2 164 6

Защо е полезно да ядем най-малко 5 фурми на ден?

Консумацията на фурми в умерени количества може да донесе много ползи за здравето

Снимки: shutterstock
Снимки: shutterstock
Милена Трачева

Фурмите са един от онези плодове, които са хем ужасно вкусни, хем изключително полезни за нашето здраве. Сладкото лакомство е добър източник на витамини и минерали и в същото време е естествен заместител на рафинираната захар и подсладителите, заради което се препоръчва от много медицински специалисти.

Фурмите са важен източник на енергия и в това отношение превъзхождат всички останали плодове. Но има и друго — в плодовете на финиковата палма се съдържат абсолютно всички витамини, с изключение на витамин Е. В състава им участват и много минерали и микроелементи като фосфор, калций, магнезий, танин, желязо, йод, цинк, мед и др., както и цели 23 незаменими аминокиселини, които отсъстват в повечето плодове.

Във фурмите има комплекс от витамини, които укрепват имунитета и повишават издръжливостта на организма. Освен всичко това тези "вълшебни" плодове на пустинята съдържат активни антиоксиданти.

Снимки: shutterstock

Заради значителните количествата на захар и фруктоза (около 75% — най-висок процент в сравнение с останалите плодове), те осигуряват на тялото много енергия. Това ги прави и незаменим помощник в битката с килограмите, нормализирането на нивата на кръвната захар, като наред с това те могат значително да намалят риска от диабет.

Според диетолозите 10 фурми на ден са напълно достатъчни, за да осигурят на организма необходимите количества магнезий, мед и сяра за деня, 1/2 от дневната норма желязо и 1/4 от необходимия калций.

Плодовете на финиковата палма не само намаляват нивото на вредния холестерол, но същ така могат да го променят.

В 5 големи фурми се съдържат 18% от нужните фибри за деня. Ако ежедневно приемате това количество фурми, ще подобрите метаболизма си и ще пречистите тялото си от токсини и шлаки.

Съдържанието на калий, магнезий и мед в сушените плодове спомага за доброто функциониране на вътрешните органи. Калият е незаменим за сърцето и намалява риска от инсулт и инфаркт. Медта е необходима за метаболизма, а магнезият участва в храносмилането и усвояването на хранителни вещества.

Освен това фурмите съдържат много витамини, особено витамини В5 и В6, витамин А.

Фолиевата киселина, която също присъства в състава на фурмите, е полезна за бременните жени, тъй като участва в образуването на нервната система на ембриона.

Плодовете съдържат и никотинова киселина, която осигурява жизнена активност на клетките, подобрява концентрацията и паметта.

Доказано е, че фурмите съдържат рекордно количество полифеноли, които играят важна роля в превенцията и лечението на заболявания като рак, остеопороза и сърдечносъдови болести.



Коментари

Коментарите са сортирани от стари към нови
  • РАСТЕНИЕВЪД
    Отговор
    1 11:58  06.12.18
    Вдна костилка от фурмичка слага се в памуче памучето се налажнява и слага на топло място задължително се следи влагата на памука склд известно време покълва и се сади като Финикова Палма
  • Джуган
    Отговор
    2 12:00  06.12.18
    Като изям пет фурми - на сутринта се събуждам голям и твърд. Като не изям - същата работа.
  • Усмивката
    Отговор
    3 12:06  06.12.18
    Фурмите също така са и важен источник на доходи.Особенно около коледните християнски празници
  • Радо
    Отговор
    4 12:07  06.12.18
    4me

    Коментиран от #5

  • ГГХ
    Отговор
    5 12:47  06.12.18

    До коментар #4 от "Радо":

    4ty 4me 4you
  • Метгонтан
    Отговор
    6 21:34  07.12.18
    Защото има гепани количества на митниците затова. Сега трябва да се продадат , и започва облъчване на упщиствоту

Напиши коментар:


Публикувай