е. ползата или вредата от случайния секс зависят от това, как ние самите се отнасяме към него. А хората по-често го осъждат.

В какво се коренят причините на осъждането на случайните сексуални връзки?

Без значение от пола, възрастта или религиозните пристрастия, за недопустим случайния секс, намирали онези хора, които смятат материалната зависимост на жената от мъжа за нещо естествено. При това тези хора осъждали в еднаква степен, както жените, така и мъжете, склонни към случайни връзки.

Учените предполагат, че обяснението на този факт се крие в еволюционната психология. В продължение на един дълъг етап от развитието на човечеството сексът е бил тясно свързан с необходимостта от запазването и разпределението на материалните ресурси. И жената, която „криввала” от правия път, рискувала да остане без средства за съществуване, а детето, родено от тази връзка, било просто обречено.

При мъжете ситуацията също била проблемна, тъй като се създавали още гърла за хранене. При това без да има гаранция, че тези „гърла” са точно негови.

За това сексуалният морал е продиктуван от необходимостта от оцеляване и продължаване на рода и запазването на неговите ресурси.

Днес ситуацията е коренно различна. Жените може да печелят, не по-малко от мъжете, противозачатъчните средства правят раждането и секса две различни неща, а генетичните анализи решават въпросът за бащинството.

Сякаш вече няма причина да се осъжда случайният секс. Тогава защо ние, или поне мнозина от нас продължават да слагат груби и оскърбителни етикети на неговите привърженици? Защото човешката психика се променя много бавно и не успява да догони бързите социални промени и научно-техническия прогрес. Може би след 500 години случайният секс ще е нещо напълно нормално. Ако до тогава човешката еволюция не поднесе някоя друга изненада.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Тръмп

    18 6 Отговор
    И при случайния секс,няма нищо случайно!!!:):):)ТЯ е виновна за всичко,не случайно!!!;););)
  • 2 vasik atanasova

    19 3 Отговор
    за всяко нещо си има хора
    някой правят секс
    други любов

    Коментиран от #3

  • 3 Пълна п

    2 3 Отговор

    До коментар #2 от "vasik atanasova":

    Аааа има и осеменители, плаща им се и работят
  • 4 Иванов

    29 7 Отговор
    Запитайте се каква е истинската причина за толкова много убийства на съпруги, деца и последвало самоубийство на съпруга. Секс и нищо друго. Та ако не искате да влизате в новините с поредния екшън си гледайте семейството и дома. Изневерите не си заслужават нито труда, нито риска. Практикувайте йога, така излишната сессуална енергия ще се трансформира в духовна и ще се увеличи вашето осъзнаване, то е единственото, което си е абсолютно ваше и ничие друго.

    Коментиран от #8

  • 5 Армия БГ коври от подлеза

    23 5 Отговор
    Ааа, нещо за хонорара, който случайно си искат, след случайният секс ще напишете ли??!
  • 6 ванката

    7 3 Отговор
    лошото е когато жена ти разбере ...
  • 7 Тоя с Ху.

    4 9 Отговор
    Не ги чета статиите на това девойче но , само по заглавието казвам , ДА , супер е и лошо няма

    Коментиран от #30

  • 8 Ти вземи

    10 9 Отговор

    До коментар #4 от "Иванов":

    Да прочетеш малко психология и ще си отговориш на въпросите , не всички проблеми са от изневери та чак и убийство на децата , пич и ти нещо си трала-ла ми се струва , практикувай си йогата и особено там с еякулацията навътре а , ние обикновенните чада Божии ще се забавляваме докато не си намерим своите половинки и спрем да се нуждаем от други връзки , айде чао ви
  • 9 ГосТ

    5 1 Отговор
    Хм,верно че има парчета, които много ме възбуждат. Лолитки некви и тем подобни. Дето вика един приятел, цялата е една вулва. Наистина с удоволствие бих правил случаен секс с някоя такава. Обаче са малко. И честно казано,с възрастта стават все по малко. Не че съм стар, просто помъдрявам. Иначе, наистина не ги разбирам тея индивиди, които изпитват удоволствие да обменят непрекъснато телесни секрети и то с различни.а тя еволюцията,не е като салама. Не знам к'во пак я слагат като мерудия. Хахаха,започвам да се питам,по високият рейтинг на американските и английски университети и институти от германските, японските и френските да речем,на такъв тип изследвания ли се дължи ???
  • 10 ОНЯ СЪЩИЯ

    7 7 Отговор
    СЛУЧАЕН СЕКС....!!!! ЩО БЕ...ЛОШО НЯМА....
    НО СТАТИЯТА Е ДРЪН-ДРЪН...
  • 11 hold up

