17 Декември, 2018 14:09 31 896 5

Ето какво се случва с тялото при тези необичайни признаци на диабет

  • заболяване-
  • здраве-
  • симптоми-
  • човешкото тяло-
  • необичайни-
  • признаци-
  • диабет

Срещат се няколко различни вида захарен диабет, като всеки има своите особености. Въпреки това основните са тип 1 и тип 2

Ето какво се случва с тялото при тези необичайни признаци на диабет - 1
Снимки: shutterstock

Захарният диабет е хронично, социалнозначимо заболяване, при което е повишено нивото на глюкозата в кръвта. Глюкозата е необходима за производство на енергия, което става във всяка клетка на тялото. Глюкозата от кръвта може да влезе в клетките само в присъствие на достатъчно количество инсулин.

Инсулинът е хормон, който се произвежда в т. нар. бета-клетки на задстомашната жлеза (панкреаса). Той има свойството да намалява повишената след прием на храна кръвна захар, като ѝ помага да влезе в клетката. Инсулинът е ключът, който отключва вратата на клетката, за да може глюкозата да влезе в нея и да се произведе енергия. Така е при хората, които нямат диабет.

При диабетиците има пълна или частична липса на производство на инсулин от панкреаса, както и нарушено действие на произвеждания инсулин.

Когато клетките не абсорбират достатъчно глюкоза, тя се натрупва в кръвта (хипергликемия), което води до усложнения в сърдечно-съдовата, нервната и други системи.

Захарният диабет има множество разновидности, но най-разпространените форми са 3:

Захарен диабет тип 1: дължи се на неспособността на тялото да произвежда инсулин.

Захарен диабет тип 2: дължи се на неспособността на клетките да реагират на инсулин, понякога в съчетание с понижено производство на хормона.

Гестационен диабет: проявяващ се по време на бременност.

Признаците на диабет тип II включват загуба на тегло, чувство на умора и повече от обичайното уриниране. Но също така е опасна и недостатъчна концентрация на глюкоза в кръвта, чийто симптом е необичайно усещане за изтръпване около устата.

Симптом на ниска глюкоза

Както се посочи по-горе, признак на диабет е усещане за изтръпване около устата. Това може да е един от първите предупредителни сигнали за ниски кръвни нива на захарта. Пренебрегваният опасен симптом може дори да доведе до припадъци или загуба на съзнание.

Ако почувствате изтръпване около устните, най-добре е веднага да проверите нивото на кръвната захар и да изядете нещо сладко, когато е твърде ниска. Това състояние е причинено от липсата на глюкоза, която е основният източник на енергия за човешкото тяло. Това състояние се нарича хипергликемия.

Други признаци на хипергликемия

Ниската концентрация на глюкоза често се свързва с диабет. Въпреки това, различни състояния (много от които са изключително редки), могат да причинят липса на захар в кръвта.

Основните характеристики на това състояние са, както следва: Хората с тежка хипергликемия изглеждат като пияни. Те могат да объркат думи и да се движат неадекватно. Те са дезориентирани, имат лоша координация на движенията. Онези, които имат бледа кожа и чувство на силен глад, също могат да бъдат изложени на риск. Струва си да се притеснявате, ако говорите често по време на сън.

Други предупредителни признаци включват тремор, изпотяване, разширени зеници и тревожност. Ако не вземете мерки, хипергликемията може да причини ненормално поведение, загуба на съзнание и дори зрително увреждане. Аритмия, високо кръвно налягане, гадене, повръщане, замайване, главоболие, респираторни нарушения също са възможни.

Диабетиците или хората с повтаряща се хипергликемия се нуждаят от спешна помощ, ако имат тежки симптоми или загуба на съзнание.

Класическите симптоми на диабет включват: често уриниране, особено през нощта; умора; жажда; бърза загуба на тегло без видима причина; сърбеж около половите органи.

Диабетът е състояние, което оказва влияние върху ежедневния живот на човек. Заради него може да се наложи да промените диетата си, да приемате редовно лекарствата и да се изследвате. Контролирането на кръвните нива на кръвната захар е много важно, тъй като диабетиците са изложени на по-голям риск от някои животозастрашаващи усложнения, включително сърдечни и бъбречни заболявания. По тази причина те трябва редовно да проверяват кръвното си налягане.

Ето какво се случва с тялото при тези необичайни признаци на диабет
Снимки: shutterstock


Поставете оценка:
Оценка 4 от 3 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Потев

    18 1 Отговор
    Онзи ден гледах едно предаване че в САЩ половината народ са диабетици, по всяка вероятност се дължи на вредната храна и наднормено тегло, и това вече няколко поколения. Ние след прехода вече имаме 2 такива поколения занемарен материал
  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Брат

    16 1 Отговор
    Малко сте объркали. Хипергликемия е много висока кръвна захар, а много ниска се нарича ХИПОгликемия.

    Коментиран от #5

  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 Nadejda Begovic

    1 4 Отговор

    До коментар #3 от "Брат":

    Да, точно е, че ниския захарен диабет се казва хипогликемия. На ясно е.