4 665 7

Африканско племе разказа за срещи с хора-риби (СНИМКИ)

Африканско племе разказа за срещи с хора-риби (СНИМКИ)
Снимки: Shutterstock

На територията на Мали в Африка живее едно малобройно племе. Заради трудния достъп до него то дълго е живяло в пълна изолация от останалия свят, а хората са запазили голяма част от начина си на живот от преди столетия до сега.

Хората в племето се занимават със земеделие, отглеждат рогат добитък, развиват ковашки и грънчарски занаят. Но необичайното при тях е, че те притежават удивително дълбоки познания за Космоса и при това при пълното отсъствие на каквато и да е специална технология.

Според предположенията, племето догони обитава тези земи още от 1300 години от новата ера. Преди това техните предци са живели на по поречието на Нигер на територията на сегашен Судан.

Идвайки на новото място те прогонили намиращите се там по-ранни племена, заимствайки от тях някои неща от културата им - например езика им. Числеността на населението на догоните в днешно време достига 200 хиляди души.

Те строят домовете си в подножията на планините от глина и с плоски покриви. Сред обичайните постройки има и т. нар. мъжки домове с ниски покриви - направени са така, че по време на спорове мъжете да не могат да се изправят в целия си ръст. Има и женски, "менструални" домове, които се намират в края на селищата. Сред племето се практикува женско и мъжко обрязване.

Африканско племе разказа за срещи с хора-риби (СНИМКИ)

Африканско племе разказа за срещи с хора-риби (СНИМКИ)

Независимо, че част от догоните са приели исляма, а останалите - християнството, те се уважават взаимно, пазят и предават от поколение на поколение своите познания за устройството на света. По време на 30-те години на миналия век с догоните е живял дълго време френския етнограф Марсел Гриол. Именно на него те решили да открият тайните си познания.

Твърди се, че старец на име Оготемели в продължение на 32 дни общувал с французина, показвал му гравираните на камъните карти на звездното небе и много точно му разказвал за устройството на Слънчевата система и съществуването на спътника Юпитер и пръстена на Сатурн. По-късно Гриол описва всичко това в книга.

За най-основна звезда от небето догоните смятали Сириус и го наричали "пъпа на света". Според техните легенди Сириус била тройна звездна система. Догоните знаели дори и за откритата неотдавна Сириус Б. Те имали информация дори за това, че тази звезда имала невероятна плътност - един кубически сантиметър от нея тежал цели 50 тона.

Най-интересното е откъде тези хора са могли да получат подобни знания, без да разполагат с никакви уреди или техника за наблюдение. При това много от откритията им не били познати на света до 20-ти век.

Африканско племе разказа за срещи с хора-риби (СНИМКИ)

Някои изследователи и самите догони смятат, че много отдавна от Сириус са дошли на Земята пришълци, които са установили контакт с техните предци, за да могат да предадат важната информация. Според преданията тези пришълци били полухора - полуриби. Дишали през вода, която съхранявали в специални шлемове. Тези същества и летящите чинии са изобразени на пещерните рисунки на догоните, които датират отпреди повече от 700 години.

Африканско племе разказа за срещи с хора-риби (СНИМКИ)

Африканско племе разказа за срещи с хора-риби (СНИМКИ)

Друга интересна подробност е, че племето има цели четири календара - на Слънцето, на Луната, на Сириус и на Венера. Догоните и до днес смятат, че пришълците ще се върнат обратно на Земята, но вече в човешки облик.

Веднъж на 50 години догоните отбелязват празника Сиги. Те изработват за него специални, дървени маски и смятат, че честванията им съвпадат с момента, в който светът се обновява. След празника не унищожават маските, а ги пазят прилежно.

Именно и по техния брой малкото външни посетители на племето са успели да установят момента, в който неговите членове за първи път са започнали да празнуват подобни тържества.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • курвоазие
  Отговор
  1 12:02  30.11.18
  Тези са като плъхчо,цял живот в изолация,сега се осъвременява с нещо по съвременно уж....!Съмнява ме....!
 • Elf
  Отговор
  2 12:18  30.11.18
  Интересна информация. В "Хрониката Акаша" на Рудолф Щайнер е споменато за това, че сме дошли от древна планета наречена Сириус.
 • 1234
  Отговор
  3 12:41  30.11.18
  У нас няма хора-риби, но има в изобилие хора-маймуни.

  Коментиран от #5


 • Пеньо
  Отговор
  4 12:46  30.11.18
  Женското обрязване е изключително варварски обичай с едничката цел, жените да не получават удоволствие от секса. Практикува се от най-изостаналите племена и религии.
 • Даа
  Отговор
  5 12:53  30.11.18

  До коментар #3 от "1234":

  Мръсни гадове.Крадат краварски технологии явно.Време е за демокрация там.Е ако си купят ракети или самолети Тръмпирания може да пропусне тая година.Другата ще видим.
 • Пешо
  Отговор
  6 18:46  30.11.18
  Тия са Македонци,да знаете :)
 • Мизиец
  Отговор
  7 20:04  01.12.18
  В древен Египет Сириос също е имал особено значение.

Напиши коментар:


Публикувай