    9 0 Отговор
    Аз пих студена вода,още сутринта рано!Случайни работи не ми харесват,това не е за мен!Има и друго!Отвратих се от всичко!Не зная защо,бях весел човек,сега вече гледам в една точка....!Някой ще кажа ,че съм луд,не съм виновен за това аз......!!!!!Поне аз съм от героите , които вече съм уморен, и намирам единствена утеха ,като седна зад моя тъп компютър.....,.и той като мен....!
  • 12 Мераклия

    15 0 Отговор
    Така хванах трипер....
  • 13 До къде

    18 0 Отговор
    Когато човек е сам и необвързан, няма никакъв проблем със случайния секс. Щом си решил самият ти да се обвържеш и да създадеш семейство, вече преминаваш в друг статус на отговорност, така че трябва малко да се поукротиш. Но при всички положения изборът си е твой.
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Ботев

    4 0 Отговор
    Само с документ от микробиологичната лаборатория за абсолютна чистота … На тия, които стават общински бикове, пожелание за помъдряване!
  • 16 Mimi

    8 0 Отговор
    Случайния секс е много възбуждащ,ноооооооооооооо!!!изключително опасен от здравословна гледна точка.
  • 17 hold up

    1 2 Отговор
    Още нещо искам да кажа ,и на компа вече не ми е приятно ,защото като видя никовете на стария и нахален плъх ,и виждам наглите и му и бедни коментари като евливия му мухлясал,и това не става за разнообразие!Поне тук да не се хвали!Като срещнете Ник усмивката,значи пак е пробивал,,сина си,,!!!!На всичко отгоре дето ме насади за случайни срещи мадам Злата, продължава да ме слага в устата на хората за да си прави гнусните срещи със ,,сина ,,си!
  • 18 222

    4 0 Отговор
    Полово предавани болести. Това от еволюционна гледна точка ни кара да искаме половинките ни да са верни.
  • 19 222

    10 0 Отговор
    Хората без морал често се смятаха за по-свободни, но най-често просто бяха лишени от способността да чувстват и да обичат. Така прегръщаха свободния секс. Мъртви, които чукат други мъртви. В тяхната игра нямаше риск или хумор — бяха трупове, които чукат трупове. Моралът ограничава, но той все пак се основава на някакъв човешки опит, който се предава през вековете. Някои от моралните закони са поробвали хората във фабриките, в църквите и държавата. Но други закони просто са проява на здрав разум. Животът е като градина, пълна с отровни плодове и ядивни плодове. Човек трябва да се научи кои да бере и да яде и кои да не пипа.
  • 20 луда 🐞

    2 1 Отговор
    Аз не гледам какво бера ,наред карам!Нали трябва всичко да опитам от живота!Риск печели,риск губи! Стига съм я карала на една гола философия!Случайни срещи броят ли се от рода ,,червените фенери,,!Все пак няма да падаме толкова ниско от рода на пиаците!Ще бъда начинаеща....!А дано спечеля и някоя друга пара.....!!!!!
  • 21 точния

    2 0 Отговор
    вени давай да пробваме
  • 22 дедовия

    2 0 Отговор
    доверието се губи, а жената често става торба с болести и при мъжете е същото, но там болестите които ги засягат са по малко ... но пък ги пренасят успешно на жена си хаха подаръци за всички от сърце
  • 23 aaaaaaaa

    1 0 Отговор
    СПИН.
  • 24 Склададжия

    1 3 Отговор
    Как можем да различим случайния секс от половата изненада? Примерно една благоприлична дама, омъжена или не, се качва в аетомобил в избран от нея маршрут, шофьора променя временно маршрута отбивайки автпмобила, за бърз секс. Това случаен секс ли е июи полова изненада?

    Коментиран от #29

  • 25 Бесен Язовец

    3 0 Отговор
    Случайния секс е най сладък и оставя само добри спомени !
  • 26 Цецо

    2 0 Отговор
    Знаех си, че най-важното е да се прави кекс... :))
  • 27 бббббб

    2 0 Отговор
    Лошо няма има липса на случайности
  • 28 ЧНГ

    1 1 Отговор
    Случайния секс оставя разпорени дирници....!И вооооо...!!!!!
  • 29 гост

    1 1 Отговор

    До коментар #24 от "Склададжия":

    Важното ,че не се е случило!А качваш в автомобила си стария плъх....!
  • 30 Капитана

    2 0 Отговор

    До коментар #7 от "Тоя с Ху.":

    Какво девойче бе хах, това девойче имат пряк опит с всички статии които е написала.
  • 31 аз знам

    0 0 Отговор
    Защото и днес важат същите зависимости и принципи

    Да, жената сега може да изкарва пари, но дори и днес, в нашето общество - една самотна майка е прецакана отвсякъде. Има малко изключения, но те не променят нещата. Колко щастливи жени познавате от втората вълна на феминизма?
  • 32 боцмана

    3 0 Отговор
    Най лошото на случайния секс е , че се случва по-рядко.