Ферментиралите храни са най-добрият начин да заредите организма с витамини, минерали, пробиотици и ензими.
Добрите бактерии могат да подобрят храносмилането, да повишат имунитета, да подпомогнат тялото ви да запази килограмите си в норма и още куп други ползи за здравето. Редица изследвания очертават колко важни за здравето са тези мощни микроби, подпомагащи процеса на ферментация.
Известно ни е, че храни, като кисело мляко и зеле, са богати на пробиотици - добри бактерии, които растат по време на ферментационния процес.
Вижте в кои са най-полезните за вашето здраве ферментирали храни:
Кисело зеле — кой не обича тази вкусна зимна салата. Киселото зеле е и в основата на много български ястия. Направена от зеле и сол, тази ферментирала храна доставя здравословна доза пробиотици и фибри. Видовете, продавани в хладилни секции, ще имат повече пробиотици, отколкото рафтоустойчивите консервирани буркани.
Кимчи — това е традиционно корейско ястие, което може да бъде намерено и в специализирани ресторанти в България. Представлява ферментирали зеленчуци, основно зеле и наподобява българското кисело зеле, но с много добавени подправки — лют червен пипер, сок от чесън и лук, домати и други.
Кефир — ферментирала млечна напитка — вкусът й е като кисело мляко — кефирът е пълен с калций и пробиотици. Точно като киселото мляко, пробиотиците в кефира помагат за разграждането на лактозата, така че може да е по-лесно да се смила за хора с лактозна непоносимост. Кефирът е вкусен в сладкишите или сам по себе си.
Темпе — произвежда се от естествено ферментирали соеви зърна. Добър източник на пробиотици — и защото съдържа всички основни аминокиселини, той е пълен източник на вегетариански протеин.
Мисо — това е традиционна супа от японската кухня, която се прави от ферментирали соеви зърна. Най-голямата полза се крие в това, че мисо пречиства организма от вредните, нездравословни храни. Освен това супата подсилва и имунната система.
Кисело мляко — киселото мляко се получава чрез ферментация на мляко. Пробиотиците в киселото мляко помагат за усвояването на лактозата, така че ако имате непоносимост към лактоза, може да се насладите на кисело мляко. Освен това много компании вече правят опции за млечни продукти и вегетарианско кисело мляко, които съдържат пробиотици.
Ябълков оцет — може да ви се струва странно, че толкова обикновен продукт, като ябълковия оцет, е една от най-полезните съставки във вашата диета, но е така. Той представлява ферментация на дрожди и помага срещу запек и лошо храносмилане.
Напиши коментар:
КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА
1 Казанджия
Коментиран от #2
06:07 12.12.2018
2 Даммммм
До коментар #1 от "Казанджия":
Прав си...и ако всичко е домашно-направо си е върха. Върна ме години назад-когато всичко беше истинско-от хората та чак до киселото зеле и ракията.06:42 12.12.2018
3 Радо
Коментиран от #5
09:24 12.12.2018
4 Drittes Reich
Чудесно.
09:25 12.12.2018
5 сайдер
До коментар #3 от "Радо":
Не слагаш ли гъба?10:32 12.12.2018
6 Радо
11:05 12.12.2018
7 Перър
Коментиран от #8, #9
12:46 12.12.2018
8 ценител
До коментар #7 от "Перър":
Пил съм вина от целия свят/френско,испанско,италианско,аржентинско,новозеландско,калифорниско,българско/ но най-обичам домашно винце.Ако виното е направено като се спазват всички технологични изисквания и е вложен качествен материал ферментирал и отлежал във качествени съдове накрая се получава елексир който не можеш да намериш в никоя бутилка от магазина.15:58 12.12.2018
9 ценител
До коментар #7 от "Перър":
И още нещо.Наистина по-вкусно от храна отгледана на наша земя и направена по стара традиция няма.Просто вкуса ни се е впил през вековете и колкото да бягаме и да експериментираме с кухни от цял свят накрая ценителите се връщат към оригиналният вкус с който са закърмени предците ни.16:02 12.12.2018