11 Декември, 2018 20:24 4 921 6

Самотният Джордж разкри тайната на дълголетието (СНИМКИ)

  • самотният джордж-
  • гигантски костенурки-
  • днк-
  • геном-
  • генни вариации-
  • генетични вариации-
  • дълголетие-
  • островите галапагос-
  • галапагоски острови

Гигантските костенурки от вида Chelonoidis abingdonii се смятаха за напълно унищожени на територията на Галапагоските острови

Самотният Джордж разкри тайната на дълголетието (СНИМКИ) - 1
Снимки: shutterstock

"Самотният Джордж" — последната от своя вид гигантска костенурка от островите Галапагос — разкри на учените тайната на дълголетието.

Самотният Джордж, който почина през 2012 г., бе последният представител на подвида гигантски костенурки Chelonoidis abingdonii, живял в плен. След смъртта си обаче, той остави на науката изключително ценно наследство — своето ДНК, Благодарение на него, сега международен екип от учени успя да дешифрира генома му, в който бе скрита тайната на дълголетието при тези костенурки.

"Изследването показва, че галапагоските костенурки притежават известен брой генетични вариации, свързани с възстановяване на ДНК. Конкретните еволюционни стратегии са свързани с увеличаването на продължителността на живота, и разширяват нашето познание за гените и онова, което определя стареенето на клетките", отбелязват от дирекцията на Национален парк „Галапагоски острови“.

"Разкриването на тайните, свързани с дълголетието на Самотния Джордж, могат да допринесат за вземането на по-добри решения при възстановяването на различни популации от костенурки на архипелага", каза директорът на парка Хорхе Карион.

В 15-годишното изследването са участвали учени от университета в Овиедо, Испания и университета Йейл в САЩ, както и експерти от Националния парк "Галапагос".

Техните констатации бяха публикувани на 3 декември в списание Nature Ecology & Evolution.

Генетичният анализ на ДНК-то на „Самотният Джордж” и проби, взети от други гигантски костенурки от Галапагос, които могат да живеят повече от 100 години в плен, е разкрило пред екипа нещо удивително. Тези създания притежават различни генетични вариации, свързани с възстановяването на ДНК, реакциите на имунната система при наличие на заплаха, както и способност да потискат рака. Тези генни варианти отсъстват при гръбначните животни с по-кратка продължителност на живот.

Самотният Джордж разкри тайната на дълголетието (СНИМКИ)

"Гигантските костенурки са сред най-дълголетните съвременни животни и затова трябва да са развили механизми, чрез които да намалят риска от заболявания като рак. Заради това те осигуряват отличен модел за изучаване на дълголетието и свързаните с възрастта заболявания", обяснява един от авторите на изследването — професор Лучано Бехегарай от Университета на Флиндер.

"Самотният Джордж продължава да ни учи дори след смъртта си", заяви Адалджиса „Гизела” Каконе, старши изследовател в катедра "Екология и еволюционна биология" в Университета Йейл, която също е един от авторите на това изследване.

Самотният Джордж разкри тайната на дълголетието (СНИМКИ)
Снимки: shutterstock

Самотният Джордж бе на около 120-130 години, когато почина в плен, на 24 юни 2012 година. Той бе смятан за последния представител на подвида Chelonoidis abingdonii, но няколко месеца след смъртта му бяха открити други 17 екземпляра на остров Изабела от архипелага, поясняват от Националния парк „Галапагоски острови“.

Между 30 000 и 40 000 костенурки от около 10 подвида гигантски костенурки, обитават архипелага. Някои от тях достигат дължина от над 1,80 метра и доживяват до над 180 години.

Самотният Джордж разкри тайната на дълголетието (СНИМКИ)


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 MelissaThompson

    2 42 Отговор
    Аз правя $ 86 на час, работейки от дома. Бях шокиран, когато съседът ми каза, че средно е $ 95, но виждам как работи сега. Сега чувствам толкова свобода, че съм мой шеф.

    Посетете ........>>>> www.Trade46.Com
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Разпичин

    19 2 Отговор

    До коментар #2 от "Иван":

    Мелиса се шокира от огромния ми член и го смука за без пари тя изкарва достатъчно на час от онзи сайт, за да може да си го позволи :)
  • 4 Истинския Сладур

    2 2 Отговор
    Костенурката има поколение...!!!!Това е добре,дано се движат правилно по траекторията си....!Мелиса не ме дразни,а други твари....!!!!!
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.