10 Декември, 2018 14:49 3 455 8

Учени изпробваха универсална ваксина срещу рак

  • рак-
  • тестове-
  • универсална ваксина-
  • ваксина-
  • ваксина срещу рак

До 3 г. лекарството би могло да се прилага и върху хора

Учени изпробваха универсална ваксина срещу рак - 1
Снимка: shutterstock

Уникална ваксина, която унищожава раковите клетки и лекува организма, премина успешно първите лабораторни тестове.

Това съобщава екип от изследователи в Института за изследване на рака към Университета в Монреал, след успешни тестове на разработена от тях ваксина, която може да се бори с няколко вида рак, включително левкемия и рак на белите дробове.

Учени и експерти от цял свят работят по създаването на ваксина срещу рак от около 50 години, но до сега никой не бе постигал такъв изумителен пробив.

Противораковата ваксина, представена от канадските имунолози, е уникална най-вече заради едно от свойствата си - тя е способна да се "учи" в хода на лечението, съобщава сайтът MedicalXpress.

За да може Т-лимфоцитите да се обучат да унищожават по-ефикасно поразените от болестта тъкани, в засегнатия от рак организъм се вкарват специални "дефектни" гени.

Въпросните "антигени" били изолирани в засегнати от левкемия клетки, преди да бъдат обработени и накарани да дадат своя принос за унищожаването на ракови клетки. Ваксината позволила да се води борба с болестта на генетично ниво.

Точният механизъм не е описан, но канадските имунолози отбелязват, че в няколко опита с мишки експерименталната терапия довела както до частично, така и до пълно излекуване от различни видове рак, включително левкемия.

Очаква се към изпитания на ваксината върху хора да се пристъпи през следващите две-три години.

Учените поясниха, че генетичните особености на човека изискват да се извърши по-задълбочено изследване.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кикимора

    17 1 Отговор
    Нарича се лекарство! Ваксината е профилактика преди да настъпи болестта!!!
  • 2 ГосТ

    5 1 Отговор
    Всъщност, механизмите много точно са описани в journal of translational medicine. Става въпрос за дизайн на антигени от некодиращи участъци на ДНК , които понякога могат да дават белтъчен продукт. Това е иновативен подход, който изключително разширява възможностите за дизайн на антигени за имунотерапия.
  • 3 ГосТ

    6 2 Отговор
    Нека отново подчертая,че медицината се движи напред благодарение на молекулярните биолози, химиците и физиците,ако някой се чуди какво точно правят т.нар. учени.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 Русенец

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "ГосТ":

    Абсолютно!
  • 5 3333

    0 1 Отговор
    А дано ама надали.
  • 6 BatkoPsihopatko

    1 2 Отговор

    До коментар #3 от "ГосТ":

    Абе на колкото и образован да се правиш, анти-гени и анти-тела не са едни и същи неща, и съответно да твърдиш че това е "ваксина" е смешно.

    Все едно да ваксинираш сакати с протези против недъга... "Чакай да ваксинирам тоя дядо с един бастун"

    Коментиран от #7

  • 7 Хихи

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "BatkoPsihopatko":

    Личи си ти колко си умен! Това да имаш недъзи не те прави болен! Направи разлика между недъг и болест. Ако не можеш,почети малко! Ако не помогне,жалко .
  • 8 Аз съм легенда

    0 0 Отговор
    Ще ви се случи случка с тия "антигени"!