Last news in Fakti

17 Декември, 2018 15:11 6 135 21

100-годишен мъж сподели тайната на дълголетието си и удиви всички!

  • столетник-
  • здраве-
  • дълголетие-
  • тайна-
  • вино-
  • скара-
  • печено месо

Според британеца именно начинът му на хранене го е запазил толкова здрав и жизнен на такава достолепна възраст

100-годишен мъж от Великобритания удиви света със своята тайна за дълъг живот. Тя не се крие в редовни физически упражнения или специална диета, а в нещо доста простичко и смятано от мнозина за не толкова здравословно.

Артър Грисбрук твърди, че дълголетието му се дължи на неговото ежедневно меню, което включва мешана скара и две чаши червено вино. Сред любимите му храни са и яйцата с наденица, както и кафето, към което обаче винаги добавя мляко.

Мъжът, който живее сам откакто съпругата му е починала, се е научил да се справя с всичко. Той готви, чисти, пере и върши всяка друга домакинска работа сам.

Бившият инженер често е определян като много по-млад отколкото всъщност е и противно на мнението на лекарите, той е убеден, че това се дължи на начина му на хранене.

Ето какви са простите правила, по които живее Артър и които - по негови думи - са го запазили жив и здрав, без каквито и да е здравословни проблеми:

„Ям каквото искам, но не прекалявам. Слагам мляко в кафето и ям хляб с масло. Пия по 2 чаши вино с храната и предполагам, че това ми дава на организма ми достатъчно желязо. Чувствам се като в края на 70-те си години, а не като на 100. Човек е толкова стар, колкото се чувства.“

„Ям и пия каквото ми харесва и хич не ме интересува какво казват така наречените „експерти“. Вярвам в това, че нещата трябва да се вършат умерено. Често пъти пия на вечеря. Дори на моята възраст все още искам да живея възможно най-пълноценно и независимо. С времето гърлото на човек става по-тясно. Мешаната скара обаче, е много вкусна, готви се лесно и се яде лесно. Обичам и риба, и картофено пюре, но скарата най-много ми се услажда“, разказва възрастният мъж, който е дядо на двама внуци.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Кълвач

    49 5 Отговор
    Както казваше Чърчил: хубави пури, качествено уиски и никакво движение!

    Коментиран от #5

  • 2 БОБИ КОЧА

    71 5 Отговор
    Тайната е в това че е вдовец, и се наслаждава на спокойствието в живота!
  • 3 БАЙ ГАН4О

    72 8 Отговор
    С 200 лв пенсия няма как да ядеш каквото пожелаеш Гарантирано от ГЕРБ
  • 4 Шляхтиц

    18 4 Отговор
    Госпожо Трачева, много интересно ще ми е да прочета във Ваша статия как стогодишен човек ще се храни ЛЕСНО с мешена скара. Картофени, млечни, руски и всякакви други салати и пюрета наистина се консумират ЛЕСНО.
  • 5 джими

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Кълвач":

    и среща с жената след 11.00 сутрин и преди 18.00 вечер
  • 6 Компетентен

    24 3 Отговор
    Трябва да си доста наивен ( да не кажа глупав ) за да вярваш , че има рецепта за дълголетие .
  • 7 Инж.

    7 0 Отговор
    "Бивш инженер"? Може би в България журналистите са масово бивши и настоящи няма?
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Bubbles

    17 3 Отговор
    Няма тайна на дълголетието, можеш да пушиш по 5 кутии цигари и да пиеш по шише ракия всеки ден и да живееш до 100, а може да спортуваш, да се храниш здравословно и т.н. и да си пукнеш на 30.
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Ден на платените реклами

    7 1 Отговор
    Абе днес да не е ден на платените рекламни статии във факти. Една "статия" за това колко били полезни нитратите, тоест плюскай народе добре поръсени с нитрати марули и гмо зеленчуци, а сега "статия" за мешани скари и месища, която е ярък пример за логическа грешка - този е доживял до 100 години не защото яде месо, а въпреки това, защото е имал добър ген и късмет. Има и пушачи, които доживяват до 80-90 години, но са един на милиони и пушенето е причина за дълголетието им, а това, че са имали късмет и добър ген, който ги е запазил въпреки вредните пороци. Хора с такива гени и късмет са един на десетки милиони.

    Коментиран от #12

  • 12 Ден на платените реклами

    6 2 Отговор

    До коментар #11 от "Ден на платените реклами":

    Исках да кажа, че НЕ пушенето е причина за дълголетието им, а това, че са имали късмет и добър ген, който ги е запазил въпреки вредните пороци. Този старец е изключение, което само потвърждава истината, че продаваните днес и пълни с нитрити месища са вредни.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Радо

    8 1 Отговор
    Дядката просто има здрави/качествени гени и затова е дълголетник, съвременната медицина, колкото помага на хората, точно толкова и им вреди, като поддържа живи хора с лоши гени, и даже им позволява да се размножават...най-лошото е, че хора с болни гени се кръстосват съ хора със здрави гени, и накрая се получава пак болно/некачествено поколение....Природата никой не може да я излъже - Никога!!!...навремето в Спарта болните и недъгави деца са ги хвърляли от скалата - мислите ли, че им е било лесно да го направят/да вземат това решение???!!!

    Коментиран от #16, #18, #19

  • 15 оня с дроня

    2 2 Отговор
    Само секс,нонстоп,това е тайната. Питайте го тоя как е уморил бабичката...
  • 16 Приятно Кух

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Радо":

    Това с гените не е вярно. Чичо ми препуска като катър на 96, а брат му (баща ми) почина в съня си на 75. Нито е пиел, нито е пушел, нито по жени е ходил. Все за здравословно хранене говореше. Ето - двама брятя с еднакви гени. Къде е истината?
  • 17 Дядо

    4 0 Отговор
    Някой помни ли какво е истинска мешана скара?!
  • 18 Шляхтиц

    3 2 Отговор

    До коментар #14 от "Радо":

    Всяка стъпка на медицината към запазване на човешкия живот е престъпление против ЧОВЕШКИЯ ВИД. Видът се РАЗВАЛЯ, става все по-болен и некачествен. Не случайно се отпускат все повече средства за ЗДРАВЕ, а хората стават все по болни.
  • 19 Шляхтиц

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "Радо":

    В древна Спарта едно, че са топвали новородените в каца със студена вода и което оживее живее, но и жените са били почти ОБЩИ, имали са интимни контакти с много мъже. Медицински е доказано, че жени, които са имали контакт с двама или повече мъже , раждат по-жизнени, адаптивни деца. Конкуренцията и борбата за надмощие си казват думата.
  • 20 Дедо1

    1 0 Отговор
    Само оня от горе казва кой и кога
  • 21 Гост

    2 2 Отговор
    А така!!! Ше ми разправят да ставаме тревопасни и сме щели да фръкнеме, разбираш ли! Давай тука кюфтета и кебапчета и пържолки с гарнитура пържени картофки, па нека ми е зле! Явно и на човека не му е зле от това, щом е станал на 100 години! Да е жив и здрав!