10 Декември, 2018 16:49 7 493 22

Разкриха как и защо е изчезнал 90% от живота на Земята

  • вода-
  • животни-
  • планета-
  • видове-
  • растения-
  • природа-
  • кислород-
  • океани-
  • масово измиране

Учени обясниха масовата смърт на видовете преди 250 милиона години

Разкриха как и защо е изчезнал 90% от живота на Земята - 1
Снимки: shutterstock

Повече от 90 процента от всички организми, обитавали някога нашата планета са изчезнали за изключително кратък период от време, а причината за това изглеждаше неразгадаема… до сега.

Тъй като новите видове се развиват, за да се вместят в постоянно променящите се екологични ниши, по-старите видове изчезват. Но степента, в която видовете измират съвсем не е постоянна. Най-малко хиляда пъти през последните 500 милиона години, между 50 и 90 процента от всички видове на Земята са изчезвали за секунди. Макар тези масови измирания на видове да изглеждат катастрофални, те всъщност отварят път за появата на нови форми на живот на планетата.

Така например се появяват динозаврите. Тяхното царство на Земята идва след едно от най-големите масови измирания на видове, случило се преди 250 милиона години.

През годините учените откриват и изследват някои от най-вероятните причини за масово измиране на видове — наводнения, вулканични изригвания, сблъсъци с астероиди или драстично спадане на морското равнище. Разбира се съществуват и други причини за масово изчезване на живи организми, като глобалното затопляне, глобалното захлаждане, изригване на метан и аноксични събития — когато земните океани губят кислорода си.

Сега учените смятат, че са разбрали каква е била причината, довела до най-голямото масово измиране на видове и се притесняват, че климатичните промени, които човешката дейност е създала, водят планетата ни към подобна гибелна съдба.

Разкриха как и защо е изчезнал 90% от живота на Земята

Най-известното и изследвано масово измиране на видове се случва между периодите Креда и Палеоген, преди около 65 милиона години. Тогава измират динозаврите и това дава възможност на бозайниците бързо да се развият и да населят Земята с най-различни и разнообразни видове. Но преди това има едно още по-голямо и смъртоносно събитие.

Преди около 250 милиона години, около 90% от живота в океаните и моретата и близо 70% от живите организми на сушата изчезват при катаклизъм, който днес наричаме Великото измиране на видовете. Учените отдавна предполагат, че то е било предизвикано от масови вулканични избухвания, но причините и начинът, по който този катаклизъм се е случил, продължават да тормозят умовете на учените и пред тях стоят множество неизвестни.

Ново проучване, публикувано в последния брой на списание Science, твърди, че може би е намерило отговор на въпроса. Авторите на статия са използвали сложни компютърни симулации, за да разберат какво се е случило, след изригването на вулканите.

Според получените данни, екипът от университета на Вашингтон е установил, че това е довело до повишаване на нивата на парниковия въглероден двуокис се е увеличил 12 пъти повече от днешното ниво, както и до повишаване на температурата на водата в океаните с около 11 градуса по Целзий. Това е направило водата гореща и бедна на кислород и е убило почти целия океански живот.

Учените са анализирали десетки съвременни видове, за да видят какво би се случило с тях в по-топла и бедна на кислород вода.

Притеснението на специалистите е, че подобен сценарий очаква планетата ни, ако глобалното затопляне не бъде ограничено. Ако парниковите емисии останат на сегашните нива, до 2300 г. ще станем свидетели на 35 до 50 процента от изчезването на видовете през голямото измиране в пермския период.

Разкриха как и защо е изчезнал 90% от живота на Земята

Според палеонтолога Пол Уигнол от университета на Лийдс и най-мрачният сценарий не очаква 10 градуса затопляне. Затова би трябвало да ни делят хилядолетия от такова изчезване на видовете. Той обаче добави, че би било достатъчно лошо да бъдат достигнати и 10 процента от този брой.

Днес много учени се опасяват, че планетата ни се приближава към шестото масово измиране на видове в своята история. А вината за тази глобална смъртоносна катастрофа, може би най-бързо случващата се от всички предходни, пада право върху раменете на човечеството. Според учените до 2100 г. човешката дейност като замърсяване, изсичане на горите и прекомерен риболов могат да доведат до изчезване на повече от половината морски и сухоземни видове в света.

