11 Декември, 2018 05:45 15 768 4

12 от най-красивите водопади в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

  • водопади-
  • красиви-
  • забележителности-
  • природа

Списъкът със спиращи дъха водопади далеч не се изчерпва с изброените тук

12 от най-красивите водопади в света (ВИДЕО/СНИМКИ) - 1
Снимки: shutterstock

Водопадите са едно от чудесата на природата. Те са сред най-красивите творения на природата — забележителности, които се омагьосват туристите от цял свят със своите невероятни и уникални звуци и движения. Всеки водопад е уникален и неповторим.

Тези прекрасни природни обекти съществуват под всякакви форми и мащаби. Много хора, които биха посетили Африка, само за да зърнат водопада Виктория. Няма човек, който да не е чувал за Ниагарския водопад... но списъкът далеч не се изчерпва с тях.

Води има навсякъде, където има реки и достатъчно високи места, от където водите им да се спускат — невероятни и впечатляващи водопади, пред които всеки би загубил ума и дума от възхищение.

Вижте едни от най-красивите водопади в света:

Съдърланд, Нова Зеландия

12 от най-красивите водопади в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

В Нова Зеландия има водопад, наречен Съдърланд. Той се намира на Южния остров и се смята за един от най-красивите и мистериозни водопади в света. Да се стигне до него не е лесно, но си струва. Тясната струя вода лети надолу от височина 580 метра, заобиколена от гъста зеленина и скали.

Плитвице, Хърватия

12 от най-красивите водопади в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

Водопадите се намират в националния парк "Плитвице" в Хърватия. Не са много високи, но красотата им е прочута в цял свят. Има стотици водопади, които образуват едно невероятно красиво кътче, земен рай.

Златните водопади, Исландия

12 от най-красивите водопади в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

Водопадите Гълфос, известни още като "златните водопади" ни пренасят в студена Исландия. Страната на леда ни поднася един от най-красивите водопади на света. Гледката е уникална, а реката сякаш изчезва в безкрайна бездна, падайки от водопадите.

Ниагара, САЩ

12 от най-красивите водопади в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

Когато говорим за величествени водопади, няма как да не споменем Ниагарския водопад. Той е един от най-известните водопади в света. Разделящ САЩ и Канада, този величествен водопад привлича хиляди туристи всяка година. Ниагара се състои от три части – Канадски (Хорсшу) и Американски водопади и Брайдъл Вейл, и е най-големият в Северна Америка. Макар и не много висок (50 метра), водопадът Ниагара е много широк.

Кайетур, Гвиана

12 от най-красивите водопади в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

Водопадът се намира в Гвиана и се издига на 226 метра височина. Привлича много туристи с факта, че в продължение на километри има само природа.

Анхел, Венецуела

12 от най-красивите водопади в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

Това е най-високият непрекъснат водопад в света, който се спуска от височина от 979 метра. Анхел е разположен на територията на Венецуела и се намира на ека Чурун. От юни до декември, когато е дъждовният период, Анхел е изключително живописен водопад, докато през останалата част от годината той е тънка струя вода. Той е под закрилата на Юнеско.

Игуасу, Южна Америка

12 от най-красивите водопади в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

Водопадът разделя Бразилия и Аржентина и предлага невероятно гледка и 275 каскади, създадена от реките Игуасу и Парана. Водопадите се простират на дължина от 2,68 км., обградени от тропическа дъждовна гора. Всяка секунда водопадите изхвърлят средно по 1500 куб. метра вода. През месец март по време на дъждовния период, то може да достигне 12 хил. кубически метра вода в секунда. „Игуасу“ означава „Голяма вода“.

Виктория, Африка

12 от най-красивите водопади в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

Намира се на границата на Зимбабве и Замбия. Водите му падат от 108 метра височина и образуват една от най-красивите гледки на Земята. Уникалният водопад се намира на около 1 000 м. надморска височина, между горното и средното течение на река Замбези. Виктория може да се раздели на четири водопада — Дяволското перде, Дъгата, Главен водопад и Източното перде. Със своята дължина от 1,7 километра, водопадът е най-обширният в света.

Ханакапиай, Хавайски острови

12 от най-красивите водопади в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

Водопадът Ханакапиай е с височина от приблизително 91 метра и се намира на остров Кауаи (четвъртия по големина остров от Хавайските). Ханакапиай е описван като „прекрасен, но предизвикателен“.

Хавасу, САЩ

12 от най-красивите водопади в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

Водопадът Хавасу може да се види в известния природен обект в САЩ Гранд Каньон. Той е разположен близо до индианското селище Супай. Хавасу се спуска от 37 метра височина. Заради голямото съдържание на минерали във водата, Хавасу постоянно се променя и понякога се разделя на два водопада.

Райнфал, Швейцария

12 от най-красивите водопади в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

Намиращият се в Швейцария водопад Райнфал е най-големият в Европа. Райнфал се намира на горната част на река Рейн, близо до границата с Германия. Височината на водопада, както и при Ниагара, не е много голяма — 23 метра, но широчината му е значителна — 150 метра. През зимните месеци средният обем на водата, преминаваща през него, е 250 кубически метра в секунда, докато през лятото е 570 кубически метра в секунда.

Райското пръскало, България

12 от най-красивите водопади в света (ВИДЕО/СНИМКИ)

Това е най-големият водопад у нас. Разположен е в Стара планина под връх Ботев. Намира се в Национален парк „Централен Балкан“, в природния резерват Джендема. Събира води от снежните преспи, разположени под върха, които образуват река Пръскалска. Висок е 124,5 метра. Водопадът дава началото на приток на Бяла река, чийто водосбор влиза в резерват Джендема. В подножието на водопада се намира хижа Рай — изходен пункт за посещението му. Местността и природата са впечатляващи, а скалите привличат много любители на скалното катерене. И независимо от това, че е посещаван от многобройни туристи, водопадът и местността са запазили непокътнатия си и чист облик.


Поставете оценка:
Оценка 4.5 от 2 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Guðmundsson

    1 0 Отговор
    Ей поне 6 от 12 водопада трябваше да са от Исландия!
  • 2 Истинския Сладур

    2 0 Отговор
    Красиви дестинации,от които ти спира дъха!!!!Ако ги видя наистина,ще бъде още по добре!Ще отида с моя Рикардо...!!!!
  • 3 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    1 0 Отговор
    На острова на тиквата нема ли?или е забранил да се снима там
  • 4 оня с коня

    1 0 Отговор
    наи обичам костенските водопади с Ристе се загаджосахме там