3 854 3

Сензационен метод убива рака за секунда

Разработва се нова технология, която да бори рака много по-бързо от модерните методи на лечение

Сензационен метод убива рака за секунда
Снимка: Shutterstock

Нова технология, създадена на базата на ускорител и разработена от лабораторията SLAC и университета в Станфорд, има за цел да намали страничните ефекти на раковата лъчева терапия и нейната продължителност.

Учените са разработили новия метод за лечение на рак чрез лъч, при който продължителността на облъчването се намалява от няколко минути до по-малко от секунда. Революционната технология ще намали времето за лъчева терапия и ще бъде много по-ефективна от традиционните методи за лечение, пише Eurek Alert.

Вградена в бъдещи компактни медицински устройства, технологията би могла да помогне лъчевата терапия да стане по-достъпна в целия свят.

Сега екипът от експерти е получил финансиране, за да продължи с два проекта за разработване на възможни лечения на тумори - единият, използващ рентгенови лъчи, а другият - протони.

Идеята зад двете е да се унищожат раковите клетки толкова бързо, че органите и другите тъкани да нямат време да се движат по време на прилагане на терапията. Това намалява вероятността радиацията да повреди здравата тъкан около туморите, като направи радиационната терапия по-прецизна.

"Използването на облъчваща доза, продължаваща по-малко от секунда, ще бъде най-добрият начин да се избегне непрекъснатото движение на органи и такъни, за да не бъдат засегнати те. Това ще даде значително предимство, в сравнение с методите, които използваме днес", заяви Били Лу, доцент по радиационна онкология в Станфордския университет по медицина.

"Виждали сме при мишки, че когато прилагаме радиационната доза много по-бързо, ефектът от елиминирането на тумора е по-добър. Ако получените резултати се потвърдят и при хората, това ще бъде революция в областта на лъчелечението. Днес милиони пациенти по света получават само палиативни грижи, защото нямат достъп до лечение за рак. Надяваме се, че нашата работа ще допринесе за възможно най-доброто лечение на повече пациенти на повече места", разказва Лу.

Проектът, наречен PHASER, не само ще намали времето за терапия, но също така ще елиминира възможните странични ефекти на лъчелечението.

По-рано британските лекари са започнали да прилагат за диагностициране и лечение на рак на белите дробове уникална технология за радиочестотна аблация, която преди това се използвала за лечение на аритмии и други сърдечни заболявания.

Операцията се извършва с помощта на гореща игла - с помощта на този инструмент се извършва бърза биопсия, резултатите от която се обработват в рамките на две седмици.


Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
 • Meganoob BG
  Отговор
  1 14:22  05.12.18
  Сигурно е и за достъпна цена:D
 • 2 16:11  05.12.18
  Този коментар е премахнат от модератор
 • Рентгенолог в онкологична болница
  Отговор
  3 19:36  06.12.18
  Авторката просто се е загубила в превода.

Напиши коментар:


Публикувай