Разкриха как и защо е изчезнал 90% от живота на Земята


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Koko

    12 7 Отговор
    Не думай, направо за първи път разбирам че сме виновни за нещо :Д
  • 2 Зевзека

    13 8 Отговор
    Айде пак масали................
  • 3 Гоуст

    14 4 Отговор
    Явно и динозаврите, хранещи се с месо, са били виновни, за да предизвикат природен катаклизъм. Гадни месоядни... хахаха
  • 4 стоян

    13 3 Отговор
    Открили как преди 250 милиона гд -Тия за толкова ли тъпи ни мислят
    Чудят се по какъв начин да ни наложат нови еко такси с такива лъжи за парникови газове А на вулканите кой ще им спре газовете
  • 5 ванката

    9 5 Отговор
    откритието се казва бойко борисов...
  • 6 Зелено човече

    10 3 Отговор
    Явно динозаврите за да изчезнат от парниковия ефект са карали коли отделящи много газове или просто не е имало хищници и тревопасни, а всички са го карали само на бобец... хахаха
  • 7 Бат Благо Жизъса

    5 1 Отговор
    Миленче, мила.. Обичам те 💓
  • 8 Чичо Тони

    7 1 Отговор
    Обърках се. "най-малко 1000??? пъти през последнит 500 милиона години между 50 и 90% !!! ..." И по-долу - "очаква се шестото масово измиране...". ???

    Коментиран от #12

  • 9 Фактоскоп

    10 0 Отговор
    Преди няколко години австралийските крави бяха на прицел, че като пърдяли се увеличавал метана и трябвало да се плащат по-високи емисийни квоти...
  • 10 Фактоскоп

    4 0 Отговор
    Преди няколко години австралийските крави бяха на прицел, че като пърдяли се увеличавал метана и трябвало да се плащат по-високи емисийни квоти...
  • 11 Кикимора

    10 3 Отговор
    Следващото масово измиране може да засегне и човешкия вид. И тогава природата вероятно ще се съвземе и приспособи без нас!
  • 12 Хайл

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Чичо Тони":

    Удариха на висша математика...корен квадратен върху рибена чорба делено на мастика в скоби със салата...хванаха ни за месоядни канарчета 😉😂
  • 13 Психиатър

    11 1 Отговор
    Според много учени , четенето на подобни статии , води до тежка олигофрения .
  • 14 ЕКСПЕРТА

    5 3 Отговор
    МЕТЕОРИТА КОИТО Е ОФОРМИЛ МЕКСИКАНСКИЯ ЗАЛИВ Е БИЛ ГОЛЯМ КОЛКОТО ВРЪХ ЕВЕРЕСТ

    Коментиран от #15

  • 15 Бургазлия

    2 1 Отговор

    До коментар #14 от "ЕКСПЕРТА":

    А бургаския залив кой го е изкопал ?

    Коментиран от #16

  • 16 Цуци

    5 2 Отговор

    До коментар #15 от "Бургазлия":

    Бат'Боко ..и то самммм..
  • 17 Йордан Йорданов

    8 0 Отговор
    Тази хипотеза е известна на учените от доста години ( за първи път я чух преди 15 години), като трябва да допълня, че увеличението на океанската температура, според учените от десителиетия, е довело до разтапяне на метан... Което е увеличило многократно парников ефект. До автора на статията, като пишете статии по такива въпроси, вместо планета гледай поне веднъж месечно Дискавъри
  • 18 бббббб

    6 1 Отговор
    А,разкрихали как ще изчезне живота в България?!?!?
  • 19 Логично

    2 0 Отговор
    Нищо против учените обаче това което виждам е да циклят на едно място. В смисъл вземат най-достоверните хипотези и казват това трябва да е не може да е друго. Е то и аз мога да предположа нещо такова ако се замисли човек какво може да бъде??
    Или голям метеорит ако удари земята или огромен вулкан и двете след това водят до еднакви последици. Нито болести могат да засегнат множество видове нито земетресение да засегне голяма площ нито слънчевата активност може да е толкова променена.
  • 20 гуньо простия

    10 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: Ако парниковите емисии останат на сегашните нива, до 2300 г. ще станем свидетели на 35 до 50 процента от изчезването........ЩЕ СТАНЕМ СВИДЕТЕЛИ, през 2300г. ??? Дънкан ти ли си???
  • 21 Рамзес3

    5 0 Отговор
    Учените знаели.Времето не могат да познаят за утре знели преди милиони години.Искам да ги питам учените тая магазинерка отсреща ще ве даде ли няма ли да ве даде.ХАХХАХАА
  • 22 Гост

    7 0 Отговор
    Какво ни интересува какво ще стане,като сме егоисти и всеки мисли за собственото си съществувание...!Кекс,пари и рокендрол,може и чалга...и повече кютек...!!!