11 Декември, 2018 13:06 5 355 12

Агресивни шимпанзета, пуснати от лаборатория, живеят на свой остров (ВИДЕО)

  • шимпанзета-
  • лабораторни шимпанзета-
  • тестове-
  • заразени-
  • патогени-
  • американска лаборатория-
  • лаборатория-
  • изоставени-
  • остров-
  • либерия-
  • остривът на маймуните

Историята на лабораторните шимпанзета от Либерия напомня едновременно за "Планетата на маймуните и "Заразно зло"

Агресивни шимпанзета, пуснати от лаборатория, живеят на свой остров (ВИДЕО) - 1
Снимка: shutterstock

Те са огромни, агресивни и инфектирани с опасни болести. Колония от шимпанзета, пусната на свобода от американска изследователска лаборатория, днес живее изолирана на своя собствена „Планета на маймуните“ дълбоко в джунглите на Либерия. Маймуните обитават група островчета насред реката и плашат до смърт местните хора и туристите.

Историята за шимпанзета от Либерия е добре известна и често става тема на ожесточени дискусии и спорове.

Всичко започва през далечната 1974 г., когато Нюйоркският център за кръвопреливане (NYBC), създава лаборатория за тестване на вируси в страната. За целите на изследванията си, от лабораторията започват да ловят диви шимпанзета и да ги затварят в специално съоръжение. Години наред маймуните са подлагани на най-различни медицински експерименти и умишлено са били заразявани с най-различни опасни и дори смъртоносни заболявания, като хепатит и други патогени. Всичко това имало за цел да се подпомогне разработването на редица ваксини.

Но през 2005 г. лабораторията в Либерия е затворена и всички изследвания — прекратени. Оставал обаче въпроса с лабораторните шимпанзета, които нито можело да бъдат умъртвени, нито пък пуснати в естествената им среда в джунглата. Така било взето решението маймуните да бъдат "пенсионирани" на група малки островчета в естуара на реката, където редовно получавали вода, храна и грижи от доброволци, назначени от NYBC, за скромната сума от около 20 000 щатски долара на месец.

Но през март 2015 г., NYBC изведнъж спира финансирането на програмата за грижа, отричайки да има каквито и да е ангажименти към шимпанзетата. С това свое решение те обричат колонията, която към онзи момент наброява около 85 примата, на гладна смърт. Маймуните са затворници на собствения си остров. Там няма достатъчно храна и питейна вода, а те не могат да избягат, защото не могат да плуват.

Все пак колонията е спасена, след като няколко организации за правата на животните се вдигат и успяват да създадат доброволческа програма, която да осигури на шимпанзетата нужните храна, вода и грижи.

Островите, на които вече 13 години живеят „пенсионираните“ лабораторни маймуни, са познати сред местните жители като "Острова на маймуните". Днес те са дом на повече от 60 примата, които защитават територията си с всички възможни средства, пише The Sun.

Заразените шимпанзета не допускали никой да се приближи до бреговете им и реагират свръх агресивно на всеки външен. Заради това и местните избягват района и дори споменаването на името му буди у тях страх и безпокойство.

Все пак до най-големият остров, където се смята, че днес живеят всички примати, от време на време се доближават няколко смели местни жители, които носят храна и вода.

Агресивни шимпанзета, пуснати от лаборатория, живеят на свой остров (ВИДЕО)
Снимка Архив АР/БТА

Един от тези доброволци е Джоузеф Томас, който до 2014 г. се грижи за шимпанзетата от острова в продължение на 36 години. За всички тези години Томас, а и останалите гледачи, не виждат никаква заплаха в лицето на техните повереници.

Всички те знаят кога трябва да пристигне поредната доставка с храна и я чакат с нетърпение на брега всеки ден. Щом лодката с провизии наближи острова, обитателите му започват да издават радостни звуци и крясъци, да скачат и да пляскат с ръце, а по-нетърпеливите и емоционални животни се премятат по клоните на дърветата и тичат напред-назад по брега.

Дневното им меню включва разнообразие от плодове и зеленчуци като тикви, краставици, банани, асимана, ориз, захарна тръстика, круши и други, които се доставят веднъж дневно.

