Last news in Fakti

8 Декември, 2018 05:44 17 193 40

Шопската салата била пагубна за организма?! (СНИМКИ)

  • храни-
  • комбинират-
  • опасно-
  • здраве-
  • комбинации-
  • разболеят

Тези комбинации от храни могат сериозно да ви навредят, ако ги консумирате често

Шопската салата била пагубна за организма?! (СНИМКИ) - 1
Снимки: shutterstock

Дори малките деца знаят, че смесването на някои храни, като например осолена риба и млечни продукти, може да доведе до стомашно неразположение и проблеми с храносмилането. Съществуват още стотици подобни комбинации, които е по-добре да не опитвате.

Вижте тези 7 особено опасни хранителни комбинации, които могат не просто да ви накарат да се почувствате зле, а да ви вкарат право в болница.

Сандвич и кафе

Шопската салата била пагубна за организма?! (СНИМКИ)

Когато нямаме време да приготвим пълноценна закуска сутрин, често си правим сандвич на бързо, който изяждаме заедно с кафето. Това може и да е добра алтернатива на здравословната и обилна закуска, но всъщност не е никак полезна.

Ако сандвичът ви е с хляб и кашкавал или сирене, хранителните вещества от сиренето не се усвояват от организма.. Ако пък ядете сандвич със салам, докато пиете кафето си, има опасност след това да усетите дискомфорт и болки в стомаха. Ето защо не си заслужава да ги комбинираме. Ако все пак държите на сандвичите, по-добре ги хапнете със зелен или с билков чай.

Домати и краставици

Шопската салата била пагубна за организма?! (СНИМКИ)

Това е може би една от най-популярните комбинация за салата, особено през лятото. Броят се на пръсти хората, които не харесват комбинацията от пресни краставици и домати, подправени със зехтин или олио.

Последните научни изследвания обаче доказват, че тези два зеленчука са невъзможни за съчетаване. Причината е, че витамините, които се съдържат в тях, не могат да се усвоят от тялото, когато се консумират заедно.

Има и още една причина, заради която специалистите препоръчват да не комбинирате доматите и краставиците, а да ги ядете по отделно. Заедно те увеличават образуването на соли в организма, които влияят неблагоприятно на бъбреците и спомагат за образуването на газове в стомашно-чревния тракт.

Картофи и месо

Шопската салата била пагубна за организма?! (СНИМКИ)

Картофите и месото изглеждат като една от най-вкусните и апетитни комбинации. Печени, пържени, на салата или на пюре, картофите са идеалната гарнитура, както към сочната пържола, така и към ястия като кавърма, например. Те може и да са вкусни заедно, но определено не се отразяват добре на тялото ви, защото са твърде тежка комбинация.

На стомаха ще му е нужно много време, за да да преработи едно такова ястие. Картофите съдържат много нишесте, което се смила с помощта на алкални ензими, които са необходими и при усвояването и разграждането на месото. Ето защо не трябва да се изненадвате, ако почувствате тежест и болка в стомаха, като и подуване на корема и киселини, след като се хапвали ястие от месо и картофи.

Ето защо специалисти по храненето препоръчват да смените картофите с друг зеленчук като аспержи, броколи, зелен фасул или тиквички.

Макаронени изделия и мляно месо

Шопската салата била пагубна за организма?! (СНИМКИ)

Подобни проблеми могат да възникнат и при консумирането на тестени изделия с мляно месо. Основната съставка в макароните, спагетите, лазанята и др., е брашното. Тези продукти съдържат и много нишесте, което ги прави трудно смилаеми, когато са в комбинация с месо. Ето защо, много хора изпитват тежест в стомаха след като са хапвали спагети болонезе например. Поради това е по-добре да ядете тестени изделия като отделно ястие.

Бира и ядки

Шопската салата била пагубна за организма?! (СНИМКИ)

Крекери или ядки — това е едно от любимите мезета за бира на много хора. Тази комбинация обаче, се отразява зле на организма. Хрупкавите бисквитки и ядките съдържат много сол, която така или иначе не е полезна за здравето. Солта увеличава усещането за жажда и водят до дехидратация. Това на свой ред кара човек да пие още и още бира, в опита си да потуши това усещане. Ето защо е по-добре да не комбинирате солени храни с бира.

Мляко и ананас

Шопската салата била пагубна за организма?! (СНИМКИ)

Заквасените плодове помагат за забавяне на храносмилането, особено сутрин. Освен това ананасите съдържат ензим, наречен бромелаин, който в комбинация с мляко може да доведе до интоксикация на тялото. Ето защо следващият път когато си приготвяте закуска с кисело мляко и плодове, е по-добре да замените южния плод със сушени кайсии или сливи.

Мляко и банан

Шопската салата била пагубна за организма?! (СНИМКИ)
Снимки: shutterstock

Тази комбинация е особено популярна сред почитателите на здравословния начин на живот. Бананите са не само вкусни, но и много полезни плодове, а в комбинация с мляко се превръщат в супер храна .

