15 Ноември, 2018 15:10 37 436 19

Никога не носете телефона си на това място, защото…

  • телефон-
  • мобилен телефон-
  • смартфон-
  • опасно-
  • номофобия-
  • рискове-
  • здраве-
  • руска национална здравна лига

Лекари от руската национална здравна лига съветват да се водят кратки разговори и то през дълги интервали от време

Никога не носете телефона си на това място, защото… - 1
Снимки: shutterstock

Мобилните телефони са опасни за здравето ни и макар това да е известно на всички ни, днес е трудно да си представим живота си без тях. Те стават все по-умни, все по-бързи, с все повече функции и неусетно се превръщат в симбиотичен паразит, който, макар да унищожава здравето ни, ние с радост прегръщаме.

В ново проучване, лекарите за пореден път предупреждават за рисковете, които тези джаджи представляват за здравето ни.

Не мислете, че трябва да се откажете от удобството на мобилния телефон и да го изхвърлите от живота си — просто трябва да знаете как да сведете до минимум риска от негативните последици.

"Повечето съвременни телефони имат негативен ефект върху нервната, ендокринната и сексуалната система", казва д-р Николай Кононов, вицепрезидент на руската организация „Национална здравна лига“.

Биологичният ефект от електромагнитното поле се натрупва. В централната нервна система се появяват аномалии и се развиват заболявания. Например рак на кръвта, мозъчни тумори и различни хормонални заболявания.

Електромагнитните вълни са опасни преди всичко за малки деца и бременни жени. Следователно точно те трябва да намалят телефонните разговори колкото е възможно повече.

Никога не носете телефона си на това място, защото…

"Не трябва да се отказвате изобщо от мобилната комуникация. Но трябва да знаете, че 70% от общото електромагнитно натоварване за населението става чрез клетъчните телефони", казва още д-р Кононов.

Какво да направите, за да сведете до минимум риска от използването на мобилния си телефон?

Лекари от руската национална здравна лига твърдят, че е по-добре да проведете 5 разговора с продължителност 1 минута, отколкото 1 разговор с продължителност 5 минути. Те също така съветват интервалът между разговорите да бъде не по-малко от 15 минути.

Никога не носете телефона си на това място, защото…

Експертите напомнят още, че нивото на радиация и влиянието, което оказва върху нас, намалява с увеличаването на разстоянието от обекта. Ето защо те съветват да държите телефона си близо до ухото си само когато говорите. Получаването на обаждане е моментът, в който лъчението достига своя връх. Затова докато все още чувате сигналът „свободно“ и чакате отсрещната страна да вдигне, дръжте устройството по-далеч от ухото си. Носете устройството далеч от жизненоважни органи, най-добре в калъф или в чантата ви, но не го слагайте в джоба.

Никога не носете телефона си на това място, защото…

Друга препоръка, която дават експертите е, да използвате слушалки (хендсфрий) когато говорите, вместо да долепяте телефона до ухото си.

Още през 2008 г. група британски учени въведоха понятието номофобия — — страх да останеш без мобилен телефон. Коренът на думата произлиза от английския израз — no mobile phone phobia.

През последните 10 години все повече хора по света страдат от този нов вид фобия, сочат данните на различни изследвания по темата. Според експертите това е психическо заболяване като анорексията и посттравматичния стрес, което може да бъде диагностицирано по ред симптоми.

Ето и сигурните признаци, че страдате от номофобия:

1. Чувствате се некомфортно, ако нямате постоянен достъп до телефона си.

2. Проверявате телефона си в леглото щом отворите очи.

3. Задължително взимате телефона си, когато сте в банята.

4. Изпитвате ужас, когато ви падне батерията или забравите телефона си.

5. Постоянно гледате в телефона си дали може да хванете някъде безплатно интернет.

6. Изпитвате постоянна потребност да гледате в екрана за някакви известия или новини.

7. На всеки няколко минути ровите в социалните мрежи просто по навик.

8. Докато спите, държите телефона си под възглавницата или близко до вас.

9. Пишете съобщения или се ровите в социалните мрежи, докато шофирате или правите нещо друго, изискващо внимание.

10. Нямате представа какво да правите, ако телефонът не е в ръцете ви.

Никога не носете телефона си на това място, защото…


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 стефчо

    192 4 Отговор
    Смотан стана живота с тези уж "улеснения", хората станаха по-безчувствени и напълно незаинтересовани от всичко което се случва покрай тях.

