2 Декември, 2018 11:14 20 434 13

Опасната закуска: 8 храни, които НЕ трябва да ядем на празен стомах

  • стомах-
  • празен стомах-
  • храна-
  • закуска-
  • опасно-
  • зърнени храни-
  • диета-
  • отслабване-
  • здраве-
  • здравословно

Експертите съветват да започваме деня си с ядки и зърнени култури

Опасната закуска: 8 храни, които НЕ трябва да ядем на празен стомах - 1
Снимки: Shutterstock

Когато сме гладни, сякаш няма никакво значение с какви продукти разполагаме, а най-важното е да се изядат възможно най-бързо. Експертите обаче съветват да сме предпазливи в такива случаи. Все пак не всички храни са подходящи за закуска на празен стомах. Причината е, че някои могат да ви навредят.

Много от вас ще бъдат разочаровани, защото сред "враговете" на закуска е дори и кафето. Любимата гореща сутрешна напитка на мнозина е по-добре да се остави настрана за малко. За да не допуснем фатални грешки, съветваме ви да се запознаете с други продукти, които трябва да ядете в средата на деня.

Правилното хранене е основата на здраво тяло. Също така е важно не само това, което ядете, но и когато го направите. Експерти диетолози изготвиха списък с продукти, които не препоръчват да се ядат на празен стомах.

Кафе

Опасната закуска: 8 храни, които НЕ трябва да ядем на празен стомах

Всички любители на кафето предпочитат да започнат сутринта с чаша прясно сварено кафе. Но те дори не подозират, че това е вредно за организма им. Кафето предизвиква прекомерно производство на стомашен сок, което уврежда лигавицата. Най-лошите последици са гастрит или язви. Това не означава, че трябва да откажете тази освежаваща напитка. Просто изчакайте, докато закусите.

Сладко

Опасната закуска: 8 храни, които НЕ трябва да ядем на празен стомах

Най-популярната закуска е нещо сладко. Известните френски кроасани с кафе са доста предпочитан вариант. Все пак се въздържайте от тях, ако не искате да поканите диабета. На задстомашната жлеза е трудно да произведе голямо количество инсулин, за да се разгради глюкозата, ако това трябва да се случи веднага след събуждане. Така че опитайте да замените шоколада с нещо по-малко вкусно и задоволително.

Зелени зеленчуци

Въпреки популярното вярване, че всички зеленчуци са много полезни, трябва да знаете, че могат да ви навредят рано сутрин. Суровите зелени зеленчуци съдържат аминокиселини, които агресивно засягат стомашната лигавица. По-добре е да направите гарнитура от зеленчуци за основно ястие по-късно през деня.

Домати

Те съдържат много киселина, поради което се отделя много стомашен сок. По този начин ще си гарантирате не само дискомфорт, но и киселини. Подобен ефект има консумирането на ябълки, картофи и цитрусови плодове на празен стомах.

Банани

Опасната закуска: 8 храни, които НЕ трябва да ядем на празен стомах

Този плод, изяден на празен стомах, може да наруши функционирането на вашата сърдечно-съдова система. Яжте банани след основната закуска. Полезните витамини ще бъдат по-добре усвоени от тялото ви.

Продукти от дрожди

Тази категория продукти включва главно печивата. И това е най-лошият избор на бърза закуска, ако сте гладни. От тези продукти тялото страда от повишено образуване на газове. Ще почувствате дискомфорт и тежест.

Газирани напитки

Опасната закуска: 8 храни, които НЕ трябва да ядем на празен стомах

Не забравяйте, че напитките, особено студените и газирани, имат отрицателен ефект върху метаболизма. Експертите съветват, преди да започнете закуската, да изпиете чаша вода със стайна температура. Това ще помогне на процеса на храносмилане.

Пикантна храна

Храната с много различни подправки няма да донесе никакви ползи на стомаха ви рано сутрин. Пригответе се за болка, киселини и храносмилателни разстройства.

Какво съветват експертите да се яде сутрин?

Обърнете внимание на различни зърнени култури. Те са източник на витамини, полезни микроелементи, което означава енергия и сила. Не забравяйте и за ползите от обикновените яйца. Между другото, този нискокалоричен продукт ще привлече вниманието на тези, които следят фигурата си. Също така консумирайте различни видове ядки.

Опасната закуска: 8 храни, които НЕ трябва да ядем на празен стомах


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Премиер

    38 14 Отговор
    До всички заблудени герберисти.Защо герб не гласуват закона за лустрацията,защото те са също от бкп и дс.

    Коментиран от #3

  • 2 Джигит

    65 3 Отговор
    Много е полезно шкембе чорба за закусла и повече чесън препоръчвам го на всички в обслужващия сектор някак си тонизира.
  • 3 КГБ Териер

    14 20 Отговор

    До коментар #1 от "Премиер":

    Тебе не трябва да те лустрират а да те каст... продажно НПО!! Безплатна каст....

    Коментиран от #6

  • 4 Майкя

    10 5 Отговор
    Язе на детето мо връчвам един чоколат за закуска с количка и заминава за скуул
  • 5 веселяк

    57 1 Отговор
    Значииии, за пенсионерите, да започват деня с кашу, лешници и бадеми и тогава да се нахвърлят върху хайвера, омарите и трюфелите. Иначе ще им стане тежко на стомасите и ще си докарат някой инфаркт на минискуса.

    Коментиран от #8

  • 6 Премиер

    7 6 Отговор

    До коментар #3 от "КГБ Териер":

    Знам истината много боли когато си живял в заблуда.
  • 7 Аз съм

    8 5 Отговор
    Поредната ЛЪЖА!.. Зеленчуци или плодове ЗАДЪЛЖИТЕЛНО се ядат на гладно, поне половин час преди основното. Иначе за другите неща мога да се съглася.
  • 8 Философ

    6 2 Отговор

    До коментар #5 от "веселяк":

    Много точно казано!
  • 9 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    13 0 Отговор
    Да иначе казано яжте пирони
  • 10 столетник

    12 0 Отговор
    Яжте каквото ви се яде, организма на всеки е различен и немогат да се дават рецепти под общ знаменател. Тялото само подсказва кое е полезно и кое нее.
  • 11 БОБЪРА

    7 0 Отговор
    Най добре БЪДЕТЕ ГРИЗАЧИ !!! Ядки глупости и СИЕ - човек е роден да бъде катерица ! Умрете с достойнство като КАТЕРИЦА консмирала до последно ЯДКИ !!!
  • 12 vasik atanasova

    2 0 Отговор
    само ми ги дайте тези неща дето не трябва да се ядът
    всичките на един път ще ги изплюскам оха )
    нека да ми е лошо
  • 13 Кексчето

    1 0 Отговор
    Ям ,пия каквото ми сака душа и съм добре.Кифлички ,банички ,понички ,бананчета,шоколадчета,пшеничка, фуражче.Е пак един живот е😉