16 Ноември, 2018 12:23 8 380 11

Какво трябва да пием, за да опазим сърцето си здраво?

  • сърце-
  • напитка-
  • флавоноиди-
  • предпазват-
  • здраве-
  • маруля

Една чаша от тази напитка на ден и ще намалите значително рисковете от заболявания на сърцето

Какво трябва да пием, за да опазим сърцето си здраво? - 1
Снимки: shutterstock

Ежедневната консумация на една напитка може да опази сърцето здраво и да намали значително риска от сърдечно-съдови заболявания. Това показва ново изследване, изготвено от екип учени от Университета на Западна Австралия.

Мащабното проучване продължило цели 23 години, като експертите анализирали данните на над 53 000 доброволци, 12 000 от които страдали от проблеми със сърцето.

Специалистите следели и анализирали начина на хранене на участниците в експеримента. Те установили, че консумацията на продукти, които съдържат около 500 милиграма флавоноиди, защитават от различни заболявания, сред които инсулт, исхемична болест и артериална болест.

Флавоноидите са най-широко познати заради действието си като антиоксиданти в човешкото тяло. В това си качество те спомагат за неутрализиране на прекомерно реагиращи кислород-съдържащи молекули и предотвратяват разрушаването на клетките от тези молекули.

Флавоноидите са невероятна гама от над 6000 различни вещества, които се съдържат в почти всички растения и са причина за тяхното оцветяване в нюансите на жълтото, оранжевото и червеното. Във тях могат да се открият много и различни химични групи вещества.

Изследвайки действието им върху човешкия организъм и изчислявайки оптималното количество, в което трябва да се приемат на ден, учените стигнали до извода, че най-добрият източник на флавоноиди е чаша чай.

Какво трябва да пием, за да опазим сърцето си здраво?
Снимки: shutterstock

В една чаша от топлата билкова напитка се съдържат приблизително 500 милиграма флавоноиди, количеството нужно на организма, за да понижи риска от заболявания на сърцето и цялата сърдечносъдова система.

Експертите също така отбелязват, че е много препоръчително да се откажат алкохола и цигарите, тъй като те блокират полезните свойства на флавоноидите.

Установено е още, че целта на определени билкови чайове е да ви успокоят и да подобрят работата на нервната система, като облекчат симптомите, отпуснат тялото и ума ви, подобрят съня ви и контролират кръвното ви налягане.

Те също така намаляват раздразнителността и премахват чувството за болка в мускулите и главата, облекчават крампите, сърцебиенето, тахикардията, депресията и т.н.

Пили ли сте чай от маруля?

Какво трябва да пием, за да опазим сърцето си здраво?
Снимки: shutterstock

Ако не, можете да пробвате, защото този зелено листен зеленчук притежава седативно действие, което го прави подходящ при раздразнение и нервност. Помага за успокояване на нервите и за подобряване на съня и същевременно контролира сърцебиенето.

В миналото нашите баби и прабаби са знаели за полезните свойства на марулята и са я използвали не само за салата.

За чай от маруля използвайте няколко листа от нея, запарени в гореща вода.

Според друга бабина рецепта, трябва да сложите листо маруля във водата, в която къпете бебето, за да спи то спокойно през нощта.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Митьо

    13 1 Отговор
    Аз не съм пияч,и чай пия но друго си е една домашна ракийка грозданка вечер!!
  • 2 НАТО ВЕЦ

    17 2 Отговор
    Марулята е за салата. Чаят върви с ром( нямам предвид циганин, а алкохолна напитка). Билковите извлеци за лечебни цели се правят с алкокол. С други думи, пийте каквото ви е "сладко" и се връзва с мезето. Сърдечно-съдовите заболявания са от ядове, а те от гадове. А, щях да забравя. Като спрете цигарите, може да не ви хване рак, но драстично се повишава риска от паркинсон и алцхаймер. Ай, на здраве.
  • 3 пик

    6 1 Отговор
    РАКИЯ !
  • 4 Пак ли...

    10 3 Отговор
    Абе това си е чиста подигравка! Марулята си е за свежа салата, а не да я попариш на чай..! То бива бива, ама тая статия гръмна всички тъпомери!..
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Бате боко

    5 1 Отговор
    Абе пий яж и си носи новите дрехи ,че знае ли се не се знае какво ще стане.
  • 7 Бате боко

    1 2 Отговор

    До коментар #5 от "HAIVANINAT OT CUKOTKA":

    Да така е ама требва да пробваш и от анала ,да немаш уроки .
  • 8 Зайко Байко многознайко

    2 0 Отговор
    KNOB бърбън, всяка вечер преди лягане разширява кръвоносните съдове и ви осигурява спокоен сън. При липса на уиски домашна ракийка ако не употребявате алкохол , като вариянт "Б" може да прибегнете до чай от липа или по-добре от лайкучка. :-)
  • 9 Дама

    3 0 Отговор
    Доказано за сърцето помага смес от мента, глог и валериан (шишенце Neuropan) под формата на билкови хапчета в аптеката. Иначе е добре да се пие на гладно чай от мащерка, лайка, маточина... успокояват сърдечностдовата и нервната система. Уискито също е добър вариант за сърцето... но в умерени количества, разбира се!
  • 10 чай от диви чушки

    1 1 Отговор
    Направо за марули ни взехте.
  • 11 🕵️‍♀️🕵️‍♀️🕵️‍♀️

    0 2 Отговор
    Зааа здраветоо на сърцетоооо... пииийте кръв!