Агресивни шимпанзета, пуснати от лаборатория, живеят на свой остров (ВИДЕО)
Снимка Архив АР/БТА

Маймуните приемат хората радушно, слушат ги и дори си позволяват да ги прегръщат. Томас дава име на всяко шимпанзе в колонията. Саманта е най-възрастната женска и е на около 40 години. Други открояващи се имена са Джойс, Стюард, Дуно, Хелън, Ели, Ани и Тета.

Агресивни шимпанзета, пуснати от лаборатория, живеят на свой остров (ВИДЕО)
Снимка Архив АР/БТА

Всичко това обаче се променя коренно когато финансовата помощ за "Маймунския остров" е спряна.

За една година обитателите на острова са оставени на произвола на съдбата и трябва сами да се справят с липсата на храна и да се борят за своето оцеляване.

Тази година се оказва от огромно значение, защото през нея много от маймуните умират от глад, а оцелелите - подивяват.

Ето защо, след прекратяването на програмата от американската лаборатория и подновяването ѝ през 2015 г., повечето доброволци не смеят да слизат от лодките си, когато приближат бреговете на „Маймунския остров“.

Агресивни шимпанзета, пуснати от лаборатория, живеят на свой остров (ВИДЕО)
Снимка: shutterstock

Местните разказват, че щом маймуните почувстват заплаха от преминаваща край острова им лодка, те се втурват да защитават дома си с всички възможни средства, като най-често замеряли натрапниците с манго, а понякога и с камъни и клони.

Жителите от околните села обаче, се страхуват не само заради агресивното поведение на подивелите примати. Те предупреждават туристите да стоят далеч, защото всяко едно от тези животни носи различни щамове на заразни и смъртоносни болести, тествани върху тях и предците им докато живеели в плен в американската лаборатория.

Агресивни шимпанзета, пуснати от лаборатория, живеят на свой остров (ВИДЕО)
Снимка Архив АР/БТА

Местните разказват и други много по-ужасяващи истории. Твърдят, че е имало случаи, когато маймуните са убивали хора, а след това изяждали месото им.

"Направо ще ви изядат живи", твърди един от местните, който бил свидетел на едно от убийствата.

До колко може да се вярва на историите е спорно, защото част от тях звучат доста фантастично и въпреки това правдоподобно, особено ако се съди по страховития, почти чудовищен външен вид на някои от приматите.

Историята на шимпанзетата от Либерия напомня едновременно на научнофантастичните филми "Планетата на маймуните" и „Заразно зло“.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    14 0 Отговор
    не мога да повярвам..нещо различно от родни крими новини и информация за терзанията на някоя патка или пън. Чудесна статия.
  • 2 Пею горилата

    10 0 Отговор
    И при нас има шимпанзета само че са в парламента...........и са 240
  • 3 асддса

    6 0 Отговор
    Първо заразяват 100 маймуни, после ги гледат и харчат толкова пари за тях, докато на 50-100км африканците умират от глад и след това ходят да стрелят по овце, защото щяли да изядат растения и костенурки ?
  • 4 Shimp

    0 2 Отговор
    БРАВО!!!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Двете курви

    2 0 Отговор
    Агресивен секс и оттам СПИН дойде!Маймунски истории..!!!
  • 9 ГосТ

    8 0 Отговор
    Тъжно,като гледам снимките маймуните изобщо не са били толкова агресивни,но оставени без храна е нормално да подивеят. Типична хамериканска история. Всъщност те се отнасят и с хора по същия начин,та какво остава за маймуни. Какви злодеи има само...
  • 10 Gencho

    1 0 Отговор
    Част от маймуните пратили в Либерия, останалите си направили гета и се борят за равенство.
  • 11 Хайл

    1 0 Отговор
    Има едни 240 в парламента за този остров там...
  • 12 незнайко

    0 0 Отговор
    Точно това ще се случи, което е показано по филмите !!! С тях ни подготвят за бъдещето което сами си СТРОИМ !!! Може би не ние а тези които ни УПРАВЛЯВАТ ГЛОБАЛНО !!!