13 Ноември, 2018 14:33 10 512 5

Пет безпогрешни симптома за всички видове рак

  • рак-
  • симптоми-
  • заболяван-
  • лечение-
  • ремисия-
  • ранен стадий

Основна причина за високата смъртност сред пациентите е късното диагностициране на коварната болест

Пет безпогрешни симптома за всички видове рак - 1
Снимки: shutterstock

През последните десет години болните от рак са се увеличили двойно, сочат статистиките.

Ракът е едно от най-опасните заболявания и може да бъде провокирано от множество фактори — от наследствена предразположеност към болестта до лоши хранителни навици.

Причината ракът да е толкова опасен, е, че за него все още не е измислен лек. Заболяването може да се потисне и да се възпре развитието му, но това не означава, че напълно е напуснало тялото и би могло да се събуди и активизира отново във всеки един момент. Освен това медиците твърдят, че основната причина за високата смъртност сред пациентите, диагностицирани с коварната болест, е фактът, че се обръщат за лекарска помощ, когато вече е твърде късно.

Пет безпогрешни симптома за всички видове рак

Кои са основните рискови фактори за появата на болестта?

Ракът може да се появи вследствие на множество външни или вътрешни фактори, като особено предразположени към него са хора, в чиито семейства има раковоболни, защото болестта се предава се по наследство. Ако близки роднини са имали онкологични заболявания, вероятността да се разболеете се повишава неколкократно. Травмите по кожата, по лигавиците и другите тъкани в организма, както и всякакви механични или химични дразнители увеличават риска от възникване на тумор на това място.

Други рискови фактори:

Пет безпогрешни симптома за всички видове рак
Снимки: shutterstock

Пушенето. То повишава риска от заболяване на рак на белите дробове, на устната кухина, езика и гърлото. Седемдесет процента от жените с рак на белите дробове са пушачки.

Храната. Всякакви пържени продукти помагат за натрупване на канцерогени в организма. Това са същите тези вещества, които предизвикват рака. Същото може да се каже и за пушените продукти, и за консервите. Рибата съдържа голямо количество полиненаситени мастни киселини и омега-3. Те пречат на развитието на рака. А зелето “се специализира” в предотвратяване на женските ракови заболявания: рак на шийката на матката и на млечната жлеза. Същите свойства имат ряпата, цвеклото и спанакът. Обаче в съвременната екологична обстановка зеленчуците и плодовете имат свойството да натрупват тежки метали от почвата, върху която растат. Затова в менюто задължително трябва да присъстват храни като кафяв ориз, булгур, черен и особено зелен чай, царевица, глог. Тези продукти са способни да изхвърлят от организма такива тежки метали като олово, живак, кадмий, кобалт. Освен това следва да ограничите употребата на мазни и солени ястия. Изследвания показват, че сред любителите на мазното и соленото по-често се среща рак на хранопровода и стомаха.

Алкохолът. Злоупотребата с него води до натрупване на токсични вещества в организма. Те потискат имунната система и помагат за развитие на раковите заболявания.

Наднорменото тегло. Хората с доста високо наднормено тегло — превишаващо с 40 и повече процента нормата, по-често боледуват от рак на дебелото черво, на млечната жлеза, на пикочния мехур, на яйчниците и на матката.

И все пак има начин да уловите болестта ще в началото, а това може да ви спаси живота.

Пет безпогрешни симптома за всички видове рак

Има редица симптоми, характерни за рака. Лекарите обясняват какви са сигналите, които тялото подава и които не бива за нищо на света да пренебрегваме. Именно те могат да ни известят от рано, ако в телата ни е започнал да се развива коварната болест.

Вижте кои са главните 5 симптома, характерни за развитието, на всеки вид рак:

1. Болезнено усещане и дискомфорт. В началния етап е не толкова болка, а чувство за дискомфорт в определен орган или част от тялото.

2. Бърза загуба на тегло. Туморът принуждава организма да произвежда вещества, които нарушават метаболитните процеси и това води до загуба на тегло за няколко месеца.

3. Постоянна слабост. Отпадъчните продукти на раковия тумор причиняват интоксикация, слабост, анемия.

4. Повишена температура. Имунната система, потискана от тумора, реагира чрез повишаване на температурата.

5. Промяна в състоянието на косата и кожата. Поради метаболитни смущения се наблюдават и външни промени.

Пет безпогрешни симптома за всички видове рак


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бичето

    4 0 Отговор
    Кирил Маричков е болен от рак значи !

    Коментиран от #3

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Гост

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бичето":

    Ами Дони е останал 35 кила , а казва че се чувства ОК .
  • 4 някой си

    3 0 Отговор
    Изброените 5 фактора означават че вече е твърде късно!
  • 5 Гост

    1 0 Отговор
    Защо винаги на първо място се говори за вредните храни като рисков фактор, а стреса се отхвърля понеже животът ни в България е прекрасен и този постоянен стрес, на които сме изложени нее наи главният фактор. Защо постоянно заблуждава те хората и не на последно място е фактора лекарски грешки, които станаха ежедневие