Въпреки това някои специалисти по хранене вярват, че двата продукта трябва да се консумират отделно един от друг. Причината, че когато се приемат заедно те взаимно си пречат и тялото не може да получи максимална полза от тях. Бананите помагат за забавяне на храносмилането, а млякото се абсорбира по-бързо от организма, ако го пиете отделно.

Шопската салата била пагубна за организма?! (СНИМКИ)
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гад

    136 4 Отговор
    90% от статията са ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ !!!

    Коментиран от #4, #28, #32

  • 2 бай хой

    134 4 Отговор
    пагубни са химикалите в храните на lidl и kaufland
  • 3 Pompev

    51 4 Отговор
    Миленчеее,взе да пишеш кат вестник ,Kво да е,.Знаеш ли кой тоo вестник?Виж в нетa......пагубни са химикалите в храните на lidl и kaufland
  • 4 Справедлив

    59 2 Отговор

    До коментар #1 от "Гад":

    Прав си! Това, че при някои комбинации (цитирам:)"тялото не може да получи максимална полза" от храните далеч не означава, че комбинацията е "пагубна за организма" !
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Pompev

    59 3 Отговор
    Що не пишеш за вредните ГМО храни,за консервантите,оцветителите,подобрителите И че големите вериги масово продават отрова в 90 % от храните.Що а!Щот та е страх.Щото И вие сте част от системата И засегнеш ли интересите на монопола най малко сайта ви ще бъде изхвърлян от тройката.А за личното наказание ти си знаеш кво ша е.Пишем общи работи-кой пр..нал,кой са нас..л,кой кого нае..л,ама истинските теми ги обикаляме а...
  • 7 Коко

    58 2 Отговор
    Специално за шопската аз я консумирам с ракийка и не е вредна
  • 8 гощо

    9 25 Отговор
    Казва се разделно хранене.СУПЕР е практилувам го от години.Седиш си в форма а си хапваш яко. Ма вие си тъпчете картофи с месо и не му мислете ахахахахахха.....

    Коментиран от #27

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Eee

    19 3 Отговор
    Кой ви кара да пишите тия глупости?
  • 12 Qwerty

    26 2 Отговор
    Тези счупиха тъпомера. Еваси!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Лаком дол

    14 2 Отговор
    Пача,шкембе,кебапчета,шопен салатен,ракия,все вредни за здравето неща които ще си ги хапвам и пийвам сладко,сладко!
  • 15 Ventura

    27 3 Отговор
    Да бе, баба и дядо са яли
    само салата Айсберг, Брюкселско зеле, аспержи
    и затова са откарали до преклонна възраст!
    Айде стига глупости.
    Не трябва да се преяжда,
    това е истината.
  • 16 Боби

    15 2 Отговор
    " Последните научни изследвания обаче доказват " - видя ли някъде тази фраза , бързо увеличавам консумацията на " изследваните " продукти по 2 причини :
    - 100 % са полезни , просто някой си е платил статия за да " наплюе " конкуренцията
    - пада им цената , защото доказано хората са социално-стадни животни и спират да се купуват.
    Така се случи с телешкото ( луда крава ) , свинското ( сега реабилитират сланината ) , пилешкото ( заради птичия грип ) , сьомгата ( защото я гледат в аквариуми ) , куп плодове и зеленчуци , заради модерните им заместители от Азия , Южна Америка и др.
    Следвам следните принципи :
    - мъдростта на дедите ни - хранителния режим на майки , баби и прабаби , постепенно се реабилитира, спомнете си какво са ви слагали на масата преди 20 , 30 , 40 години .
    - не ям череши през Ноември ( от ЮАР ) , обичам плодовете и зеленчуците естествено отгледани в Б-я през съответния сезон .
    Те , заедно със билките растящи по нашите земи излъчват най-силна аура и имат електромагнитни и енергийни качества с сходна честота до тази на нашия организъм.
    - Всеки има интуиция , вслушвайте се в гласа на тялото си и не прекалявайте ( преяждайте ) с храната. В морето от предлагане , намерете чисти от химикали продукти ( не е лесно , но всеки с неговия си избор и философия ).
    - И последно - живота не е само материя - потърсете вашата същност отвъд името и формата. Разбирането за това ще ви направи по-смели , състрадателни и отговорни .
  • 17 Никола

    12 2 Отговор
    Хахаха! Тази пък написала чак и "СНИМКИ" ахахахха!!!
    И само погледнете статията:
    1. Това е копи-пейст.
    2. Не е казала никъде от къде я е копирала!
    3. "Домати и краставици: Последните научни изследвания обаче доказват, че тези два зеленчука са невъзможни за съчетаване."
    НАПРАВО СИ Е НЕВЪЗМОЖНО. От 4 000 години никой не го е правил.
    Дано не го и прави!
    4. "Ядки и бира: Хрупкавите бисквитки и ядките съдържат много сол, която така или иначе не е полезна за здравето. Солта увеличава усещането за жажда и водят до дехидратация."
    Да, ние никога не сме яли ядки и не знаем, че са солени и не знаем солта до какво води. Тук може би съвети да ти е бил за 4-годишните?!? Надявам се!
    5. "Мляко и банан: Въпреки това някои специалисти по хранене вярват, че двата продукта..."
    Специалисти - вярват?
    И ти си една специалистка по статиите - като тези, които вярват само.
    Аре бегай тъпа пумио!
  • 18 Чичо Сам

