3 Декември, 2018 17:17 15 241 6

Най-полезният зеленчук за здраво сърце и кръвоносни съдове

  • цвекло-
  • сърце-
  • кръвоносна система-
  • полезно-
  • зеленчук-
  • здраве-
  • сърдечно-съдовата система-
  • пречиства

Чаша сок от плода на това растение понижава кръвното налягане

Най-полезният зеленчук за здраво сърце и кръвоносни съдове - 1
Снимки: shutterstock

Има растение, чиито вълшебни свойства ще подобрят работата на сърцето и кръвоносните ви съдове, особено ако вече сте прехвърлили 40-те. За да се предпазите от онези заболявания, които идват с възрастта, е добре да включите този кореноплоден зеленчук в ежедневната си диета.

Кръвоносната система работи непрекъснато, доставяйки кислород до всяка клетка в нашето тяло. Начинът ни на живот и напредването на възрастта обаче, оказват своето влияние върху и често пъти нарушават правилното ѝ функциониране.

Именно тук на помощ идва червеното цвекло.

Най-полезният зеленчук за здраво сърце и кръвоносни съдове

Червеното цвекло е богато на най-различни и изключително полезни вещества, които оказват особено благоприятно влияние върху работата на сърдечно-съдовата система.

То има свойството да разширява кръвоносните съдове и да подпомага притока на кръв до всички части на тялото.

Заради високото си съдържание на магнезий, то регулира състоянието на кръвоносните съдове и не позволява образуването на тромби.

Цвеклото също така участва и в очистителните процеси на черния дроб, жлъчката и далака, както и в образуването на червени кръвни клетки. Органичният хлор в състава му го прави перфектно пречистващо средство, особено за бъбреците и лимфата в организма.

Освен това в състава си има сапонини, които се борят с "лошия" холестерол, както и витамин U, който се оказва особено полезен при процесите на зарастване на язви.

Не на последно място този супер полезен корен е с изразено противоалергично действие.

Сокът от цвеклото оказва особено благотворно въздействие върху работата на сърдечно-съдовата система, като разширява кръвоносните съдове и понижава артериалното налягане. Ако пиете по една чаша на ден ще подобрите кръвоснабдяваното на мозъка и ще забавите развитието на множество старчески заболявания като деменцията, например.

Най-полезният зеленчук за здраво сърце и кръвоносни съдове

Ето и една здравословна рецепта с червено цвекло, която ще се отрази чудесно на кръвоносната ви система за кратко време:

Квасът от червено цвекло помага при лечение на анемии, предотвратява образуването на тромби, предотвратява развитието на неблагоприятни бактерии, помага за по-добра работа на черния дроб и бъбреците. Най-добре е да се пие половин чаша два пъти дневно, преди хранене.

Нужни продукти (за 3 литра квас):
- 3-4кг червено цвекло (избирай средни на големина, твърди, свежи глави)
- 5-6 големи скилидки чесън
- 2-3 големи дафинови листа
- 10-12 топчета бахар
- 2-3см корен от джинджифил
- 2-3 супени лъжици натурален ябълков оцет (мътен, с майка)
- 3-4 литра чиста, най-добре изворна вода (без хлор)

Начин на приготвяне:
- Ще се нуждаете от чист 5-7 литров съд — емайлирана тенджера или от неръждавейка, или голям стъклен буркан/глинено гърне.
- Изтъркайте с гъба или четка цвеклото, след което го нарежете на филийки с дебелина около 5 мм. Можете и да го обелите, ако смятате, че е по-правилно.
- Обелете чесъна и разрежете всяка скилидка на 4.
- Обелете джинджифила и го нарежете на тънки ивички.
- Сложете в буркана нарязаното цвекло, чесъна, джинджифила, добавете дафиновите листа и бахара, налей толкова вода, че да покрие съставките, долей ябълковия оцет. Сложете отгоре чинийка, поставете върху нея нещо тежко, за да не изплуват резените на повърхността. Поставете съда на топло — близо до печката в кухнята или върху парното — за около 3-5 дни. Притискайте от време на време капака, за да разбъркате деликатно кваса.

По време на ферментацията е нормално на повърхността да се образува пяна (бяла, бежова, кафеникава), трябва да я отстранявате, като внимателно я изгребвате. След 3-ия ден започнете да пробвате кваса — в зависимост от условията (топлина, влажност, проветривост и т.н.) квасът узрява за различно време, затова не може да се даде точно време за завършването на процеса по ферментация. Ето по какво ще познаете, че квасът е готов.

Върху него вече не се образува пяна (ферментацията е приключила), придобил е сладникаво — кисел вкус и е станал по-гъст на консистенция. Цветът на кваса е станал наситен и при сипване в прозрачна чаша, по стените ѝ остава светло лилав филм.

Не бързайте ако мислите, че още не е достатъчно ароматен и наситен — изчакай ден-два, това няма да развали или да навреди на сместа.

Когато прецените, че е готов, е време да го прецедите. През гъсто сито или с помощта на парче марля, прецедете цялата течност. Налейте я в стъклени бутилки или буркани. Ако има шанс да изпиете цялото количество за седмица, може да не го прибирате в хладилника и да не затваряте съдовете. В противен случай затворете съда и го приберете в хладилника. Когато вадите кваса от хладилника, трябва да изчакате да се затопли до стайна температура, преди да го консумирате.

Най-полезният зеленчук за здраво сърце и кръвоносни съдове

Вероятно се чудите, какво да правите със самото цвекло, останало след прецеждането на кваса. Има няколко варианта:

1. Пускате цвеклото през сокоизстисквачка и прибавяте сока към кваса.
2. Настържете цвеклото с ренде и добавете към него настъргана ябълка, ситно нарязан кромид лук, сок от половин лимон, зехтин, както и натрошени орехи и/или малко майонеза по желание. Получената смес е страхотна разядка.
3. Можете и повторно да залеете цвеклото и да си правите още една порция квас


Поставете оценка:
Оценка 3.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 джими

    17 2 Отговор
    настъргано на саладка с морков и ряпа е най-добро.

    Коментиран от #5

  • 2 Радо

    1 5 Отговор
    Публикувано във факти.бг: То има свойството да разширява кръвоносните съдове и да подпомага притока на кръв до всички части на тялото......До абсолютно всички органи ли подпомага притока на кръв цвеклото?

    Коментиран от #3

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Лимонад

    3 1 Отговор
    Някой да обясни статията на хората с разширени вени. Че при жените е масово вече
  • 5 Редактор

    6 0 Отговор

    До коментар #1 от "джими":

    Пише се салатка, а не саладка
  • 6 Пенчо

    3 0 Отговор
    И РИКИЯТА Е ПОЛЕЗНА БРЕ ПУСТИНЯЦИ