Last news in Fakti

19 Ноември, 2018 17:32 6 617 11

Нова теория за произхода на водата на Земята

  • вода-
  • водород-
  • астероиди-
  • слънцето-
  • нов източник-
  • планети-
  • теория

Геолозите смятат, че са открили пренебрегван до сега източник

Нова теория за произхода на водата на Земята - 1
Снимка: shutterstock

Водата на Земята може да е била донесена както с астероидния материал, паднал върху планетата ни, така и от газа, останал при формирането на Слънцето. Това твърдят учени в ново изследване, публикувано в Journal of Geophysical Research: Planets.

Новото откритие може да даде на учените важна информация, която да помогне за проучването на други планети и възможността на тях да има благоприятни условия за възникването на форми на живот.

Екип воден от Стивън Деш от щатския университет на Аризона, поставя под съмнение широко възприетите идеи за астероидния произход на водорода във водата на нашата планета. Учените предполагат, че водородът може отчасти да идва от облаците прах и газ, останали след сформирането на Слънцето.

Досега много учени подкрепяха теорията, че цялата вода на Земята идва от астероиди, главно защото съотношението на деутерий, по-тежкия водороден изотоп, към нормалния водород е сходно в океанските и астероидните проби.

Разбира се, химическият подпис на океана е близо до това, което се намира в астероидите, но това може да не е цялата история, обяснява Деш.

„Това е малко сляпо място в теорията“, казва той и допълва: „Когато хората измерват съотношението в океанската вода и виждат, че е доста близо до това, което намираме в астероидите, винаги е било лесно да повярваме, че всичко идва от астероиди“.

Деш и колегите му казват, че по-скорошни изследвания показват, че водородът в земните океани не представлява целия водород на планетата. Проби, взети дълбоко изпод земята, близо до границата между ядрото и мантията, имат значително по-малко деутерий, което показва, че този водород може да има друг произход.

Благородните газове като хелий и неон, с изотопни подписи, наследени от слънчевата мъглявина, също са открити в мантията на Земята.

В новото изследване учените разработват теоретичен модел, който предполага, че преди няколко милиарда години големи астероиди, съдържащи вода, започват да се превръщат в планети, докато слънчевата мъглявина все още се върти около Слънцето.

Тези астероиди, известни като планетни ембриони, се сблъскват и нарастват бързо, докато в крайна сметка гигантски сблъсък създава достатъчно енергия, за да се стопи повърхността на най-големия от тях, създавайки океан от магма. Този обект в крайна сметка се е превърнал в планетата Земя.

Газовете от слънчевата мъглявина, включително водорода и благородни газове, са били извлечени от големия ембрион, покрит с магма, за да се образува ранната атмосфера на Земята. Водородът от мъглявината, който съдържа по-малко деутерий и е по-лек от водорода в астероидите, се разтваря в стопеното желязо на магмения океан. Чрез процес, наречен изотопно фракциониране, водородът е изтеглен към центъра на Земята. Елементът, който е привлечен от желязо, се доставя в ядрото от метала, докато голяма част от деутерийят остава в магмата, която в крайна сметка се охлажда и става мантия. Въздействията от по-малки ембриони и други обекти продължават да прибавят вода и обща маса, докато Земята достигне своя краен размер.

Този нов модел ще остави Земята с благородни газове дълбоко в мантията и по-ниско съотношение на деутерий към водород в ядрото, отколкото в мантията и океаните. Авторите са използвали модела, за да преценят колко водород произлиза от всеки източник. Те заключават, че по-голямата чест е астероиден водород, но част от водата на Земята, може би до 2%, наистина идват от слънчевата мъглявина.

Авторите казват, че тяхното проучване предлага нови перспективи за развитието на подобни на Земята други планети в други слънчеви системи, които може да не разполагат с достъп до астероиди, натоварени с вода, но все пак биха могли да получат вода чрез собствените си мъглявини.

„Този модел предполага, че е неизбежно образуването на вода и то може да се случи на всяка достатъчно голяма скалиста екзопланета в друга слънчева система и това е много вълнуващо“, казва Юн Уу, друг от авторите на новото проучване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Набожния

    7 11 Отговор
    Глупости! Господ я е донесъл водата за да пият евреите Адам и Ева!!
  • 2 Водопроводчика

    11 2 Отговор
    Не си правете труда да търсите разни версии..............цялата истина е че във ВиК е имало авария и от там се е натрупала много вода ........и добре че са я овладели навреме щото можеше цялата планета да е залята.............
  • 3 Гост

    12 5 Отговор
    Писна ми под всяка научна статия да чета коментари на пълни тъпанари! ПИСАНЕТО НА КОМЕНТАРИ НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!
  • 4 Йордан Йорданов

    0 4 Отговор
    Още преди 10-на години се приемаше че част от водата е дошла от астероидите. Според някой учени, земята при своето си сформиране, не е била на сегашната си орбита. И именно заради това съотношението на деутрий и водород е такова. В даден момент земята е била на такова разстояние. Основната версия, че водата идва солта в астероидите долители до земята има един дефект според мен. Къде е всичката сол тогава

    Коментиран от #6

  • 5 Иво

    11 0 Отговор
    Всичко написано е само теория.Истината която е доказана но се крия от НАСА.Е,че водата е дошла от едно кладенче в МАкедония.След време ще се излезе всичко на яве и тогава...
  • 6 Болярка

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Йордан Йорданов":

    Солта в Световния океан достатъчна ли е?!

    Коментиран от #10

  • 7 Експерт

    7 2 Отговор
    Стига лъжи ! Какви са тези проби взети на границата между ядрото и мантията на Земята ? Това са 3000 км ! Максималната дълбочина на сондиране до сега е 13 км ! Аман от измислени американски "учени" , с техните налудничави теории ! Явно се мъчат да оцеляват , като нашите от БАН ..

    Коментиран от #11

  • 8 onq s konq

    2 0 Отговор
    Язе съм учил навремето че кога е станала земята вода не е имало ама как е дошла не знам щото баш тогава ме беше фанал грип и пропуснах
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Йордан Йорданов

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Болярка":

    Определено не. Теорията, че астероидите са донесли солни кристали а във всеки солен кристал е имало капка вода.... Излиза , че солта трябва да бъде няколко десетки пъти повече от водата.... Виш, за кометите съм съгласен. Но интересно, тях всички ги забравя.
  • 11 Йордан Йорданов

    1 0 Отговор

    До коментар #7 от "Експерт":

    Аааа според мен са имали предвид между мантията и земната кора... Просто, тоя дето е писал това и го е превеждал от английски не вижда разлика между Тея понятия :).