12 Декември, 2018 05:44 14 107 9

Най-полезните ферментирали храни

  • ферментирали храни-
  • ферментация-
  • кисело мляко-
  • кисело зеле-
  • пробиотици

Храни, като киселото мляко и киселото зеле, са богати на пробиотици, които се грижат за здравето на червата

Най-полезните ферментирали храни - 1
Снимки: shutterstock

Ферментиралите храни са най-добрият начин да заредите организма с витамини, минерали, пробиотици и ензими.

Добрите бактерии могат да подобрят храносмилането, да повишат имунитета, да подпомогнат тялото ви да запази килограмите си в норма и още куп други ползи за здравето. Редица изследвания очертават колко важни за здравето са тези мощни микроби, подпомагащи процеса на ферментация.

Известно ни е, че храни, като кисело мляко и зеле, са богати на пробиотици - добри бактерии, които растат по време на ферментационния процес.

Вижте в кои са най-полезните за вашето здраве ферментирали храни:

Кисело зеле — кой не обича тази вкусна зимна салата. Киселото зеле е и в основата на много български ястия. Направена от зеле и сол, тази ферментирала храна доставя здравословна доза пробиотици и фибри. Видовете, продавани в хладилни секции, ще имат повече пробиотици, отколкото рафтоустойчивите консервирани буркани.

Най-полезните ферментирали храни

Кимчи — това е традиционно корейско ястие, което може да бъде намерено и в специализирани ресторанти в България. Представлява ферментирали зеленчуци, основно зеле и наподобява българското кисело зеле, но с много добавени подправки — лют червен пипер, сок от чесън и лук, домати и други.

Най-полезните ферментирали храни

Кефир — ферментирала млечна напитка — вкусът й е като кисело мляко — кефирът е пълен с калций и пробиотици. Точно като киселото мляко, пробиотиците в кефира помагат за разграждането на лактозата, така че може да е по-лесно да се смила за хора с лактозна непоносимост. Кефирът е вкусен в сладкишите или сам по себе си.

Най-полезните ферментирали храни

Темпе — произвежда се от естествено ферментирали соеви зърна. Добър източник на пробиотици — и защото съдържа всички основни аминокиселини, той е пълен източник на вегетариански протеин.

Най-полезните ферментирали храни

Мисо — това е традиционна супа от японската кухня, която се прави от ферментирали соеви зърна. Най-голямата полза се крие в това, че мисо пречиства организма от вредните, нездравословни храни. Освен това супата подсилва и имунната система.

Най-полезните ферментирали храни

Кисело мляко — киселото мляко се получава чрез ферментация на мляко. Пробиотиците в киселото мляко помагат за усвояването на лактозата, така че ако имате непоносимост към лактоза, може да се насладите на кисело мляко. Освен това много компании вече правят опции за млечни продукти и вегетарианско кисело мляко, които съдържат пробиотици.

Най-полезните ферментирали храни

Ябълков оцет — може да ви се струва странно, че толкова обикновен продукт, като ябълковия оцет, е една от най-полезните съставки във вашата диета, но е така. Той представлява ферментация на дрожди и помага срещу запек и лошо храносмилане.

Най-полезните ферментирали храни


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Казанджия

    117 5 Отговор
    Най-полезен е ферментиралия гроздов сок , 2ра преварка , с ферментирали зеленчуци /туршийка/ и домашна сланинка с праз .

    Коментиран от #2

  • 2 Даммммм

    75 2 Отговор

    До коментар #1 от "Казанджия":

    Прав си...и ако всичко е домашно-направо си е върха. Върна ме години назад-когато всичко беше истинско-от хората та чак до киселото зеле и ракията.
  • 3 Радо

    23 1 Отговор
    Вече трета година правя перфектен ябълков оцет, рецептата ми е: 10кг. ябълки ги изчиствам от дръжките и семките/вътрешността, и ги нарязвам на дребно, после ги заливам с топла 8л. вода, в която е разтворен 1кг. захар, и това в едно 25-30л. бидонче - при ЗАТВОРЕН капак, за да не влизат мушички и други гадинки. Бъркам всеки ден с ръка и мачкам парчетата ябълки, колкото мога повече да се смачкат напълно. Ферментацията протича бавно, накрая правя един филтър от 2 пласта тензух/марля и по средата слой памук, и това в един кевгир, и прецеждам материала. После разливам оцета в шишета, след известно време се появява утайка, премахвам я внимателно.

    Коментиран от #5

  • 4 Drittes Reich

    11 1 Отговор
    "Кисело мляко — киселото мляко се получава чрез ферментация на мляко."

    Чудесно.
  • 5 сайдер

    2 1 Отговор

    До коментар #3 от "Радо":

    Не слагаш ли гъба?
  • 6 Радо

    5 0 Отговор
    Не съм слагал гъба, първия път нямаше откъде да я взема, гъбата започна до се самообразува към края на ферментацията, отначало я махах, че ми изглеждаше гадно, пихтиещо вещество, подобно на медуза, втория път също без гъба се получи, тази година сложих от миналата, бях запазил - същата работа, с гъба и без гъба, пак става, най-важното според мен е да се мачкат ябълките, докато се разложат напълно.
  • 7 Перър

    15 2 Отговор
    Киселото мляко е на първо място. А иначе и не малко коментари има за виното колко е полезно е не по дамаджана на сядане. Незнам каква е тази мания все да се търсят чужди продукти а много наши да се забравят. Например трушия от чесън...

    Коментиран от #8, #9

  • 8 ценител

    7 0 Отговор

    До коментар #7 от "Перър":

    Пил съм вина от целия свят/френско,испанско,италианско,аржентинско,новозеландско,калифорниско,българско/ но най-обичам домашно винце.Ако виното е направено като се спазват всички технологични изисквания и е вложен качествен материал ферментирал и отлежал във качествени съдове накрая се получава елексир който не можеш да намериш в никоя бутилка от магазина.
  • 9 ценител

    8 0 Отговор

    До коментар #7 от "Перър":

    И още нещо.Наистина по-вкусно от храна отгледана на наша земя и направена по стара традиция няма.Просто вкуса ни се е впил през вековете и колкото да бягаме и да експериментираме с кухни от цял свят накрая ценителите се връщат към оригиналният вкус с който са закърмени предците ни.