Last news in Fakti

10 Декември, 2018 13:26 7 399 4

Безброй и 1 приложения на солта, които могат да ви изумят

  • сол-
  • приложения-
  • съвети-
  • употреба

Зеленчуците увират бързо и запазват до голяма степен хранителната си стойност, когато се варят в подсолена вода

Безброй и 1 приложения на солта, които могат да ви изумят - 1
Снимки: shutterstock

Солта не е само за готвене. Тя е естествен продукт с безброй приложения, които всяка домакиня трябва да изпробва поне веднъж. В миналото нашите баби са я използвали като почистващо средство в дома, а други дори са стигали по-далеч, като с нейна помощ са поддържали кожата си блестяща.

Знаете ли, че с помощта на солта можете лесно да се отървете от мравките, ако са нападнали дома ви? Нужно е само да посипете малко сол около вратите и прозорците, както и на всички места, където сте виждали досадните насекоми и те ще изчезнат като с вълшебна пръчица.

Солта много добре абсорбира влагата и с нейна помощ може лесно да решите проблема с високата влажност в дома си.

Ако смесите сол с ябълков оцет, ще получите разтвор, с който можете да излъскате до блясък повърхности от месинг, мед и сребро.

С 2 чаени лъжици сол, разтворени в литър топла вода, ще получите отличен "препарат", с който да измиете прозорците на къщата или автомобила. А ако разтворите солта в гореща вода, ще можете лесно да отстраните натрупаните по тръбите мазнини и мивката вече няма да е запушена.

С парцал, напоен със солена вода, завесите и килимите ви ще изглеждат като нови. Ефектът наистина е зашеметяващ.

Безброй и 1 приложения на солта, които могат да ви изумят

Можете бързо да освежите изкуствените цветя, независимо дали са от автентична коприна или по-често срещания вид от найлон, като ги поставите в хартиена торбичка с ¼ чаша сол. Разклатете внимателно торбата няколко пъти и вашите цветя ще се появят толкова чисти, колкото са били в деня, в който сте ги купили.

Ако добавите сол към прането, ще предотвратите свиването на тъканите. Този метод е особено полезен, когато сушите дрехите си на слънце.

Трябва да почистите саксия, за да я ползвате отново? Вместо да създавате кална бъркотия с вода, просто поръсете саксията с малко сол и изтъркайте сухата мръсотия с твърда четка.

Новата сламена метла ще се запази по-дълго време, ако се накисва в кофа с топла солена вода. След около 20 минути я извадете и я оставете да изсъхне.

Освен това, солта може да се използва и като козметично средство. Замърсените пори на кожата на лицето са истински бич за съвременната жена, тъй като води до много проблеми, сред които възпаление, акне и дори преждевременно състаряване на кожата.

Безброй и 1 приложения на солта, които могат да ви изумят

Ефективността на маските със сол се дължи на химическия състав на този необичаен хранителен продукт. Попадайки върху кожата, кристалите на солта проникват дълбоко, дразнят клетките и ги принуждават да се регенерират по-активно. Същите тези кристали, "пътешествайки" по кожата, прилепват към мръсотията и при измиване се отстраняват заедно с нея.

Безброй и 1 приложения на солта, които могат да ви изумят

Йодът дезинфекцира и убива бактериите. Минералите в състава на морската сол активно участват в процесите, които протичат под повърхността на кожата и ги активизират. Оказвайки подобно прекрасно въздействие, маската със сол не само ще изчисти лицето ви, но и ще го подхранва и ще се грижи за него.

Добавете малко сол към зехтина, нанесете получената смес на лицето си за 2 минути, след което измийте с топла вода. Подобна регенерираща скраб е много полезна за кожата.

Абразивността на обикновената готварска сол върши чудесна работа за пречистването от пърхот, преди да се измиете с шампоан. Хванете солницата, разклатете я, така че солта да падне върху вашия сух скалп. След това, масажирайки я втрийте в косата си. Ще откриете, че сте свършили добра работа със сухата, лющеща се кожа и сте готови за шампоан.

Ако случайно имате разни проблеми в устата или ви мъчи зъбобол, разтворете малко сол в топла вода. Ще получите великолепна вода за уста. Жабурете се, задръжте за няколко минути разтвора в устата си, след което изплакнете.

Ако смесите сол и сода за хляб, ще получите ефективно средство, с което да избелите зъбите си. Трябва обаче да знаете, че то е много абразивно и за да не повредите емайла на зъбите си, не трябва да го използвате много често.

Безброй и 1 приложения на солта, които могат да ви изумят


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 арджентата

    10 1 Отговор
    Интересно и полезно. Благодаря :)
  • 2 Радо

    9 2 Отговор
    Аз използвам солта основно за направата на туршии и пастърма.
  • 3 Bubbles

    3 4 Отговор
    Освен това когато например се порежеш и ти потече кръв, слгаш малко сол на мястото и кръвта се съсирва за нула време.
  • 4 Дядо

    3 3 Отговор
    Аз я ползвам за вдигане на кръвното , рекорда ми е 170/100.