    4 4 Отговор
    Доматът е плод !
  • 19 бойко

    9 2 Отговор
    да не се смесват кОр и пОтка
  • 20 Бира

    11 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Хрупкавите бисквитки и ядките съдържат много сол, която така или иначе не е полезна за здравето. Солта увеличава усещането за жажда и водят до дехидратация. Това на свой ред кара човек да пие още и още бира, в опита си да потуши това усещане. Ето защо...
    Ама нали точно затова ям ядки с бирата, за да пия още и още!
  • 21 Професор

    9 2 Отговор
    Аман от глупости,ям всички, тези ястия и не съм усетил да ми е зле...
    Това, със усвояването на витамините , е пълна лъжа...
    Забравили са да анализират, шопската салата с ракията ,как действа.
  • 22 Солта е полезна

    2 3 Отговор
    Защото Хидретира клетките, свързва повече вода! Дехидратирани те клетки са нежизнеспособни. Излишната, неусвоена сол се изхвърля, отделя. Безсолната храна е безвкусна
  • 23 никси

    3 1 Отговор
    пагуби са защото ядем отровни храни в бьлгария соя и комсерванти защото всичко е внос нащо си беше по качествено унищожихте умишлено животните на с разни евтаназии и това се получава на практика някои да печели внос от вьн кьдее нащо производство
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 жжж

    7 1 Отговор
    то и дишането в края на краищата води до смърт.

    Коментиран от #26

  • 26 zliat

    7 2 Отговор

    До коментар #25 от "жжж":

    А авторката сигурно се къса да яде тези комбинации или е на слънчеви батерии? 1001 глупости!!!!!!!
  • 27 Емил

    3 6 Отговор

    До коментар #8 от "гощо":

    Аз пък съм вегетарианец - хайде да се мерим кой е в по-"форма"! Разделното хранене, но с консумация на месо е ИЗКЛЮЧИТЕЛНО вредно за психиката - това е като да се прочистиш и след това да се натъпчеш с отрова! Да ти е живо и здраво тялото, то за психиката се вижда!
  • 28 незнайко

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Гад":

    Едва ли са 90%, може и да са повече ! Бай хой е написал истината !!!
  • 29 Веган

    1 1 Отговор
    Внишават ни че всичко хубаво е вредно ... и да живеем е вредно, но някои изкарват до 100 години със шопска, кафе, сандвичи, бира, ядки месо и всичко "вредно" описано в сататията ...значи не е вредно , може би за да живеем до 200г трябва да увеличим хапването :)
  • 30 vasik atanasova

    2 4 Отговор
    това е вярно
    но пък много е вкусно
    и как да се откажеш от тях

    Коментиран от #38

  • 31 кон с главобол

    3 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Причината е, че витамините, които се съдържат в тях, не могат да се усвоят от тялото, когато се консумират заедно.
    Един бърз преглед в нета и се установява, че доматите и краставиците съдържат едни и същи витамини.
    Как не ви мързи да пишете такива простотии без изобщо да ги проверите първо.
  • 32 Хайл

    1 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гад":

    99%
  • 33 Каквоооо

    3 0 Отговор
    Значи, като прочета тук някоя статия и си казвам: Е, по-голяма глупост от това не може да се напише. И на другия ден вие ме опровергавате с още по-голяма глупост. Кои са тези "специалисти", които говорят тези неща? Ама нищо вярно няма в това, което сте публикували. Нищо. Например, естествените соли в краставиците и доматите са едни и същи, защото това са минерални соли, които се съдържат във водата - над 90 % от доматите и краставиците са вода. Друг е въпросът, ако върху салатата изсипете една солница сол.
    Кажете ми колко плащате за такива статии, за да ви напиша статия, в която ще има верни неща.
  • 34 ЛУД ВРАБЕЦ

    3 0 Отговор
    По голяма олигофрения скоро не бях чел !
  • 35 ЛУД ВРАБЕЦ

    4 0 Отговор
    Писането на такива статии е пагубно за организма щот хората УМИРАТ от СМЯХ .
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 кукумяв

    0 0 Отговор
    шопската салата без ракия или узо е вредна на 100%
  • 38 2beer or not 2beer

    0 0 Отговор

    До коментар #30 от "vasik atanasova":

    Датс дъ куесчън, Танасова
  • 39 Телевизора на Елвис

    1 0 Отговор
    Пробвайте банана да го запивате с червено винце.
    Много интересен ефект се получава. Не важи за разни меки китки, къде не им държи цвайтера, че може да стане беля от такава комбинация.
  • 40 МАК

    0 0 Отговор
    Еййй аман от такива ГЛУПОСТИ!!