    Коментиран от #5

  • 2 Даммммм

    135 6 Отговор
    И десетте точки съвпадат напълно с поведението на днешните пубери. Племеничката ми-на 11 години завъртя такава истерия,само заради това,че и взеха телефона до вечертта-а беше обяд. Добре че брат ми и жена му не са от толерантните идиоти-загряха и врата много бързо и истерията спря. Направо са зомбита-и най-страшното е,че няма решение за тези проблеми..
  • 3 spec

    61 4 Отговор
    Като си купувате телефончета на изплащане за по 2-3 години гледайте SAR стойностите - IPHONE е на ръба на EU закона и стойности.
    Тез стойности показва колко ви пече тела глава/тяло.
  • 4 радиационен телефон

    29 35 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Експертите напомнят още, че нивото на радиация и влиянието, което оказва върху нас, намалява с увеличаването на разстоянието от обекта.

    ...ало журналята, верно ли е радиационен телефона ми?
    или това според руските учени?
    радио вълните не са радиация!
    в природата си има естествена радиация на която сме подложени още с раждането си!, това тия учени знаят ли го?

    ся дайте инфо за мобилните клетки по блоковете ни? те каква радиация са? чернобилска или...?

    Коментиран от #6, #19

  • 5 539

    13 2 Отговор

    До коментар #1 от "стефчо":

    Акана роботи станаха :Д
  • 6 Пенчо

    25 13 Отговор

    До коментар #4 от "радиационен телефон":

    Много си прост селянин

    Коментиран от #10

  • 7 ИМПЕРИАЛИСТ

    27 1 Отговор
    Един поглед върху спектъра на електромагнитните вълни показва съседството между ултра късовълновите/УКВ/ излъчвания и инфрачервените лъчи. В резултат, отделните мощни предаватели, а и безбройните не толкова мощни, действат като нагреватели на атмосферата, като резултатът е „Глобалното затопляне”. Безсмислено е да се хвърля вината за това явление върху парниковите газове. Обикновенната водна пара в атмосферата, без да се включват облаците, има 75% принос за парниковия ефект, без който земята ще изстине за часове и ще настъпи космически студ. Друг неблагоприятен ефект е, че „електромагнитната супа” в която се къпе съвременния човек, оказва пагубно влияние върху биополето на всяка отделна човешка клетка. Това води до изменения в нея, мутации, рак.
  • 8 vasik atanasova

    2 8 Отговор
    скоро време телефоните ще се заменят с телепатия
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 hmhmhm

    9 2 Отговор

    До коментар #6 от "Пенчо":

    Хубаво е да се обосновеш но ако не можеш по добре не пиши нищо. Вилните с който работят телефоните в бг са от порядъка на 1800hz. Реално това е честота на вълната която предизвиква резонанс на водната молекула, но ти явно не го знаеш защото може би не ти трябва да го знаеш. Реално микро вълновите печки работят на такава честота поради този резонанс храните се затоплят. Предизвиква ли ти затопляне на някой от частите по добре телефона да се отдели от тялото възможно най далече и не зависимо дали си бременна, мъж или дете. или жена.

    Коментиран от #12, #13

  • 11 Франк

    4 2 Отговор
    5 разговора по 1 минута. Ха. Не е ли по рационално 10 по 30 секунди! 😃
  • 12 Умник

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "hmhmhm":

    Микровълновите са на 2450 мхц. Малко по-различно е от 1800, нали?
  • 13 СтефанТ

    2 0 Отговор

    До коментар #10 от "hmhmhm":

    Да нямаш предвид 1800MHz...
  • 14 И простите gsm-и

    7 0 Отговор
    Нокиите с фенерче по безопасни ли са ?

    Коментиран от #15

  • 15 Иванов

    3 0 Отговор

    До коментар #14 от "И простите gsm-и":

    Нокиите имат висок sar и не са за предпочитане. Има модели на Нокия, които буквално ти правят енергийна дупка в мозъка за две минути разговор. Аз бих предпочел lg или samsung. И използвайте уайфай само в много краен случай, няма по- вредна технология от него.

    Коментиран от #16

  • 16 Благодаря

    1 0 Отговор

    До коментар #15 от "Иванов":

    Колега ;)
  • 17 qwerty

    21 1 Отговор
    Един ден забравих телефона на зарядното и се отказах да се върна за да го взема - това беше един от НАЙ-ГОТИНИТЕ ми дни в последните години, толкова неща видях по улиците, че чак се учудих на себе си :)
  • 18 Firebg

    5 0 Отговор
    Полезна информация!
  • 19 Pfff

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "радиационен телефон":

    Онова е радиоактивност и превишава нормите, бе, гений